Polda (1998) / Steam Deck / 4 hodiny / #dohranoDevadesátkové point & click adventury, speciálně ty tuzemského původu - to je prostě něco, co člověk musel zažít :-) Hrál jsem jich tehdy hodně, ale nedohrál prakticky žádnou. No, možná první
Horké léto, ale už si tím nejsem moc jistý. Jo a vlastně
Agent mlíčňák! Ten byl sice původně polský, ale díky kongeniálnímu překladu (to se Andrew opravdu překonal) ho mám zafixovaného jako českou hru. Ale to jsem odbočil.
Občas dostanu chuť si některou z těch her znovu zahrát a třeba i konečně dohrát... Ale už nemám tolik trpělivosti, abych náhodně kombinoval věci z inventáře na všechno kolem a doufal, že to něco udělá (logické postupy nejsou nejsilnější stránkou tohohle typu her). A taky jsou s tím různé technické problémy, kupříkladu původní DOSovou verzi prvního Poldy je na moderním HW prakticky nemožné rozběhnout a hrát mobilní verzi se mi nechtělo. Tenhle týden ale vyšla dlouho slibovaná Steam verze, takže jsem zajásal, vysolil kilo a za pár hodin bylo vymalováno.
Na rozdíl od dvojky, která je na Steamu už nějakou dobu, se nejedná o remaster, ale opravdu o tu samou verzi, kterou jsem hrál před pětadvaceti lety. A jak jsem zjistil, tak jsem se tehdy dostal docela daleko, i když rozhodně ne takhle rychle. Prakticky všechno jsem si teď totiž dokázal vybavit, všechny ty typické triky typu "zkus ten zámek otevřít třikrát, protože na první ani na druhý pokus se nic nestane" nebo "máš sice inventář plný věcí, ale ve skutečnosti jich budeš potřebovat jen pár a zbytek je tam jen na zmatení", případně "pokud je na nástěnce lístek s informací, tak tam pravděpodobně za nějakou dobu bude další lístek s něčím úplně jiným". Prostě klasické adventurní podrazy jak si je pamatujeme.
Konečně jsem se tedy proklikal k závěru hry, který mě docela překvapil (zejména tím, jak byl uspěchaný). Celkově jsem byl ale spokojený a uznávám, že hlavně ten profi dabing musel v době vzniku fungovat jako opravdu velké lákadlo. Po všech těch letech si tedy konečně můžu odškrtnout další rest a možná, možná se pustím i do něčeho dalšího, dokud jsem v ráži. Třeba
7 dní a 7 nocí - to jsem taky nedohrál. Ale možná, že jsem ani o moc nepřišel... :-)