The Plucky Squire (2024) / PS5 Pro + Portal / 17 hodin / #dohranoJubilejní desátá platina :-) Devolver má ohromný čich na vyhledávání malých talentovaných studií, kterým pak vydává hry. Takovým studiem je třeba partička
All Possible Futures s prvotinou (!)
The Plucky Square. Je to čerstvě venku, je to v Plusku a je na to
IB challenge - tak proč to nezkusit, řekl jsem si. A dobře jsem udělal!
Parádní oddechová 2D/3D adventuro-puzzle-plošinovka s několika extrémně zajímavými herími prvky a plná miniher mě chytila na první pohled a pak už mě nepustila až do konce. Já mám tyhle netradičně vyprávěné příběhy prostě rád. Hra mi něčím evokovala
TOEM (trochu vizuálem),
Beacon Pines (příběh se taky odehrává v knize) a spoustu dalších her, které jsem buďto nehrál :-) a nebo si na ně nemůžu vzpomenout.
Plucky Square totiž od prvního okamžiku klame tělem a vlastně je to několik navzájem propojených her v jedné. Zní to složitě (a navíc je to místy trochu meta včetně boření čtvrté zdi), ale je to naprosto geniální.
Moje dcera mě viděla hrát zrovna v jednom konkrétním okamžiku, aby pak prohlásila: "Tohle je jako Stardew Valley, jen víc
kjůt." Měla pravdu, ale vlastně ne :-) A přesně takových míst je ve hře plno. Cute ovšem je a není vůbec těžká, takže by si ji rozhodně mohly zahrát i děti. Ovšem celé je to strašlivě ukecané (resp. upsané, protože kromě vypravěče nikdo nemá hlas) a všechno je pouze v angličtině, některé puzzle jsou na anglických slovech přímo založené. Takže buďto hrát s dětmi a všechno jim překládat (příběh za to stojí, je moc pěkný, ale asi se zapotíte, je toho fakt hodně) a nebo je v tom nechat, zapnout jim
Invincibility i
One hit kill a nechat je si tam jen tak chodit. Ano, i takováhle (a mnohá další) nastavení přístupnosti hra poskytuje.
Nechci k tomu nic moc dál říkat, abych někomu nezkazil pár opravdu WOW okamžiků, které hra v průběhu vytahuje jako eso z rukávu za druhým. Tak aspoň pár rad pro lovce trofejí:
* Hra nabízí
Adventure nebo
Story mód. Oba jsou obsahově naprosto totožné, jen
Story má trochu lehčí fighty. Takže hrajte
Adventure, protože je za to trofej.
* Pokud chcete platinu, tak se snažte odemknout všechny trofeje v prvním průchodu. Hledejte a sbírejte všechno, co uvidíte, snažte se ze všeho něco
vytřískat (hint hint), na vhodných místech zkoušejte různé kombinace - čím méně logické, tím lépe.
* Žádná trofej naní missable, ale pokud se vám něco na první průchod nepovede, čeká vás replay příslušných kapitol. A abych byl upřímný, čím víc hru znovu hrajete, tím víc ztrácí podstatnou část svého kouzla.
* Pokud bude vaší poslední chybějící trofejí
Perfect Fish Grab, tak zejména na konzolích můžete mít trochu problém. Přesně to se mi samozřejmě stalo :-), takže jsem musel vynaleznout taktiku, s jejíž pomocí jsem i tuhle trofej nakonec zdolal bez toho, abych rozkousal ovladač vzteky. Klidně se ozvěte.
* K úspěšnému nalezení všeho potřebného nepotřebujete žádný návod. Stačí jen pozorně číst a sledovat, co vám hra sděluje. A chovat se tak, jak bývá rozumné. Tzn. když vám například hra naservíruje směrovou ceduli s šipkou, která ukazuje doleva, tak půjdete kam? Správně, rozumíme si :-)
* Minihry můžete skipovat. Nedělejte to, jsou zábavné :-) A když se vám něco nepovede napoprvé, tak to hned můžete zkusit znovu. V téhle hře nemůže žádná z vašich postav umřít.
Btw. hra není tak dlouhá jako můj gameplay. Je dlouhá přesně tak akorát. Na jejím konci můžete být za nějakých 10 hodin pokud hrajete poprvé, replay může být výrazně rychlejší (pokud si zapamatujete řešení puzzlů a budete skipovat minihry). Mně to trvalo 12 hodin, protože jsem se flákal :-) Zbývajících pět hodin jsem věnoval právě replayi kapitol a dokonce i rozehrání nové hry, protože to prostě bylo potřeba pro některé trofeje.
Celkově velká spokojenost a jen víc takovýchhle her v Plusku! Nebo GamePassu, kde ovšem
Plucky Squirezatím není...