• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ELYNOR: tak čo, řekneš mi svoje názory na moje otázky E2E4 ?

    zajímalo by mne hlavně proč si to myslíš, co si myslíš myslim asi už zhruba chápu.
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    E2E4: hiv je vir a aids nemoc, ne? jako covid a zpal plic
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ELYNOR: hm, tak to máme opravdu nízkou shodu pohledu na realitu.

    zajímalo by mě.

    1. jak si vysvětlujes ty plné nemocnice, většinu normálních oddělení předělaných na covidaria, to žádné plic v minulosti neplnily ?

    2. dále, máme tu asi 168 tis lidí kteří aktuálně mají covidem, to je jen asi jen 1.6 % populace. jak by sis představovala ty nemocnice, kdyby jich bylo třeba 3x tolik, nebo 5x tolik ?

    3. proč myslíš, že loni umřelo o 15% víc lidí než v předchozích letech a proč zrovna v těch týdnech, kdy vrcholily vlny covidu, ale ne např loni na jaře za prvního lockdownu a daleko většího strachu?

    4. proč se teda nechceš očkovat? jaké k tomu máš důvody, podle kterých se rozhodujes E2E4 ?

    5. co si myslíš o HIV/AIDS, tam taky o nemoci nevíš dokud se na ni neotestujes?
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Luxusní sbírka x-krát vyvrácených blábolů. To není o tom, že máš jiný názor, to je o tom, že jednoduše lžeš. Buď z nevědomosti, nebo záměrně, ale to už je tvůj boj.

    A s tou dark side jsi konekconců taky vedle: https://i.etsystatic.com/17179769/r/il/66ee3a/2292043210/il_570xN.2292043210_ncen.jpg
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MORTAELTH: tu skodu platime uz ted a nektery dopady se nebudou dat ani vycislit
    MORTAELTH
    MORTAELTH --- ---
    BLULAJTA: mozna neni az tak slepa, jen nejsou data, ktere by to potvrdily. Nikdo to nenechal zajit az tak daleko. Ale jestli nekdo ty data pro potvrzeni / vyvraceni sezene, tak my :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    byly tady takové nápady, jako že člověk má se zlem lidskou blbostí diskutovat, zasévat neustále červíčky pochybností a tak, nechcete si ten ELYNOR wall of text rozdělit po větách a konkrétními důkazy rozebrat, co je úplná cypovina, co je neproveditelné (a proč), a co ano, je opravdu rozumné opatření (i taková tam samozřejmě jsou, kupříkladu nelze nesouhlasit s tím, že by vláda měla maximálně podporovat soběstačnost ve výrobě ochranných prostředků, na což tu máme podmínky, ale firmy ty zakázky prostě nedostaly).

    Já se teda jako dobrovolník nehlásím, už fakt musím jít dělat něco užitečného, ale je to takový zajímavý cluster(fuck) obecně oblíbených omylů, s nimiž se všichni setkáváme i v okolí svých přátel a známých, a není od věci mít tu argumentaci připravenou, protože jinak člověk jen zírá a nevěří, čímž protistranu akorát utvrzuje v tom, že má pravdu).
    BLULAJTA
    BLULAJTA --- ---
    SAAYURI: Elynor má asi na mysli slepou uličku kolektivního promořování...
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Měla jsem něco rozepsáno, ale radši jsem to smazala.

    Tak mě napadá, ELYNOR, víš, jak se ten vir šíří?
    Protože pokud ano, přeci tu nemůžeš psát, že se mají otevřít lázně, bazény, wellness, kde je vždycky hlava na hlavě.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ELYNOR: tak snad jde o logiku toho co si myslíš, ne co kdo řekne.

    mně by opravdu upřímně zajímalo, proč někdo dává přednost rizikům prodělání covidu oproti rizikům vakcíny, zda vnímá to riziko nějak jinak než já a proč, případně podle jakého jiného mechanismu se rozhodujes. je to něco jako zklamaná důvěra k autoritám, které říkaly že lockdown nebude a on byl, takže s očkováním to bude podobné a příště po tobě budou chtít něco horšího?

    a princip že když bude očkována většina populace, tak se nemoc nešíří uznavas, nebo si myslíš že to tak nefunguje (např u dětské obrny) ?
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    OK, už sem nebudu psát nic, stačilo říct, že odlišné názory nejsou vítány. I tak děkuju těm, co se se mnou normálně bavili.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    ADAMIRA: Přidej se k temné straně... máme tu cukrátka :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    aha takze chripeckar a antivax, to taky mohla rict rovnou a nedelat ohledne toho divadlo
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: no jsi pokrytecka az to smrdi z komina krematoria, neni o cem diskutovat.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: ale fuj. Já tady slušně diskutuju, a vy tohle. To jste na mě dělal celou dobu lepší dojem :-(
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Nejak jsem zchajimovatel. Ale nemam slusnych slov.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: umri v bolestech
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    S dovolením bych to nějak shrnula, ať se nemotáme jenom kolem toho očkování. Navrhovala bych především se přestat bát smrtícího viru, u kterého si 95% lidí musí nechat udělat test, aby se vůbec dozvěděli, že ho mají. Psychika dělá hodně a člověk se po rok trvající mediální masáži logicky bojí každého zakašlání a nemoc snáší podstatně hůř. Dál aby obvoďáci neordinovali po telefonu, ale hlídali si pacienty s horečkou, jestli se jim nerozvíjí zápal plic, případně jim včas nasadili antibiotika, aby se do nemocnic nedostávali lidi na pokraji vyčerpání s už rozvinutým onemocněním. On zápal plic existoval a byl nebezpečný dávno před objevením se covidu. Aby se nespoléhalo na to, že když byl člověk 14 dnů doma v karanténě, je už zdráv a může do práce, aniž by ho někdo vůbec viděl a zkontroloval. Aby se příplatky za tzv. covidová lůžka dávaly jen za ty skutečně nemocné, o které je třeba vyvinout náročnější péči, ne na bezpříznakové, kteří leží v nemocnici jen proto, že nemůžou zpátky do LDN nebo do důchoďáku. Vláda se měla už rok starat především o to, aby bylo v nemocnicích dostatek lůžek, dostatek techniky, dostatek personálu, má se věnovat organizaci a distribuci očkování, podporovat domácí firmy, ať už v nákupech respirátorů, testů, vývoje vakcíny, léků a ne vše kupovat zbytečně draze z Číny, je tedy nejvyšší čas, aby se o to začala starat teď. Stále nevyužila nabídku na převoz pacientů do zahraničí, otevření kapacit lázeňských domů, využití polních nemocnic, povolávání praktických lékařů, urychlené schválení funkčních léků. To všechno zoufale drhne. No a opatření, která evidentně nefungují, co nejrychleji zrušit. Otevřít školy, vzdělání je priorita číslo jedna. Otevřít všechno, co podporuje odolnost a imunitu - lázně, wellness, sauny, bazény, masáže. Sportovní kluby, opět v první řadě pro děti, ať se hýbou na čerstvém vzduchu. A otevřít i služby a obchody, ať se obyvatelstvo neshlukuje v obchodech nadnárodních řetězců, kde mají ty vysoké stropy, ale aby se to rozptýlilo. Samozřejmě hygienická opatření dodržovat, to bezesporu, ale omezit pohyb na katastry obcí a okresy byl nesmysl a výplod nějakého chorého mozku, to je snad zbytečné komentovat. Ekonomiku jsme si už zlikvidovali dostatečně, a když to bude pokračovat, nebude ani na acylpyrin, natož na nějakou nemocniční péči o jakékoli pacienty. Šikana zdravých lidí nijak nepomůže a neprospěje těm nemocným. Lidé trpí existenčně díky vyčerpání svých celoživotních rezerv a mnohdy i kvůli dluhům, které jim naskákaly „díky“ vládním opatřením, lidé trpí fyzicky a v neposlední řadě trpí psychicky, protože jsme prakticky zavření ve "vězení" a nikdo neví, na jak dlouho, jediné, co víme je, že tento nouzový stav je už opravdu „poslední“ a že ty 3 týdny budou údajně klíčové pro zvládnutí covidu. Což už taky posloucháme rok a výsledek známe.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: tak část těch pacientů opravdu zmizí, a ne tím dobrým způsobem, že :-(
    každý den, kdy se neoperuje, je den, kdy se pacienti přidávají na tu velkou dlouhou čekačku, na níž budou, dokud neumřou nebo na ně nepřijde řada, whatever comes first.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CAIDEL: plus jakmile ubude frmol v nemocnicích, bude možné léčit i lidi, kteří aktuálně neumírají na covid, ale na to, že jejich zdravotní péče byla jako neakutní odložená.

    Příčemž do takové "neakutní zdravotní péče" v tuhle chvíli spadají i ONKOLOGICKÉ NEMOCI. Které se příštích 3-6 měsíců nebudou operovat. Kolik z těch lidí, jejichž stav je už teď takový, že mají indikované operační řešení, bude za 3-6 měsíců ve stavu, kdy by to ještě mělo smysl operovat?

    Že doktorky vedle reportovaly svoje vlastní pacienty, kteří spáchali sebevraždu kvůli nesnesitelným bolestem (z operabilních problémů), o tom ani nemluvě.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Tak zaprvé: Stavět celé očkování jako problém který má svoje pro a proti a každý si ty výhody a nevýhody musí zvážit sám je úplná blbost nebo spíš ukrutná relativizace. Pomineme-li lidi se zdravotním problémem kvůli kterému se očkovat nemohou, tak žádné skutečné a smysluplné proti nejsou.

    A za druhé: Očkování nezachrání staré lidi od smrti, maximálně nebude takový fofr v nemocnicích, protože neubude lidí, kteří se nakazí, nýbrž přibude lidí, kteří to zvládnou bez nutnosti hospitalizace. Cože? Staří lidé, kteří nebudou mít díky očkování tak těžký průběh covidu, neskončí v nemocnici a neumřou tam přece budou zachráněni od smrti (na covid - obecně samozřejmě smrti neujde nikdo, ale tenhle fatalismus tu asi teď místo nemá). Plus teda ten detail, že očkování podle všeho dost solidně snižuje i šanci covid přenášet dál, jen to zatím nikdo nenapsal černé na bílém, protože nemají konkrétní číslo a to vědci celkem rádi mají.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: chyby vlády vs většinový přístup lidi. řečeno bylo vše, jen jsi neodpověděla, jaký důvody máš k odmítnutí nejefektivnější prevenci na světě.
    do tý doby čau
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam