• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: tak část těch pacientů opravdu zmizí, a ne tím dobrým způsobem, že :-(
    každý den, kdy se neoperuje, je den, kdy se pacienti přidávají na tu velkou dlouhou čekačku, na níž budou, dokud neumřou nebo na ně nepřijde řada, whatever comes first.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CAIDEL: plus jakmile ubude frmol v nemocnicích, bude možné léčit i lidi, kteří aktuálně neumírají na covid, ale na to, že jejich zdravotní péče byla jako neakutní odložená.

    Příčemž do takové "neakutní zdravotní péče" v tuhle chvíli spadají i ONKOLOGICKÉ NEMOCI. Které se příštích 3-6 měsíců nebudou operovat. Kolik z těch lidí, jejichž stav je už teď takový, že mají indikované operační řešení, bude za 3-6 měsíců ve stavu, kdy by to ještě mělo smysl operovat?

    Že doktorky vedle reportovaly svoje vlastní pacienty, kteří spáchali sebevraždu kvůli nesnesitelným bolestem (z operabilních problémů), o tom ani nemluvě.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Tak zaprvé: Stavět celé očkování jako problém který má svoje pro a proti a každý si ty výhody a nevýhody musí zvážit sám je úplná blbost nebo spíš ukrutná relativizace. Pomineme-li lidi se zdravotním problémem kvůli kterému se očkovat nemohou, tak žádné skutečné a smysluplné proti nejsou.

    A za druhé: Očkování nezachrání staré lidi od smrti, maximálně nebude takový fofr v nemocnicích, protože neubude lidí, kteří se nakazí, nýbrž přibude lidí, kteří to zvládnou bez nutnosti hospitalizace. Cože? Staří lidé, kteří nebudou mít díky očkování tak těžký průběh covidu, neskončí v nemocnici a neumřou tam přece budou zachráněni od smrti (na covid - obecně samozřejmě smrti neujde nikdo, ale tenhle fatalismus tu asi teď místo nemá). Plus teda ten detail, že očkování podle všeho dost solidně snižuje i šanci covid přenášet dál, jen to zatím nikdo nenapsal černé na bílém, protože nemají konkrétní číslo a to vědci celkem rádi mají.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: chyby vlády vs většinový přístup lidi. řečeno bylo vše, jen jsi neodpověděla, jaký důvody máš k odmítnutí nejefektivnější prevenci na světě.
    do tý doby čau
    MORTAELTH
    MORTAELTH --- ---
    ELYNOR: pokud by se to preformulovalo na "Ockovani zachrani stare lidi od predcasne smrti", tak uz by to u tebe proslo? Umira spousta sedesatniku, kteri muzou mohli mit klidne 10 let kvalitniho zivota, kdy jim jeste funguje telo i hlava, mohli v ranem duchodu na ktery se tak dlouho tesili cestovat, nebo se venovat tomu co je bavi.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    E2E4: proč tady mám říkat svoje osobní důvody, když se stejně nedočkám než obvinění z konspirace nebo ze švejkování? Očkování nezachrání staré lidi od smrti, maximálně nebude takový fofr v nemocnicích, protože neubude lidí, kteří se nakazí, nýbrž přibude lidí, kteří to zvládnou bez nutnosti hospitalizace. To je v podstatě jediný benefit očkování. Což je samozřejmě prospěšné, o tom se nepřu.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    ADAMIRA: odmítám se pouštět do souboje myslí s někým, kdo je zjevně neozbrojen.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: mno, já bych si nebyla tak jistá, že na označování nedojde. Loni se říkalo, že nedojde na zákaz vycházení, že se už nebudou zavírat školy, že se už znova nebudou zavírat malé obchody a služby... a ona to ta realita potom ukázala. Zvlášť když, jak zde vidím, jsou jisté skupiny lidí, které by patrně to označování uvítaly, aby měly jasno, kdo je ten viník všeho :-) To by mě tudíž nepřekvapilo, kdyby časem skutečně došlo na nějakou tu "motivaci". Ano, zatím to je nadsázka - nebo to aspoň tvrdíte, ale mě překvapuje už to, že na to vůbec někdo pomýšlí jako na něco, co by bylo takové šikovné a praktické.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUILE: s clovekem, co tvrdi, ze nikdy nikoho nenakazil a nikdo kolem neonemocnel, je debata predem prohrana..ale stejne to ma smysl zkusit.
    Vampy povidala, co na to rict.
    Myslim ze na znackovani nedojde, ale stat a pojistovny by mely imho vyrobit takovou motivaci, ze se naockuje i vila elynor.
    TUILE
    TUILE --- ---
    PALEONTOLOG: ono to je blby v momente, kdy proste nakou skupinu ockovat nemuzes.
    a oznacovanim na ne pak hazis nakou vinu, kterou oni proste nemaji.
    myslim, ze vampy psala ve vedlejsim auditku, jak v izraeli se neockovany sikanujou a to i skupiny, kterejm se ockovani nedoporucuje.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    stejně se zas vrátí mezi svý, nikdy nenakažený, co nikdy nikoho nenakazili a nenakazí, a bude zděšeně vyprávět, jak se lidi vážně baví o značkování nepohodlnejch/neočkovanejch.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    ELYNOR: Četlas ten můj příspevěk vůbec? "...a bude mu zabirat v nemocnici misto kokot s covidem, co tomu mohl predejit..."
    Celou dobu mluvíme o budoucnosti kdy bude pro každého dostupná vakcína a přesto se část populace nebude chcít nechat očkovat. Současná situace v nemocnicích s tím absulutně nesouvisí, nechápu tedy tenhle dvůj argumentační faul.

    A že se dá předejít infarktu? To neni úplně pointa. Akutní stavy budou vždycky vytěžovat určitý procesnto zdravotníctví, od toho ho máme, ale závažnejm přenosnejm chorobám se ve všech civilizovanech zemích předchází očkováním.

    A na tuhle větu "ovšem nevidím, že by se někdo snažil nalézt lepší řešení, a nějakou rovnováhu" mám odpověd. A to je očkování. Je to jediná šance jak dostat lidi dlouhodobě z nemocnic i když tu s náma covid zůstane.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ELYNOR: poslední odstavec tady: E2E4.

    je hezké že jsi už pochopila, že očkování zachrání staré lidi od smrti, ale čeká tě ještě dlouhá cesta, abys pochopila ten zbytek - ve společnosti která je proti nemoci proočkována je ta nemoc marginalizovana, ve společnosti která není méně, dokonce hrozí mutace a únik očkování.

    a jaké máš konkrétní "osobní" důvody proti očkování, když už ty celospolečenské neuznáváš?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: ja si na tuhle vladu stezoval driv nez to bylo cool kvuli opatrenim a i kdyz skripu zubama, snazim se opatreni dodrzovat a lidi motivovat.

    Mmj jsem se ted v brne vratil z nakupu, jak vykladam veci, jde kolem skupinka 50letych lidi, co se nahlas vysmivaji lidem s rouskami.
    Miji me a ja nasadim respik, povidam ze si to kvuli nim radsi dam taky. Dalsi smich.
    Naprosto me stve ze takovi lide ziji a maji volebni hlas.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    na tohle musí být někde nějaká studie, průměrnej čas za jak dlouho se těmhle lumenům vypaří argument z hlavy? Tohle není normální, vždyť je u nás povinná školní docházka a byla i za socíku, vždyť ta pani musí mít minimálně základní vzdělání!!!!
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    "Taky si myslím, že to takhle není udržitelné, ovšem nevidím, že by se někdo snažil nalézt lepší řešení, a nějakou rovnováhu. Zatím mám intenzivní pocit řícení se do černé díry, a jestli se přitom dám nebo nedám očkovat, to je marginální záležitost, která dění neovlivní."

    teď vážně, naprosto vážně, tohle ID je skutečnej člověk nebo něčí "humor" ?
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: hm... převážná většina předků pochází z české kotliny a okolí, tak asi jsem Češka. Jestli jsem tedy správně pochopila dotaz :-) Stěžuju si na nepromyšlená vládní opatření, která nemají už rok žádné výsledky. To se nesmí?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: nejlacinnejsi prevcenci odmitas, na stav si stezujes. Tak si aspon nestezuj, nejsi nahodou ceska?
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: pro mě je to taky smutná debata, ale strčila jsem hlavu do vosího hnízda dobrovolně, tak holt to mám.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    TAPINA: to je hezký příměr, jenom marně přemýšlím, kde mám to ohniště...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam