Kingdom Come: Deliverance II / PS5 / 113 hodin / #dohrano Mám za sebou hlavní linii s průběžným vyzobáváním side questů - pár jich ještě zbývá, + všechny DLC mě čekají na vánoce.
Co říct ještě, bez spoilerů? Ta hra je masterpiece. Přinesla mi ponoření do herního světa, které jsem nezažil od GTA: San Andreas (protože moje #1 Yakuza hry se odehrávají na menším prostoru a jsou víc story driven). Jak dobře poznamenal jeden kolega, ta hra skutečně umí zprostředkovat pocit, že se procházíte lesem. Ale to není to hlavní.
Ve Warhorse měli konečně takový zázemí, aby mohli udělat hru, jakou chtějí. Povedlo se jim, aniž by to přepálili.
Všem, kteří si kladou otázku, v jakém jazyce to hrát -
čeština pro tuhle hru nemá chybu, je podpořena perfektním voice actingem. Kouzlo nechtěného je, když ve scéně po Petrovi Nárožným (kterej si ukradne každou scénu, ve které je), promluví neherec Ban Vávra - a on přitom mluví normálně, ale ten kontrast je wtf. Čestina si taky hraje s nářečími, a neuniknou vám easter eggs, který jsou prostě český (bába pod kořenem, mlynář Máchal, Lucka Vondráčková, horníci).
Trosecko i Kutnohorsko jsou krásný až na hranici kýče, a prostě to vizálně hrozně funguje - když jdu po louce, úplně cítím ve vzduchu vůni léta a trávu klouzající kolem bot.
Příběh tentokrát šlape celou dobu, až do velkolepého finále a skvělých credit scenes. V "mečování" jsem furt stejně marnej, ale aspoň to není takovej button mashing jako v jedničce, a střelba je pro mě na PS prostě neřešitelná.
Poučen z jedničky jsem některý skilly nezanedbával ani jako chytrý a sečtělý Jindra Dušín (lockpicking ftw), takže skutečné frustrace jsem moc nezažil.
Je to nádhera a bude mi líto, až to dohraju všechno - ale stejně si myslím, že se občas pojedu jenom tak projet na koni.
Ke klasickému win screenu dávám ještě jedno easter eggs a bug, které jsou ale (na rozdíl od jedničky) jenom vzácné a nejsou game breaking, a taky jednoho Vávru, kterýmu tuhle větu musel předepsat scénář, jinak to nevidím ;-)