JOHNYTHEDEVIL:
JOHNYTHEDEVIL: já se jen nějak snazim pochopit tvé myšlenkové pochody.. a mám na ně bohužel jen takové šílené teorie, lepší jsem nenašel. ale klidně se toho mužu zdržet, pokud ti to nějak pomůže udržet se u tématu.
1. nemá smysl to srovnávat bez zohlednění věku, protože věk je daleko důležitější faktor na hospitalizaci kvůli covidu než cokoliv jiného. souhlas?
pokud nesouhlas, tak tady to máš pro ilustraci na obrázku a i s vysvětlením zde (je to proti těžkému průběhu v době delty v Izraeli, princip je stejný)
Israeli data: How can efficacy vs. severe disease be strong when 60% of hospitalized are vaccinated?https://www.covid-datascience.com/post/israeli-data-how-can-efficacy-vs-severe-disease-be-strong-when-60-of-hospitalized-are-vaccinateduž souhlas?
2. nejde o 60+, platí to v každé věkové kategorii. a nevím kde jsi vzal 8 lidí, je to z asi 2000 lidí, ze kterých je velká většina 60+. ale můžeš se podívat na UK vaccine report (googli), kde totéž počítají z větší populace a kde mají i shrnující tabulku s mírou jistoty.
3. pokud ti vadí, že není zohledněna předchozí infekce u hospitalizaci, tak ano, máš pravdu. zkresluje účinnost vakcín směrem dolů, počítáš totiž ucinnost mixu predchozi infekce a ockovani proti mixu předchozí infekce + nic, což vyjde hůř, protože dodatečný efekt očkování po infekci je menší než efekt očkování po ničem..
taky tam je efekt hospitalizaci 's covidem', kterých je (narozdíl od předchozích vln, kde to byly jednotky procent) dneska 30-50%. vzhledem k tomu, že ochrana proti hospitalizaci je vyšší než ochrana proti infekci, opět to zkresluje účinnost ockovani směrem dolů.
takže ano, účinnost ockovani proti hospitalizaci je ještě o něco vyšší.
ale to není podstatné, podstatné je to v tom prvním bodu - pokud nepochopíš ten, případně na něj nenabidnes nějaký protiargument, tak už nemám co bych k tomu řekl.