South of Midnight / Gamepass / 15h / #dohrano Po dohrání Keepera jsem se ještě porozhlédl po letošní nabídce Gamepass, zkusil pár her, a nejvíc mě chytla tahle akční adventura.
Compulsion Games není moc plodné studio, ještě v éře x360 vydali zajímavý Contrast, jejich další hra mě nezaujala, a teprve letos vyšlo tohle. A je to o dost lepší, než jsem doufal.
Vlastně je to tak dobré, jak jsem doufal, že bude dobré Hellblade 2. S tím to má společného dost. Mladá protagonistka se na své výpravě potkává s folklórními bytostmi a bojuje, objevuje a překonává překážky. Obě hry jsou od studií, které MSFT koupil relativně nedávno a je na nich vidět, že dostaly nějakou injekci do rozpočtu.
Lore téhle hry je ale postavený na jižanské gotice, makabrózní směsici černošských, kreolských, koloniálních a dalších pověr z oblastí Louisiany a Alabamy. Přes hodně barevnou grafiku je vyznění hry dost temné. Takové ty storky, jak děti šly do lesa hledat čarodějnici, protože ta je před sněžením aspoň vykrmí, zatímco maminka pro ně už žádné jídlo nemá. Příběh je drsný, ale není to zase samá deprese a vůbec ne klišé. Kvalitou mi připomněl některé povedené sidequesty že Zaklínače 3.
Hrozně mě bavily boje, děvče má pár útoků, které se dají kombinovat, je to celkem originální systém a stojí za to nenastavit si minimální obtížnost a zkusit si ty arénové boje jako výzvu.
Pak je tam nějaký platforming, který funguje celkem dobře, šplhání ani tak ne, ale když se pohybuje pomocí kouzel, pěkně to plyne.
Další, co bych vyzdvihl, je super zvuk a hudba. Hra má nastavení pro různé zvukové aparetury, podle kterých nastavuje dynamický rozsah hudby a zvuků ve hře. Nejvyšší úroveň je domácí kino, tak jsem ho zapnul a výsledek byl parádní.
Najali stejného skladatele, jaký dělal i oba díly Plague Tale a tentokrát mu to řekl bych sedlo víc. Hudba dobře sedí do scén ve hře, jsou tam i originální písničky a stylově je pestrá, slyšíte tam jazz, blues, americana, dark folk, trochu malinko gospel. Online se mi někdo pochlubil, že si soundtrack koupil na vynilu za 1500 a celkem chápu, že to někomu může stát za to.
Ještě ke grafice, ta je dost stylizovaná a animace má ve výchozím nastavení stop-motion efekt. Ten se dá vypnout, ale mě se hrozně líbil, připomínal mi styl animované tvorby Zemana, Trnky, nebo Švankmajera. Nevím, proč by to chtěl někdo vypínat.
Hra má na jaře vyjít pro PS5 a Switch 2, což je skvělý. Určitě doporučuji.