MILOSHIT: moje pětratřicáté narozeniny byly jedny z nejhorších, co jsem kdy zažil. Karolína se sice horlivě snažila aby byly skvělé, ale nemohly být skvělé už z principu, protože se odehrávaly u krymské ulice v baru kde měla zrovna směnu Kačka Dudová - Pichna Tylerda Durdena. Obával jsem se toho nejhoršího. Jakože tam třeba přijde.
Ten den byl zmatený a nejistý. Uplně jiný, než když jsme ho před dvěmi dny slavili tak, že jsme šli do kina Pilotů na Vlny nebo když jsme šli s mým kmotrem Jiřím Lábusem na klasickou večeři, tak jako každý rok. (Akorát každý rok u toho byla jiná partnerka, ehm.)
Karolína byla totálně vyschízovaná:
"Takže sem zavolala anně, napsala jsem lence, napsala jsem XY, ZY, PL, komu mám ještě napsat aby přišel?"
"Prosimtě, dyť se tam ani nevejdou...Hlavně že tam budeš ty. Usmál jsem se na ni a objal ji.
"NECH" vyštěkla. "MSÍM JEŠTĚ ZAŘÍDIT SPOUSTU VĚCÍ."
"Jo? Jaký třeba?"
"MUsim ti koupit balónky! A girlandy! a stuhy! JE TI 35, MUSÍŠ TO MÍT KRÁSNÝ!"
"Ale prosimtě čipi...Dneska si mi ho kouřila v černejch tangách, co může chlap víc chtít?"
"NE! MUSÍŠ TO MÍT DOKONALÝ!" Řekla, vytrhla se mi, rychle se oblíkla a bouchla za sebou dveřma.
Zničen jsem sedl na postel. Náš postel vypadal takto: DVě matrace na zemi naproti sobě, jedno okno do Římské ulice, velmi netěstněné a velmi křehké, jedna skříň a jeden počítačový stolek kde jsem tvořil svá geniální díla. Nic víc jsme neměli.
Dveře se bouchnutím rozevřely:
"KARTU, MUSÍM SI PŮJČIT TVOJÍ KARTU!"
"He? Na co?"
"NA BALONKY A GIRLANDY MORE!"
S tím si vzala kartu ze stolu a utíkala zas pryč. To už mi přišlo trochu moc. Hlavně oslovení "More." Proč moje milá mluvila jako cigán ačkoliv cigán nebyla? Proč tak mluvilo spoustu bílých, co jsem poznal? Bylo to snad proto, že byli duševně zaostalí? No u Karolíny to určitě bylo hlavně její rodinou.
Nebylo mi dobře. Měl jsem sračku. A snažil se uklidit. Taky mi bylo jako skoro vždy špatně od žaludku. Byl pátek a já od pondělí zkonzumoval tak 80 prášků. Většinou jsem potřeboval 100 prášků na 7 dnů. Měl jsem psychiatra, co mi vždy poslal erecept, a když nechtěl, zavolala mu karolína, o které samozřejmě netušil, že k sobě patříme. Tato taktika dost fungovala.
Vyblil jsem se do hajzlu, zatímco mi vibroval v kapse mobil. Ve zvratkách byly jako vždy cucky krve. Achjo. Utřel jsem si ledabyle pusu a zvedl telefon:
"Zdravím!" Nasadil jsem profesionálně:
"Čau pane Claviqu. Hele nám se tady... doneslo, že slavíš narozky, tak jsme si říkali, co takhle se u tebe stavit, na narozky se jaksi....připravit a pak jít do onoho baru?"
Byl to jeden známej. Takovej divnej týpek z Kohinooru nebo odkud. Byly tam ateliéry, obrazy a sochy. On byl tuším přes sochy.
"Hele super nápad, ale sejdeme se až v baru? Není mi dobře a musím tu uklidit."
"NO to toho na tebe ale asi moc nezbyde Clavi-qu-" Zahlásil týpek.
"Hm, moje škoda." Řekl jsem a zavěsil.
Doprdele, vždyť já ten koks ani nechtěl. Chcete vědět jaký byly moje nejlepší narozeniny? V roce 2018 jsem já, Jiří Klimeš a LUcie Tlustošová hráli v olomouci bowling. A všichni jsme byli střízlivý. Vůbec nevím proč, ale hrozně se mi to líbilo. Teď jsem šel do baru, kde budou samý smažky, existence, které nemám rád a já tam budu djovat. No budiž.
Spláchl jsem zvratky. Omyl si pusu. Bylo mi furt blbě. Víc než blbě. Kurva co je to za den. Stejně jsem měl skutečný narozky před dvěma dnama. Proč to takhle funguje. Protože zejtra nikdo nemusí pracovat no. Já nepracoval skoro nikdy.
"BRRRRR" Zase mi brněl mobil.
"Ano čipi?"
"Ahoj giga čipi! Prosímtě já nevím jak ti to říct, ale no.... Ztratila jsem ti kartu!" Volala Karolína vyděšeným hlasem."
"Aha, a jak se to stalo?"
"Prostě mi ji spolknul bankomat... PROMIŇ ČIPI! PROSÍM NEZLOB SE."
"Tak teď se zhluboka nadechni... A vydechni. Tak, je to lepší? Už se mi to taky stalo, mně je nějaká karta uplně u prdele čipi."
"Vážně čipi?"
"Jo. Tak se neboj a uvidíme se na oslavě."
"Tak jo, miluju tě, ahoooj" Řekla slyšitelně potěšená čipi.
Po značných obtížích jsem dorazil do krymské. Dal jsem si obligátního panáka vodka a jeden zolpidem značky Mylan. Bylo mi tak blbě, že jsem si vzal Bolta i když to byl kousek. Hned na ulici jsem potkal tomáše Rybína aka Souseda s mým úhlavním nepřítelem.
"NAZDÁR SOUSEDE! NAZDÁR ZMRDE!"
"Proč mi řiká zmrde?" Otázal se zarostlý zálesák souseda.
"Proč mu řikáš zmrde vole? Všechno nejlepší ZMRDE!"
"JO tobě taky. A tobě se omlouvám. S někym jsem si tě spletl. Moc se omlouvám hele."
"Jo to je dobrý. Urážka od Claviqa. Dobrý." Potutelně se usmíval zarostlák.
Pozdravili jsme se a šel jsem konečně do baru. Tam ke mně hned přiběhla Kačka Dudová a dva štěkající, nevychovaní psi.
"Čaaauuu, prosimtě já vim, že ho nesnášíš, ale přivedla jsem Durdena, nevadí ti to?" Ptala se s obavami v hlase. Do té doby jsem nevěděl, že Kačka cosi jako obavy cítí.
"Ale ani ne"
VRUF VRUF, RAF
"Spíš ti psi."
VRAF, VRAF, VRUF.
"SKLAPNĚTE" Zařvala Kačka v domnění, že je to umlčí.
Pak jsem se vydal ke stolu, kde jsem měl hrát. Tam byla nasáčkovaná parta debilů. Jinak nelze nazvat. Debilové. Až na Tomáše Fafejtu a toho týpka co mi volal.
"Všechno nejlepší, všechno nejlepší, všechno nej!" Překřikovali se vzájemně.
"Děkuju."
Debil 1 se ke mně důvěrně naklonil a zeptal se:
"Hele claviqu nemáme spolu žádnej problém že ne?"
(Bylo to zřejmě na základě toho, že jsem ho nesnášel a když vyzval řed pár týdny kohokoliv ať se jde bít, s chutí jsem se toho ujal, a natáhl mu pěstí.)
"Ne, nemáme spolu žádnej problém," řekl jsem a usmíval se v naprosté lži. Nesnášel jsem ho.
"Nevíte kde je moje holka? Nedali ste jí čáru, že ne?" Zvýšil jsem hlas na přísedící.
"Jó něco už měla. Je vzádu" Řekl Fafejta.
Šel jsem tedy do zadní místnosti. Tam klepající se a vyděšená srnka se snažila připoutat balónky na strop.
"Ahoj Karolínkooo"
"Ahoj čipiiii" řekla a ani se na mě nepodívala.
Chytl jsem ji pevně za ramena a začal.
"Kočičko nic se neděje, jo? O nic nejde. Jsou to jenom narozeniny."
"Ale já ti to chtěla udělat PERFEKTNÍ! PERFEKTNÍ! A MÍSTO TOHO TI ZTRATILA KARTU, BALONKY NEMÁM ROZVĚŠENÝ, NIC NEMÁM!"
"Koči, to nevadí, hlavně, že jsme tu spolu, ne?"
"VADÍ TO, SELHALA JSEM!" Zařvala a s brekem utekla ven.
Karolína nesnášela pocit selhání, protože Tomáš Hůzl i její rodina ji naučili že když neudělá něco dokonale, nedokázala to vůbec. Vzhledem k tomu v jakém prostředí žili a jakým způsobem žili, to bylo přinejmenším absurdní. Ale holt Karolína měla tento pocit. Nesměla selhat. Nikdy. A obzvlášť ne na skejtu.