• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    WANTON
    WANTON --- ---
    E2E4: Naprosta vetsina opatreni byla zbytecna, prehnana, kontraproduktivni. A rikali jsme to od cervna 2020. Tehdy treba i Vasakova byla s nami za jedno, ale jak se stala namestkyni na Mzdr, tak nepochopitelne otocila. Mohu najit jeji rozhovory z 2020, kde opatrne naznacuje, ze to Mzdr dela blbe.
    WANTON
    WANTON --- ---
    E2E4: Jako zaklad je preci fakt, ze u lidi pod 20 bylo naproste minimum tezkych prubehu a umrti. Neni potreba studie, aby lekar po diskusich s jinymi uzavrel, ze lidem pod 20 nebude doporucovat se ockavat. My jsme lidem pod 20 ockovat nikdy nedoporucovali a spise je odrazovali. Ono taky to bylo az tusim v druhe puli 2021, kdy jsme jiz meli vice informaci o ucinnosti apod. A ted to Dansko, takze se evidentne o vedecky konsensus nejedna. Mohl bych dokonce rici, ze moji lekari, samozrejme po porade s kolegy, predbehli studie a novy vedecky konsensus, ale tak to neni, oni nikdy ockovani lidi pod 20 nepodporovali. U lidi pod 50 to bylo nerozhodne 50 na 50. U lidi 60 plus doporucovali.

    Takhle to bylo a je ve vsem, napr. rousky. Od cca brezna 2021 je prestali nosit, nyni uvazuji, ze je nosit zase budou. Neptal jsem se na duvody, je mi to jedno. Tehdy to bylo povinne, nyni jen doporucene. Realita je proste jinde. A chapu, ze je to tezko uveritelny takhle na nyxu s prezdivkama.

    Nebo astmatici. U nich jsme vedeli jako prvni, ze nejsou ohrozena skupina a ockovat je prednostne neni treba.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SPIKE411: to je mi ale nahoda, dezinformatori sdili citaty, ktere nikdy nebyly receny :D :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: já ti nevím, kdo má potřebu se takhle prezentovat? zatím jsem to viděl jen u grégrova vnuka, kterej s tím prostě sám, ale ten je fírou a to zase respekt, že dělá na sebe a i odpovědnou práci. tady pan syn se musel pochlubit tatíkovou pozicí ve škodovce a návdavkem přidat praxi v mezinárodní právní kanceláři (dál než koncipient to podle vyjadřování nevidím). od tohoto momentu údajně ví, jak svět "skutečně" funguje :) bohužel jsme stále svědky, jak se mýlí v jedné interpretaci za druhou. mluví o ochotě se očkovat za "jeho doktory a sestry" a vůbec nabývám dojmu, že by rád toho prezidenta zeměkoule jednou získal :) pro začátek si vybral skvělé médium, jenže nepočítal s tím, že na nyxu bude mít poměrně dost konkrurence
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    WANTON: Jeden z mnoha Churchillových citátů… které nikdy neřekl. 🙃

    Winston Churchill - Wikiquote
    https://en.wikiquote.org/wiki/Winston_Churchill

    I only believe in statistics that I doctored myself.
    This slanderous remark was attributed to Churchill, possibly by Nazi propaganda minister Joseph Goebbels to depict him as a liar.
    In German: »Ich glaube nur der Statistik, die ich selbst gefälscht habe«
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: to vysvetluje proc je takovej debil. tatinek mu zaplatil zakladni skolu, stredni skolu, ma pravdepodne i tatinkem zaplacenou maturitu a v zivote nevydelal ani sto tisic....
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: ajťák to není, vrátný taky ne a že by čekal v ordinaci na platfus, jako id cornela, to taky nevypadá :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: tak proto travi cele dny nekonecnymi diskusemi nad dezinformacemi :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    E2E4: wanton je povoláním syn, podobně jako třeba DjT. s těmito lidmi nelze argumentovat, protože vyrostli v tom, že jim někdo odmalička podkuřuje a tak to očekávají zbytek svého života. maximálně vyvinou minimální snahu a nehodící se pokusí škrtnout.

    JAK BÝT POVOLÁNÍM SYN @StudioMoonTV
    https://www.youtube.com/watch?v=HJmXxVbp_BA
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: no, dalsi vec je, ze nejen muj nazor, ale i vedecky konsenzus je jinde nez ty a tvuj primar. taky se nase poznani vyviji a hlavne se vyviji viru.

    taky si vsimni, ze zacinas zaverem, "toto se nemelo delat" a pak ho terpv oduvodnujes, zejmena emocionalne "prehnana, skodici". misto abys ukazal na X studii o rouskach a lockdownech, ze kterych neco takoveho vyplyva..

    jinak jo, dost veci se delalo nesmyslne a nebo ze setrvacnosti, ale asi min nez si myslis.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: jedna vec je nevidet uplne zaklady, jako base rate fallacy a simpsons paradox. I takhle jednoznacnou vec je nekterym fakt obtizne vysetlit, protoze maji malou granularitu matematickeho mysleni (ockovani funguje/nefunguje) a/nebo bias.

    Druha je zkresleni dat. To existuje, ano, uz ted je velke, a bude cim dal horsi (ruzna imunologicka historie, ockovani kdy, jaka varianta prodelana kdy apod). Je teda otazka, kdy to zkresleni neni symetricke, pak aspon trend jsi schopen potvrdit / vyvratit. A jak to zkresleni muze byt velke, natolik, aby ovlivnilo vysledek. (Treba u ockovani vs infekce se z toho uz neda vyvodit nic, vyhoda zkoumani hospitalizaci je, ze nezalezi na tom kdo a kdy se testuje.)

    Kazdopadne mame i studie na kontrolovanych populacich, kde jsou data mene zkreslena (napr. pravidelne testovani lekari v nemocnicich a z toho zavery o ucinnosti ockovani / boosteru, v UK ONS infection survey). To je zas o te schopnosti ty studie cist, interpretovat, nevyvozovat z nich silne zavery na zaklade slabe jistoty, byt si vedom omezeni apod.

    Vsechno to ma nuance, napr. myokarditida u predpubertalnich hochu po ockovani je pomerne solidni argument proti ockovani mRNA vakcinami. (Tady taky z toho co jsem o tom cetl benefit prevazuje nad riziky, ale s vyrazne mensi silou a jistotou.)
    WANTON
    WANTON --- ---
    E2E4: Četba desítek studií. Já v roce 2020 a v první půli 2021, ne všechny, ale mnoho. Moji lékaři asi všechny, zvlášť primář. A nezastávají závěry, které zastáváš ty. Naopak. Proto tu natvrdo tvrdím, že dnes očkování lidí pod 20 je nesmysl.

    O kvalitě studiích nemluvím. Jen je neberu jako slovo svaté a boží. Mnoho závěrů z těch studií se ukázalo jako mylných, chybných, nikoliv nutně úmyslně nebo že by byli placeni farmaloby.

    Právě že opatření proti covidu měla být ponechána na rozhodnutí lidí samotných. Na začátku se dala opatření státu pochopit, sám jsem se podporoval, ale jakmile jsme měli více informací, tak se stát měl stáhnout. Lockdown, roušky, apod. byli min. od podzimu 2020 naprosto přehnaná škodící opatření. Od podzimu už jsme na jistotu věděli, že pokud vir nezmutuje do dýmějového moru, tak se jedná o "lehce těžší chřipku po antigenním shiftu". A ta nevyžaduje opatření, jaká byla přijata.

    Ohledně povinného očkování naprosto nesouhlasím. Covid není tak závažné onemocnění, aby si vyžádal povinné očkování. Zde je naprosté selhání rozumu ohledně přiměřenosti.
    SPAMST
    SPAMST --- ---
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: no muj nazor je podlozeny cetbou desitek studii na tohle tema, ktere celkem konzistentne ukazuji na dobry pomer risk/benefit u ockovani proti covidu i v nizsich vekovych kategoriich.

    Na zaklade ceho mas nazor ty, obecna teze "to se neda zjistit" ? Cetls ty studie, nasel jsi v nich metodologicke vady nebo omezeni v jejich zaverech, mas neco co by bylo podobne dobre jako vedecke studie ? Nebo myslis, ze jsou zmanipulovane ?

    Ad nuceni nasilim, to je politicke rozhodnuti, pro ktere musime mit nejaka data, pokud teda nechceme delat to co lidi chteji, i kdyz je to racionalne nesmysl.. (A jinak nuceni k ockovani neni zadna novinka, uz ho tu mame u ockovani velmi malych deti vakcinami s celkem velkymi nezadoucimi ucinky.. Ten pomer rizik a prinosu je radove podobny i u ockovani proti covidu.)
    WANTON
    WANTON --- ---
    E2E4: Ani ne. Statistika je přesný součet nepřesných čísel. To tady tvrdím už od začátku, ty statistiky nejsou přesné, jsou zjednodušené, spoustu věcí ignorují, vykládat se často dají různě. Neměly by být brány jako slovo boží a svaté. ;)

    Jen jeden příklad. Já a celá rodina, cca 15 lidí, jsme ve statistikách "Neočkovaný, neprodělali." jen z toho důvodu, že jsme nešli na pcr, stačilo mi vyšetření u mého primáře. Prostě jsme to vyleželi sami. Takových lidí je ale mnoho, např. nechtěli do karantény, chtěli pracovat, tak si vzali pár dnů neplacené volno nebo dovolenou a pak šli po cca 10 dnech makat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    statistika ignoruje wantona. tragedie globalniho rozmeru :D
    WANTON
    WANTON --- ---
    E2E4: Tohle je právě subjektivní tvrzení: "porovnavat ho proti nezadoucim ucinkum a nakladum ockovani porad vychazi dobre". Tady každý porovnává rizika na základě nedokonalých informací. Tady nejde říci objektivní závěr. Já to vidím jako naprostý nesmysl očkovat lidi pod 20, ty ne. Tady se ale nemýlíme ani jeden. Chyba je nutit jeden nebo druhý názor násilím lidem ve formě povinného očkování nebo zákazu očkovat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: to je ale trosku jina prace s daty nez "kolik ockovanych je v nemocnici"..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam