Pilgrims (2019) / Steam Deck / 2,5 hodiny / #dohranoVždycky takhle koncem roku dostanu chuť na něco od Amanity, a ani letos tomu nebylo jinak.
Letošní jubilejní čtyřicátou dohranou hrou jsou tedy
Poutníci - nádherně kreslená adventurka s tradičně skvělou hudbou od Floexe.
Je to zábavné, milé, příjemně se to hraje a z nějakého důvodu mi to atmosférou připomínalo
Fimfárum. Postavy sice primárně komunikují neverbálně pomocí obrázkových bublin a gestikulace, ale jejich ozvučení je naprosto vynikající. Záměrně říkám "ozvučení", protože jde o všelijaké huhlání a brblání, ze kterého občas vykoukne české slovo nebo hláška. Pro našince tedy postavy hned dostanou úplně jiný rozměr, u některých reakcí jsem se fakt dobře bavil. A myslím, že hráči bez znalosti češtiny o dost přijdou (menu se dá přepnout do různých jazyků, ale samotné ozvučení ne).
Hra obsahuje asi desítku lokací a v každé z nich máte za úkol udělat jen jednu věc. Ovšem vzhledem k tomu, že můžete mít k dispozici postupně až čtyři postavy a k nim celou řadu sesbíraných nebo jinak získaných předmětů, tak každý z úkolů můžete vyřešit několika způsoby. Všechny sice nakonec vedou ke konci, ale za různé způsoby řešení jsou trofeje, takže pokud je chcete mít všechny, musíte hru odehrát několikrát. To ale není vůbec žádný problém: hra se dá odehrát za necelou hodinu a každý další průchod je mnohem rychlejší, protože už víte, jak na to.
Za mě tedy veliká spokojenost a myslím, že lepší hru na poslední den v roce jsem si nemohl vybrat.