Immortality / PC / 4 hodiny / #dohranoUz dlouho jsem nemel takto rozporuplny pocit. Immortality mi prijde, jako vyborne zpracovany pribeh a film, ale zaroven naprosto zoufala, nudna, preukecana hra bez jedineho dobreho, nerkuli originalniho napadu. Sul do otevrenejch ran, totalni nezajem, nulova zpetna vazba. Hra mne absolutne nedokazala jakkoli zaujmout a bylo pro mne utrpenim ji "vysedet" do konce. Poustel jsem si ji na druhem monitoru a nahodne klikal na veci tak dlouho, az jsem se dockal vysneneho konce. Nic nedava absolutne zadny smysl, hra odmita sdelit, o cem je a vubec jsem nepochopil, co mel ten konec znamenat. A je mi to uprimne jedno. A to neresim technicke bugy, ktere u takto jednoduche hry jsou spise ostudne, nez roztomile (nereagujici ovladani na klavesnici, nahodne pousteni klipu ve zpomalenem rezimu bez moznosti preruseni, nemluve o nemoznosti hru opustit pomoci standardniho tlacitka ESC, takze nezbyvalo nez mackat AltF4). Takovyhle hry bych uplne normalne zakazal a autory obvinil z pokrivovani vkusu mladeze. FUJ!
Na strane druhe ale musim hru seriozne vyzdvihnout za odvahu jit s necim takovym nestandardnim na trh. Velmi se mi libi experimenty at uz od amateru nebo profesionalu. Zanrove je titul snadno zaraditelny, jako Full Motion Video (byl bych tuze rad videl demake na MegaCD! Krasne by se tam vyjimal) - ale jeho produkcni hodnoty jsou tisickrat vyse, nez ten nejlepsi FMV titul z devadesatek. V tech natocenejch sekvencich je videt, ze do toho autori dali srdicko, ze se fakt snazili a ze je to bavilo delat. Jsem opravdu rad, ze jsem jim mohl prispet penezi na jejich budouci tvorbu, tohle si zaslouzi podporu. Vubec bych po nich nechtel, aby tyto filmy nejak vice gamifikovali - naopak budu drzet hubu a fandit, s cim prijdou priste. Je to jasne videt, ze tohle je presne to, co si chteli vyzkouset, s jakymi motivy a technologiemi si chteli pohrat - a povedlo se jim to. Paradoxne mi Immortality pripomnelo moje vlastni starsi textovky psane v HTML, ktere byly sice totalne staticke, stejne jako Immortality, ale darilo se mi tam ruznymi zpusoby zakodovat skryte zpravy a hadanky, ktere hrac musel odhalit a tim se posunout dal. Citim v tom jakesi autorske souzneni a za to davam jednoznacne palec nahoru.
A ze jsem u toho trpel jako hrac / divak je proste muj problem, neposlouchejte mne. Ale bylo to fakt strasny!