ASHLEY:
mne zajímá co funguje a jak, co má dobrý poměr cena/výkon.
užitečnost očkování proti covidu se mi zdá poměrně jasná a snadno prokazatelná z všech těch vědeckých prací i z reálných dat všude na světě (má to sve nuance, typu otázka života a smrti pro 65+, stále velký přínos pro každého, mnohem nižší ale nenulový přínos u Omikronů, slábnutí v čase atd)
moc nechápu, jakym způsobem dospěli lidí k tomu, že je lepší prodělat covid neočkovaný než očkovaný. když pominu data, jasně mluvící pro očkování, co ta základní úvaha: očkování je jaksi kontrolovanou podmnožinou toho, co dělá ten covid bez většiny jeho negativních účinků?
jak hodně velkou roli hrálo zklamání očekávání, nedůvěra k vládě, systému, nuceni, emoce / obavy z novosti, schopnost vyhodnocovat riziko (např ockvoani vs nic místo ockvoani vs covid), peer pressure, ruska propaganda apod..?
zajímalo by mě co to teda bylo v tvém případě?
a úplně jiná věc jak to komunikovala vláda a co dělala za opatření, jak je odůvodňovala, jaký to mělo efekt a za jakou cenu.. tam se asi shodneme všichni.
debaty typu odpovědnost jedince za společnost vs absolutní individualismus, nebo zda má být někdo nucen pro blaho společnosti k něčemu na co nevěří asi žádné řešení nemají.