Minit (2018) / XSX / 4 hodiny / #dohranoHraju teď
Stellar Blade a vypadá to na dlouho :-), takže musím prokládat, abych žánrově nezakrněl a hlavně zde vykazoval nějakou činnost.
Minit je skvělá indie jednohubka (Devolver má prostě cit pro tyhle hidden gems), na první pohled obyčejná 2D adventurka, něco jako minimalistická pixelová Zelda, jenže:
* grafika je jednobitová (
Minit je součástí IB challenge eventu
Shades of Grey), což hře dodává extrémně výrazný grafický styl
* základní herní smyčka je dlouhá 60 sekund - přesně po takové době totiž váš bezejmenný hrdina zemře, ať se děje co se děje
Děj se (pochopitelně) točí kolem kouzelného meče, tedy na začátku to tak aspoň vypadá. Víc nebudu prozrazovat, ale nakonec jsem byl docela překvapený, jakým směrem se hra začala ubírat. Minutový limit je... ehm, limitující :-) a ačkoli nemám časově omezené úkoly ve hrách obvykle moc rád, tak tady prostě neexistuje jiná možnost. Člověka to donutí optimalizovat každou akci:
* prozkoumávání překvapivě rozsáhlé mapy a plnění vedlejších úkolů (kterých je spousta!) je potřeba si pečlivě rozplánovat
* je potřeba si přesně pamatovat kde se co dá najít a co se s tím má / nemá / může udělat
* po každé vaší smrti začínáte znovu od začátku; efekt některých vašich akcí je perzistentní, většina se ale zresetuje
Minit prostě trochu klame tělem a je vlastně hodně komplexní. Jak je vidět níže, za nějaké čtyři hodiny (hra si počítá čas sama, ale Xbox taky, samozřejmě každý jinak a tak jsem to prostě zprůměroval) jsem se sice dostal na konec hry a odemkla se mi New Game+, ale vlastně jsem objevil jen 60 % věcí, které jsem objevit mohl. Ještě chvíli tomu dám a uvidíme, na co narazím. Btw. New Game+ má limit už jen 40 sekund :-D