The Last Campfire (2020) / PS5 Pro / 7 hodin / #dohranoDo konce roku zbývá pár dnů, stejně jako do konce IB challenge eventu
Backlogs & Blankets. Jsou v něm samé
warm & cozy kousky na zpříjemnění dlouhých (pod)zimních večerů, nic extra intenzivního ani náročného. Pohodová jednohubka
A Short Hike, 3D sandbox
Viewfinder, omalovánkové
Chicory, pro OCD jedince
A Little to the Left, pro lidi s přebytkem volného času
PowerWash Simulator (zdravíme TERZe a jeho
devadesátihodinovou platinu)... Určitě se najde i něco pro mě, co bych stihnul dohrát a nahrabal si tak nějaké IB bodíky :-)
Hledal jsem tedy. A koukám -
The Last Campfire? Adventurka z roku 2020, délka 6-7 hodin, mobiloidní Unity grafika, hlavní postava vypadá trochu jako Bulánek, chodí po nějakém lese, řeší 3D puzzly, osvobozuje tím další Bulánky, asi teda na konci budou mít všichni táborák, nebo co... Studio se jmenuje sympaticky Hello Games, takže to zní všechno dostatečně
warm & cozy, ne? Navíc na PSN aktuálně v 90 % slevě za 36 korun?! Jdeme do toho!
Warm & cozy my ass! Jako jo, ta moje představa ^^ by celkem seděla... Akorát že hlavní postava není Bulánek, ale Uhlík, který se ztratil ostatním Uhlíkům a musí najít cestu zpátky domů. Ano, skutečně během té cesty chodí po lese (a dvou dalších biomech) a řeší 3D puzzly. Ano, dělá to proto, aby pomohl jiným ztraceným Uhlíkům. Jak? Zažehává v nich "vnitřní oheň", o který z nejrůznějších důvodů přišli a zůstali tak uvěznění ve "světě mezi světy". Někteří ale pomoct nechtějí, jiným už se pomoct ani nedá. Nacházíte taky deníkové zápisky někoho, kdo se před vámi zřejmě snažil o to samé, o co se teď snažíte vy. Zápisky jsou znepokojivé. Neustále vás "něco" sleduje. Celé je to postupně pořád jaksi temnější a temnější. A ano, na konci skutečně mají všichni táborák.
Ale vlastně to vůbec nebylo takové, jaké jsem si představoval. Celé to byla jedna velká metafora, což mi samozřejmě došlo prakticky hned na začátku... Ale stejně jsem to musel dohrát. A to i přes to, že mi to místy nebylo vůbec příjemné. Byla to tak extrémní a překvapivá synchronicita (ovšem - není vlastně každá synchronicita vždycky překvapivá?), že jsem to prostě musel přijmout jako fakt. Kromě toho dohrávat se musí, puzzly byly tak akorát obtížné, herní mechaniky nápadité a celkově to byla asi nejhladší platina, se kterou jsem kdy měl tu čest (samozřejmě kromě proslulé
Terminator Salvation, kterou prostě nemůžete nezískat).
Povedla se mi na první průchod a vám se určitě povede taky, když se budete aspoň trochu snažit. Podle statistik ji ostatně udělal doslova každý druhý. Prostě udělejte všechno, co se má udělat, a dohrajte to. To je hlavní poselství téhle hry. A docela se to hodí i jen tak, do života ¯\_(ツ)_/¯
Obligátní
další screenshoty zde. Hra sice byla původně vyvíjená pro iOS/macOS, ale výhodou Unity je, že nakonec vypadá stejně blbě na libovolné platformě :-P