7th Guest VR / 8 hodin /
#dohranoPred nejakou dobou me 7th guest ve VR zaujal. Protoze hra puvodne neni VR a to je obvykle ukazatel toho, ze by ta hra mohla byt hratelna. Nicmene nejedna se o predelavku 1:1.
Prvni 3 hodiny jsem si vlastne celkem uzil. Clovek je zaveden do opusteneho domu, kde se kdysi odehrala nejaka katastrofa, kde zemrelo sedm hostu. K dispozici mame lucernu, ktera ve svem svetle ukazuje, jak veci v dome vypadaly v dobe, kdy se tam hoste sesli. V prubehu hry postupne vidime flashbacky hostu, kteri byli pozvani, aby dokazali vyresit hadanky zanechane Staufem. Stauf je nalakal na to, ze tomu kdo by je prvni vyresil, by splnil jeho prani. Hosti, aby dosahli sveho cile byli ochotni i zabijet a pokud tu hru budete hrat doporucuju si udelat screenshoty mrtvol.
Domem nas provazi nejake dite, postupne se dozvime, kdo to je a jakou roli v tom vsem hralo. V dome jsou ruzne mistnosti, kde je vzdy nekolik hadanek a kus pribehu ze zivota Staufa. Dozvime se i neco malo o hostech, primarne pres jejich pokoje a hadanky v nich. Hadanky se obvykle musi delat v konkretnim poradi, protoze v hadance za vylusteni dostaneme predmet pro jinou.
Puzzly jako takove nejsou vylozene trivialni a nekdy clovek musi premyslet. Nektere jsou logicke ale jak uz to tak byva ve VR hrach, dost puzzlu jsem vyresil, ale vubec nemam poneti jak se mely resit. Dost hadanek vyzaduje hybani s vecma a to ve VR je jedna z tech veci, co obvykle poradne nefunguje. Zde clovek (ja) sotva dosahl na hadanky jako takove a pak s tim nedokazal treba ani hnout. Hra ma problemy s kolizemi takze tam litaly predmety sem a tam, a hra ma taky hodne kratky respawn na pustene predmety (nemluve o tom, ze respawn nemusel byt nutne na puvodni miste odkud jste predmet sebrali a taky se mohl nachazet vne predmetu). Jak je u VR her zvykem clovek nemuze pouzit dva predmety na jednou nebo resp. jeden kdyz ma v ruce druhy etc. Dost ukolu se tak pro me stalo dost nasiracich. Nektere hadanky se mi zabugovaly kompletne.
Krome toho, ze dite, co vas doprazi a rika vam, co mate udelat (a jeste takovym stylem, ze z vas dela idiota, i Stauf ma takove kecy), tak mate k dispozici jeste dva hinty na kazdy puzzle. S tim, ze ten druhy je obvykle primo reseni. Kdyby ani to nestacilo, je tam moznost za nalezene mince, si nechat hadanku vyresit. Tohle mi prislo jako system dobry. Nepouzil jsem to sice, ale u nekterych aktivit bych si usetril spoustu nervu (takove sekani hlav panenek ve VR byla naprosto katastrofalni cinnost pro me, stejne tak jako navadeni svabu - to jsem delal asi hodinu nez se na me VR RNG usmalo).
Na konci hry hrajete takovou vtipnou verzi clovece nezlob se, coz jak jsem se docetl z recenzi, spoustu lidi vylozene nasralo a odradilo. Ja jsem to teda vyhral na prvni pokus, ale taky jsem z toho nebyl vylozene nadsenej. Prostredi a hra, ale vypadaji dobre.
Hra je vseobecne dobre provedena. Nektere ukoly jsou ocividne a zdlouhave, hlavne kvuli nefunkcni fyzice a ovladani. Tohle obvykle staci na to, aby mi to zkazilo cely zazitek ze hry.
Hra je to rozhodne jedna z lepsich, ale bohuzel vetsinu casu jsem stravil ve frustraci. Takze nejake loveni zbylych achievementu se konat nebude.