• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MADIETTABarevná typologie
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MADIETTA: nebo podtón červené...
    nosím tmavě modrou, do určité světlosti jde i sytá modrá...ta královská modř se mi moc líbí, a jsem zvědavá, jestli to bude opravdu “no go”. navíc ty věci, co jsem objednala mají samy o sobě různé odstíny, tak uvidíme
    MORGYSZ
    MORGYSZ --- ---
    MINERWA: urcite ne tlumenemu jaru, tzn. Me. Neb sice jsem bila jak dcera reditele vápenky ale královská modr je na me moc studena, zariva a vyrazna. Prebiji me.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    PROMETHEA: potíž je v tom, že modrá je prostě studená od podstaty, a královská modrá je snad nejstudenější. Nejblíž teplé se imho dostaneš tam, kde má modrá přimíchanou žlutou.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: objednala jsem si několik modro-modrých věcí, ale jsem autům / shaded autumn, tak tipuju, že to bude velká špatná :) ale zase doufám, že třeba nějaká modrá bude mít jinej podtón, a klapne to...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MART1NKA: Černošky jsou většinou dark winter( tmavé vlasy i oči vs. true winter - tmavé vlasy, světlé oči a pleť) a tam tahle modrá opravdu ne.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MINERWA: Hm, aj černošky môžu byť winter nie? Ony majú tiež studené a teplé odtiene pleti.
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    příklad, tohle fakt ne :)

    tohle jo
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MINERWA:
    TAPINA: dík!!!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PROMETHEA: Zimní, především true winter.
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    PROMETHEA: imho všem se světlou kůží :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    otazka do pléna: dá se zhruba říct, jakým typům sluší royal blue/královská modrá?
    TOPIMAGE
    TOPIMAGE --- ---
    FRENNET: V současné čtyřtypové ani dvanáctitypové typologii Sci\ART, které jsem se učila já, teplá zima není - tyhle přístupy vychází z předpokladu, že zima = studené barvy. Ve dvanáctitypovém přístupu sice existují "mírně teplejší" zimy, a sice Bright Winter a Dark Winter, ale pořád mají studené barvy, jen o trošku míň, protože jedna je mírně do jara a druhá do podzimu a důležitější než teplota barvy je pro ně jiná charakteristika - sytost nebo tmavost barev.
    Se systémem jaro - léto - podzim - zima přišla podle mých informací Suzanne Caygill už někdy ve čtyřicátých letech. Neměla tehdy žádné pevně dané vzorníky a typy byly spíš založené na pocitu, který (protože jí to fakt fungovalo a našli se lidi, kteří se to od ní chtěli naučit) se snažila nějak popsat. Nakonec přišla s tím, že, když by se míchaly zimní barvy, budou obsahovat černou, podzimní zase sienu, jarní čisté pigmenty a letní budou utlumené komplementární barvou (to je ta přímo naproti na barevném kruhu). I když založila akademii, na které to učila, a napsala knížku, nikdy neprozradila všechno a lidi, kteří její akademii absolvovali, tvrdí, že si toho spoustu nechala pro sebe (a občas - hlavně do knížky - prý přihodila i nějakou zavádějící informaci), protože se bála, že to od ní někdo okopíruje a přebere jí klienty. Takže je dneska hlavně v Americe několik desítek typologů, kteří se hlásí k jejímu odkazu (já u jedné z nich taky absolvovala kurz), ale každý si to dělá tak trochu po svém. Ale to jsem trochu odbočila - chtěla jsem tím hlavně říct, že v těchhle přístupech je teoreticky možné mít "teplou zimu", ale je to spíš o slovíčkaření, protože tady fakt není úplně jasná hranice a někdo tomu může říkat zima (protože to namíchal za pomoci černé) a někdo podzim (protože v tom vidí nějakou tu sienu).
    Tak doufám, že to dává aspoň trochu smysl. Podle mě je nejdůležitější, aby barvy k člověku seděly a je už asi celkem jedno, jaký tomu dáme název.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Dotaz na TOPIMAGE:. Existuje nejaky tip tepla zima?
    EDERA
    EDERA --- ---
    MADIETTA: Potvrzuju, že to bylo naprosto skvělé. Taky jsem potěšena, protože TOPIMAGE potvrdila, že opravdu nezapadám do žádné ze 12 škatulek a že "klamu tělem. Nakonec jsme dospěly k tomu, že moje barvy jsou někde na pomezí bright winter a bright spring, takže vlastně takové "předjaří".:-D

    A teda bylo strašně super to absolvovat s někým typově odlišným, protože to prostě úplně mlátilo do očí, jak na Tobě vypadá skvěle černá a bílá, zatímco já můžu maximálně antracitovou a slonovou kost.

    No, a máme potvrzeno, že si při nákupech opravdu konkurovat nebudeme.:-D

    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Dnes s EDERA u paní Makrouškové. Že jsem True Winter, asi vůbec nikoho nepřekvapí, ale potěšilo mě, že pro mě TOPIMAGE objevila úžasný odstín tmavě fíkové barvy, kterou by mě samotnou nikdy nenapadlo vybrat, a taky že mi ukázala, jaký odstín zelené mi sluší, což jsem až dosud netušila.

    Z té fíkové (na fotce úplně vpravo hned vedle černé) si chci nechat ušít kabát, pokud by se mi takovou podařilo sehnat.

    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Ano, chtěla jsem spíš vyvolat diskusi. ;-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jestli mi něco podstatného setkání s barevnou typologií dalo, tak je to objev, že vlastně každá barva může sedět každému typu, protože existuje v mnoha odstínech a dá se vybrat ten správný. Teplý, studený, sytý, tlumený... snad jedině oranžová neexistuje v chladném podtónu (žlutá jo!) To ten článek okázale ignoruje a pořád pracuje s barvami primitivně, jako kdyby existovala jedna modrá, zelená, červená.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TAMARIX: informační hodnota článku: absolute zero.
    TOPIMAGE
    TOPIMAGE --- ---
    GUDRUN: Teda, musím řìct, že ty šaty jsou, jak kdyby je někdo navrhoval podle vzorníku. A sluší. To mě fakt moc těší. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam