Dredge (2023 / PS5+Portal / 15 hodin / #dohranoTohle srovnání se přímo nabízelo. Jestliže je
Dave the Diver profesionální gamesa, která na zběžný pohled může působit jako indie titul, tak
Dredge si nehraje vůbec na nic a menší tým i rozpočet je na něm prostě znát. Vůbec to ale nevadí - naopak. V obou hrách se loví ryby, chytají krabi, sbírají věci a odhaluje temný příběh, ale to je asi tak všechno, co mají společné.
Dave operuje v hlubinách (a Sushi restauraci), v
Dredge budete prozkoumávát rozlehlé mořské plochy z jejich hladiny.
Dave objevuje nové biomy potápěním se do větší a větší hloubky, bezejmenný rybář z
Dredge navštěvováním skupin ostrůvků v čím dál větší vzdálenosti. Čili je to obecně vertikální vs. horizontální přístup.
Líbilo se mi oboje,
Dredge jsem k jednomu ze dvou konců (samozřejmě k tomu špatnému...) dotáhnul během víkendu.
Dave mě ale zaujal přece jen mnohem víc - tam jsem nakonec nagrindil platinu a strávil v něm přes šedesát hodin.
Dredge mě nedokázalo přesvědčit, abych po skončení hlavního questu dotáhnul do konce těch pár zbývajících. Repetitivnost obou her založených na minihříčkách je sice obdobná, ale
Dave má trumf v podobě Sushi restaurace. Její provoz totiž skvěle vyčistí hlavu od potápění a právě díky tomu je hraní mnohem snesitelnější.
Dredge nic takového nemá a tak je gameplay postupem času opravdu monotónní.
(Zajímavé je, že pro
Dave the Diver existuje free DLC
Dredge, ve kterém je mechanismus té druhé hry (tzn. těžení předmětů z hladiny) k dispozici opět ve formě minihry. Protože jde ale jen o jednu hříčku z mnoha, tak představuje vítané zpestření. Prodej zmutovaných ryb temným kreaturám, tedy opět prvek z
Dredge, pak znamená možnost významného vylepšení příjmu ze Sushi restaurace. Tenhle crossover prostě funguje skvěle.)
Ale bylo to opravdu pěkné a jen víc takovýchhle dobrých "malých" her v Plusku!