• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHEWBACCADohrál jsem ...... (PC,XBOX,PS,NS games) HALL of Game na nástěnce!!!
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Final Fantasy 16 / PS5 / 78 hodin / #dohrano /

    Rozpaky. Rozpaky mě provázely celých těch 78 hodin, které jsem za poslední skoro dva měsíce, do hry investoval. Jak to? Vždyť FF16 dostávala v recenzích skoro maximální hodnocení, skloňovala se GOTY a padaly superlativy na tohle a na tamto. Rád bych napsal, že nerozumím tomu proč byla na západě šestnáctka tak skvěle přijata, ale mám obavu, že to tuším. Japonští autoři FF16 šli evidentně na ruku západnímu trhu a čistě podle mého subjektivního dojmu (a jisté dávky nadsázky) si marketéři spolu s vedením studia řekli, že vezmou všechny ingredience, které tady podle kluků a holek japonských máme na západě rádi a vytvoří dokonalou hru a v tom ohledu se jim to povedlo naprosto perfektně a k chybám došlo jen v několika případech, ale k tomu později.

    FF16 je tentokrát situována do fantasy světa, který intrikami a settingem otevřeně kopíruje Hru u trůny. Pro našince je rozverným bonusem to, že si při psaní scénáře a postav nejen k pseudo arabské lokaci scénaristé evidentně objednali kultovní ilustrovanou knízku Obrazky z ceskych dejin a povesti, takze potkate vesnici Tabor, ve ktere behaji Dalimilove, Honzove a cela plejada nasich historickych postav, která vám speciálně v japonskom dabingu dokaze vykresat prihlouply usmev na rtech. Samozrejme chapu, ze mimo Cesko budou takova jmena znit zajimave, ale u vaznych scen s arcilotrem jmenem Hugo Kupka jsem se smal nahlas. Svět bychom měli, ale ten se musí vyplnit obsahem a v případě jrpg i questy. A tady to začíná. Japonská představa o dokonalé hře pro masový úspěch u západního publika je evidentně taková, že se vám na mapě objeví miliarda zeleních vykřičníků v podobě naprosto kreténsky imbecilních a k uzoufání nudných vedlejších fetch questů. Ze začátku jsem si říkal, že jsem určitě u prvních třech natrefil omylem na ty nejslabší z nich a že se to určitě časem zlepší, ale to byl omyl. Ony to byly totiž ty nejlepší a pak už bylo jen a jen hůř.

    Za poslední roky jsem v hardcore japonských hrách nepřeskočil jediný vedlejšák, anebo dialog, a tady jsem sestřeloval jeden dialog za druhým a u animací, které přeskočit nešlo jsem měl nutkání řvát na televizi: "tak už držte kurwa hubu!". Nevím, jestli to byla čistě scénáristická katastrofa, anebo snaha držet se při zemi a nebýt po "japonsku" divnými a západní hráče nevyděsit ničím hlubokým, anebo nedej bože jejich klasickou dualitou. Celopu dobu mi přišlo, že scénář pro vedlejšáky psala parta belgických důchodců s permanentní kocovinou.

    Souběžně s tím jsou příšerné i hlavní postavy. Hlavní postava Clive je sice dobrák, ale bez emocí působící sterilně a prvoplánově až to bolí. Kumpáni jsou povětšinou naivní idioti a výrazného strýce byste nejraději pobodali. Ostatní budete akorát strašlivě nenávidět.

    Co mě u kalkulu a kompilátu poskládaného kromě Hry o trůny i z vykrádání Nieru: Automata jménem FF16 dokázalo udržet? Bossfighty a tím se dostáváme k těm "chybám", které se jim do vývoje "úspěšné západní hry" vloudily. Ty jsou skvělé a působí tak, jako by je vytvářelo úplně jiné studio, ve kterém netušili, co se kutí vedle u jejich kolegů. Bossfighty jsou totiž naprostý audiovizuální a epileptický extrém, kde byste mohli Godzilly použít místo krabiček od sirek coby měřítka velikosti, protože někteří bossové měří v jednom momentě klidně 67 Godzill. Tohle se povedlo a je úplně jedno, že je i bojový systém, který tentokrát není tahový, ale smash-buttonový naprosto repetetivní a idiotský, kdy celou hru ve stejném pořadí mačkáte akorát stejné kombinace a měníte si akorát právě odemčené speciální útoky.

    Suma sumárum - vypadá to na PS5 pěkně, má to skvělou hudbu, ale jinak je to vlastně tak trochu průser. Druhej pruchod na platinu nedam, protoze by se to rovnalo regulernimu sebeposkozovani nudou. 6.5/10

    P.S. v prubehu hrani jsem si nekolikrat googlil vyraz "proč je FF16 takova nuda? (abych se ujistil, jestli se mnou neni neco v neporadku) coz me zavedlo na Reddit stejne zaskocenych hracu ve skupine jmenem "proc je FF16 takova nuda?", kde lide psali, ze je tam privedlo googleni si vyrazu: "proc je FF16 takova nuda?", coz je samo o sobe vymluvne.

    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PSY_CHAOTIC: To se obáváš oprávněně. Graficky se některé hry dotahují, ale zážitkem nemá nic šanci. Ostatní jsou fakt "jen hry".
    PSY_CHAOTIC
    PSY_CHAOTIC --- ---
    Cyberpunk 2077 včetně dlc Phantom Liberty/123h/#dohrano
    Po závěrečných titulcích dlc Phantom Liberty asi nemám slov. Čekal jsem na tuhle hru dost dlouho, než jsem si pořídil lepší pc a udělal jsem dobře. Na slabším pc by to tak nevyniklo, grafický hody to jsou neskutečný. Za ty roky to pořádně odladili a plus jsem to měl hned i s dlc. Výbornej příběh, svět, soundtrack, uvěřitelný postavy a spousta aktivit. Najdou se tu i nějaký mínusy, moc mi nesednul boj (ale podobnej problém jsem měl i u Witchera 3) a sem tam nějaký bugy. Hlavně při hraní dlc mi hra několikrát spadla. Spousta hodin strávených v této hře a stejně ještě nemám splněný všechny aktivity. Rád se k tomu někdy ještě vrátím. Hra je skvělá, jen se ted obávám, že mi většina dalších her přijde jako chudí příbuzní :)



    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    <b>One Piece: Pirate Warriors 4/ Xbox / 12h / #dohrano </b>
    Hru jsem nějak nedohrál, když byla v Gamepass, tehdy mi přišlo, že je to jen recyklace trojky. Teď se hra objevila v free play weekend a napadlo mě to dohrát. Ten konec byl asi lepší, nebo možná mě na to nalákal ten Netflix seriál. Každopádně jsem si to hraní včera večer a dneska ráno docela užil.

    THESTOUPA
    THESTOUPA --- ---
    Fate/Samurai Remnant/120 hodin/#dohrano

    GONZA223
    GONZA223 --- ---
    Assassin's Creed® Syndicate PS4 - Dohráno a zplatinováno!

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    No Man's Sky / 160h / #dohrano

    Steam Deck, PC, jeste budou nejake DLC - ale prakticky dohrana nedohratelna hra :)
    Vizualne super, nejlepsi zpusob zkoumani semi-nahodne generovaneho 3d obsahu. Hlavne ted, kdyz kazde rozsireni pridalo paralelni vetev stromu, najdete vzdy neco noveho co vas posle dal. Velmi vzacne jsem pouzival interni navigaci.

    VR mod zdarma a fungoval dobre. Vykon obecne dobry.
    Pribeh zajimavy, ale nejde do hloubky.

    ZOMBO
    ZOMBO --- ---
    Remnant: From the Ashes / 11 hodin / #dohrano

    Mnohem zábavnější mix střílečky a soulsovky, než jsem čekal, co-op i sólo. Po dohrání doporučuju projít jednotlivý světy ještě párkrát v Adventure Modu, kterej vám do nich přimíchá nový bosse.

    GEE
    GEE --- ---
    Life is Strange: True Colors/9h/PS5/ #dohrano
    S přehledem nejsilnější díl série. Kratší, ale díky tomu koncentrovanější a prakticky bez hluchejch míst.

    Hra je součástí předplatnýho ps+.

    TOFI
    TOFI --- ---
    FarCry4 / 23h / Epic #dohrano
    PSY_CHAOTIC
    PSY_CHAOTIC --- ---
    Journey/2 hodiny/#dohrano
    Občas to chce nějakou oddechovku, walking simulator, kde není nějaká depka nebo temnota. To je tady splněno, ale nijak extra mě to zase nenadchlo...
    TERZ
    TERZ --- ---
    Lords of the Fallen/62h/#dohrano
    Ten pocit když si člověk koupí levnější variantu nečeho protože to přece nemusí bejt tak drahý ale smrdí z toho ten nejlevnější plast a po dvou dnech se to rozbije. Tak to je Lords of the Fallen, Dark Souls z wishe. Akorát, že to není levnější a rozbitý je to hned. Nicméně v Dark Souls auditku to má i fanoušky tak sem možná jenom morous.
    LOVE_DALI
    LOVE_DALI --- ---
    no comment :)

    DR_K
    DR_K --- ---
    GEE: heist a dig2 byly na vite top, na steamdeck budou pasovat dokonale :)
    GEE
    GEE --- ---
    SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech/19h/Steamdeck/ #dohrano
    První dohraná SteamWorld hra mě skoro nutí vrátit se k těm předchozím a dát jim další šanci. Cením si hlavně jednoduchejch pravidel, který často u karetních her narůstají s počtem karet a postav. To se tady neděje a nic nebrání si kampaň vychutnat od začátku do konce.

    GEE
    GEE --- ---
    NieR Replicant™ ver.1.22474487139/40h/PS5/ #dohrano
    Replicant je poklad. Lahůdka, která si pohrává s hráčovým očekáváním, perspektivou, vyprávěním a která si dělá věci po svým. A to i pro lidi, kteří dohráli Automatu - osobně se mi příběh v Replicantovi líbil dokonce víc. Kdo potřebuje 2B, má tady Kaine. Kdo potřebuje Emila...má Emila! Cibule a pár těch dojáků součástí balení.

    I tady je potřeba (některý části) projít několikrát, ale jak to obvykle nemám rád, tadyhle jsem si užíval ten pocit, kdy člověk přesně ví co a jak a neustále zrychluje.

    Kapitola sama pro sebe je hudba. Budil jsem se a usínal s tím, že mi hrála v hlavě.
    Hills of Radiant Wings (Another Edit Version)
    https://www.youtube.com/watch?v=BSA2LKRpS2Q


    Hra je součástí PS+ takže na co ještě čekáte?

    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    TOOMIX: Crash mi nikdy moc nešel, myslím teda toho původního na PS1. Dál jsem to pak už ani nepokoušel :⁠-⁠)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DEEFHA: Od Naughty Dog mám už asi rok rozehrané Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. Jsem v tomhle levelu a prostě to nedám, ani na gamepadu, ani na klávesnici

    Crash Bandicoot: N Sane Trilogy - Boulder Dash 100% Guide [PS4 PRO]
    https://youtu.be/9WA1BvYn_d4?si=Z2Ob4X4XlR_iv-E5
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Jak and Daxter: The Precursor Legacy (2001) Classics HD (2012) / PS3 / 16 hodin / #dohrano

    Z nějakého důvodu jsem vždycky preferoval sérii Ratchet & Clank a tohle je vlastně poprvé, co jsem dal šanci i téhle sehrané dvojici od Naughty Dog. 3D plošinovky až na výjimky moc nemusím (protože mi nejdou), ale tohle jsem si nakonec dost užíval!

    HD remaster na PS3 v rámci The Jak and Daxter Trilogy (sérii Classics HD nám fakt seslalo samo nebe) vypadá samozřejmě lépe, než původní skoro 25 let stará verze z počátků PS2. Grafika je ale pořád výrazně stylizovaná, což je ovšem dobře - aspoň to celé tak úplně hrozně nezestárlo. Potěšily mě samozřejmě trofeje a extrémně rychlé loadingy. To proto, že jsem asi milionkrát někam spadnul, shořel, utopil se a nebo mě něco sežralo :-) Návrat na poslední checkpoint pak byl prakticky okamžitý.

    Obtížnost byla tak akorát. Je tam sice pár míst, kde to přestala být jen procházka různými biomy a bylo potřeba se začít soustředit, protože jste se dál nedostali... Ale není jich moc a i když během nich fakt mockrát umřete, dokážete nakonec namemorovat potřebné dovednosti a zdoláte to. Nikdy to nebylo zbytečně moc frustrující, naopak jsem kolikrát čekal, že tady za rohem bude ještě nějaká další past nebo další fáze bosse, ale nikdy tomu tak nebylo. To oceňuju, protože já se frustruju nerad :-)

    Skončil jsem asi na 87 % sesbíratelných věcí a víc už to asi hrotit nebudu. Bylo to pěkné, ale bylo toho dost. Rest splněn a snad se časem dostanu i ke dvojce a trojce. Hlavně dvojka je prý dobrá... A těžká.

    Jak & Daxter: The Precursor Legacy final trophy
    https://www.youtube.com/watch?v=2TKWtcY3Exo






    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    Obrazek jsem zapomnel tipnout, ale Evil Within 2. Celkove 24 hodin. Na to, ze to vubec neni muj zanr, tak skvela jizda a perfektne jsem si to uzil. Melo to par otravnych mist, ale jako celek velka parada. Hral jsem na casual, protoze se mam rad :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam