• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RUNYARPráce ve výškách
    Diskuze na téma práce ve výškách, rady, tipy, novinky, kontakty a vše kolem práce a života na laně. Diskuze volná
    rozbalit záhlaví
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    RUNYAR: hned na L1 ho učí. vpodstatě jedině tenhle..
    RUNYAR
    RUNYAR --- ---
    KROTITEL: ten znám, ale v praxi jsem ho ani na skalách nebo na práci nepoužil. Otázka je jestli taky je metodicky správně využívat na práci...
    KROTITEL
    KROTITEL --- ---
    RUNYAR: proc ne rovnou motylek? Dokonce existuje motylek s okem na kazdou stranu.
    RUNYAR
    RUNYAR --- ---
    Takový dotaz ze zvědavosti vzniklý debatou s druhem na laně. Smí se officiálně používat vůdcovský uzel při práci? Například v polovině lana udělám uzel tak aby vzniklo oko, které následně dám do karabiny a pak práce na laně ve vysu. Podle tabulky co jsem našel má těměř stejnou nosnost jako osmička.
    RUNYAR
    RUNYAR --- ---
    SDN33: to si nemyslím...
    BEN_WITCH
    BEN_WITCH --- ---
    SDN33: v ČR su to vyhodene love. Na zapade to uz zmysel ma, ale pracu papiry nezaisti myslim nikde :)
    SDN33
    SDN33 --- ---
    RUNYAR: No jen jsem tak uvažoval, pokud bych si jej udělal, jestli mi to "jednoduše" zajistí práci, pakliže bych vzal v úvahu, že nejsem profesionální řemeslník v žádném oboru.
    RUNYAR
    RUNYAR --- ---
    SDN33: IRATA, co tě zajímá?
    SDN33
    SDN33 --- ---
    Máte někdo kurz FISAT nebo IRATA?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CADAVRE:
    Aha, bo píšeš reklamovat ;-)
    CADAVRE
    CADAVRE --- ---
    KOC256: Nafasoval sem ji na jedny zakazce v zahranici uz nekdy pred rokem.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CADAVRE: Tam kde jsi ji kupoval?
    CADAVRE
    CADAVRE --- ---
    Mam doma fungl novou, ve vejskarine hojne vyuzivanou, helmu Kask Plasma. Jedinej problem je, ze ma rozbity zadni utahovaci kolecko. Nevite, kde by to mohli opravit/poslat k reklamaci? Idealne v Praze.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    456: Delal sem podobný job, asi takhle: z leve i prave strany krovu visela jedna statika na odjištění ( zakotvis obe klidne pres ten barák na druhé straně, obě lana jakoby do krize, můžeš je mazane hodit z každé strany kominu jedno). Dlouhý žebřík, zakolikovany aby neujel. Pak sem dělal všechno ze žebříku a jenom ladil ty dvě lana, byl sem jistěný v obou. Z lávky (z lana) to dělat nedoporučuju, budeš daleko od steny a pomackas si to oplechování. Hodně štěstí.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    za mě ,trubkový lešení,dyt´je přece jedno jak ty trubky budou trčet nahoře.....

    nebo si ukotvi žebřík ,ale to je masakr na nohy ...

    lano až nakonec..to budeš dělat věky ...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Já bych tam dal žebřík. Jako udělat vždy trochu rovinku a třeba roxory zajistit to aby nepodjel mi přijde nejjednodušší...
    456
    456 --- ---
    CUKI:
    RUNYAR: Pánové děkuji za nápady ! ... skutečně jsem výškové práce nikdy nedělal, ta levá strana je celá z žebříku, protože je tam betonová terasa nebyl problém ho spolehlivě postavit ... jsem pouze lezec a to bývalý, nelezl jsem už aspoň 20 let.
    Když bude mít kdokoliv z vás cestu kolem a poradí mi na místě budu jenom vděčen
    CUKI
    CUKI --- ---
    Obecně je dobré mít na vejškovky pevné žebříky, které v kombinaci se závažím používám jako páky, které si nastavím jak potřebuju a překonám tím i často nebezpečnou atiku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RUNYAR: Podle mě jde obojí jak navrtat tak. Klasická krkonošká roubenka, ten komín odhaduju že bude tak cca 5m od konce střechy a půjde to dost nekontrolovaně přes několik ostrých hran.
    Jistící lano po případném zatížení, půjde nekontrolovaně na střih. Navíc jestli je to "pouze" lezec nebude mít k dispozici tolik statik. Osobně bych to bral jako jedno z posledních řešení.

    Poziční lana používám spíš na rovných střechách paneláků v kombinaci z hromosvody s jištěním o další body.

    Tady bych raději vyvázal dva žebříky přes hřeben a ty bych použil jako poziční. Ale víc jsem pro tu štítovou metodu, kterou bych použil pro jednoduchost jako první.

    RUNYAR
    RUNYAR --- ---
    CUKI: jak jsem psal pokud je pevný, tak bych se komínu nebál... Je to na poziční lano, váhu ponese jistící lano. Taková síla na komín zas působit nebude. Každopádně napnout to bude chtít.. Trámy mě taky napadli, ale na obrázku není patrné, jestli se tam dá kolem něco omotat. Dalo by se do nich něco našroubovat, klidně se dá použít pozičně obojí. Chtělo by to vidět na vlastní oči... Proto jsem navrhl, že se klidně zastavím kdyby bylo třeba, ale mám to z ruky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RUNYAR: Já bych tedy za takový komín poziční lano upevňoval jen nerad. Lano musí být hodně napnuté i když to bude sebestarší statika a bude přeš hodně hran (falcy), bude po zatížení hodně cestovat. Pokud to nikdy nedělal a nemá s tím zkušenosti, bude mít špatný odhad.
    Spíš bych se snažil využít, ty trámy. Dokonce bych je jako majitel objektu osadil tak, aby to šlo příště lépe. Ale stačí i smyce kolem. Výhoda bude v tom, že bude blíž ke stěně, což při Broušení hodně ocení, ten převis je už dost velkej. Nad okno bych se snažil dostat zevnitř. A vyjimečně bych šel nahoru a ne dolů.

    456: Předpokládám dle dotazu, že jsi lezec a máš spíše lezecký vercajk a s vejškovkama asi moc zkušenosti nemáš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam