Kdyz jsem byl mladej, tak jsem byl celkem ve forme. To je dost pausalni veta, kterou asi driv nebo pozdeji v zivote kazdej pouzije, ale v mym pripade to znamenalo ze jsem trenoval az dvakrat denne ve stredisku vrcholovyho sportu, dostaval jsem poukazky aby mi mama mohla kupovat vic masa a tak. Delal jsem vytrvalostni discipliny, cross, ol a tak podobne. Pozdeji jsem si udelal trenersky zkousky na lyzovani a potom sport v mym zivote ustupoval jinejm prioritam, jak uz to tak byva. Lyzovani me ale provazelo celym zivotem, nakonec kde ziju to skoro ani jinak nejde. Poslednich par let ale jiny veci vytesnily i to. Rozvod, nekolikery stehovani, koupe pamatkove chraneny zriceniny, zmena mista, bylo toho dost. Sport se tak zredukoval na trikrat tydne posilovnu a kdyz prisel covid a moje studio tyden pote co jsem mu zaplatil rocni abonentku vyhlasilo bankrot jsem nedelal skoro nic.
To se neobeslo bez nasledku: behem poslednich patnacit let jsem pozvolna pribral dvacet kilo, klasicky vetsinu z toho za poslednich pet let. Ze se neco deje jsem tak napul vnimal, videl jsem ze veci ktery me driv nestaly zadnou namahu jsou najednou problemem, ale potreboval jsem neco jako budicek. A ten se dostavil letos v unoru: usporadali jsme s kancelari lyzovaci vikend - byl jsem po peti letech zase poprvy na lyzich. Ja jsem vedel ze to bude drsny: muj problem je, ze mam jeste z drivejska zafixovanej styl lyzovani „naplno“, a ze nic jinyho nez „go big or go home“ me na lyzich nikdy nebavilo. Zaroven jsem vedel, ze oproti driv kdy jsem to zvladal s malou pauzou na polivku celej den az do zavreni vleku to tentokrat bude problematicky, a varoval jsem kolegy, ze se mnou asi nebude moc legrace ponevadz moje kondice je vicemene inexistentni. Well.
Zacalo to podle ocekavani: nazul jsem lyze a vyjel, tak jako vzdycky. Cerna sjezdovka po spadnici, opojeni rychlosti, fantazie. Kolegyne, ktera vyjela stejne se mnou a chtela me filmovat gopro dorazila asi pul minuty po me a pravila, ze ma pocit ze budu ji i ostatnim muset neco vysvetlit.
Nicmene, jak jsem se obaval, byla to kratka zalezitost: kolem jedenacty uz jsem sotva stal na nohou a po obede jsem s vypetim poslednich sil dojel do hotelu. Coz byl presne ten moment, kdy jsem si rekl, ze se neco musi zmenit.
Kolegum kteri porad jeste pusobili trochu zmatene jsem oznamil, ze od zitrka zacnu pracovat na tom, abych zredukoval svoji vaho o dvacet kilo na devadesat. Tolik jsem vazil pred patnacti lety, kdyjsem se citil naprosto ve forme. Vsichni to brali jako dobrej for, ale ja jsem to umistil na seznamu priorit na prvni misto. Poridil jsem si trenovaci masiny a cinky protoze chodit mezi lidi se mi uz nechce, a hlavne jsem zmenil vyzivu. Nejenom co jim, ale i kdy a jak. Zajimavy bylo, jak rychle moje telo na ten rezim zareagovalo. Zacal jsem ztracet vahu vicemene linearne, na krivce byly videt vykyvy nahoru typicky o vikendech a dovolenych, ale trend byl prakticky celou dobu jasnej. No a dnes rano jsem po peti a pul mesicich na devadesati kilech.
Je to zajimava zivotni zkusenost: nikdy bych neuveril jak moc a v kolika oblastech zivota to je znat. Driv jsem pri chozeni po horach nosival bagl kterej mel kolem dvaceti kilo, a pamatuju se, jaka to byla uleva ho shodit. Nekdo kdo ma nadvahu ten bagl ma porad a shodit ho nemuze. Ja sam mam pocit uplne jinyho vnimani zivota, prakticky vsechno je lepsi. A dokonce i jidlo si vychutnavam mnohem vic. Na mym dosavadnim rezimu nic menit nehodlam, takze je mozny ze ta vaha jeste pujde dolu, ale zaroven pozoruju ze posilovani taky ma nejaky vysledky, kdo vi, nekde se to asi ustali. Proc to sem pisu? Pro me je to opravdu moment kterej muj zivot udelal fajn, a kdo vi, treba to muze pro nekoho bejt ten impuls, kterej clovek potrebuje aby si to uvedomil.