Octopath Traveler 0 / 120 hodin / #dohranoVe zkratce, Octopath Traveler 0 je velmi dobra hra, zda se byt vcelku koherentni a vybalancovana. Avsak je jina nez 1 a 2. Predchozi hra ve me vyvolala pocity hrani Final Fantasy 1 nebo 3 a uprimne jsem si to dost uzil. Hra se dala velmi dobre rozbit a i kdyz byla jednoducha, bylo tam dost srandy a volnosti. Octopath Traveler 0, jak jsem ve velmi pomalem zacatku zjistil, je hra spise moderni - typu 'vodime vas za rucicku'. Hra ma jeden pribeh, ktery vse spojuje a je rozdelen do casti podle zaporaku. Hru bych doporucil kvuli pribehu, ale i ten ma velke mezery. Clovek si rika, jak by se vlastne do toho pribehu tak nejak vlastne vubec dostal. Po strance herni me hra zklamala. Je takova ucelena, znerfovana, vybalancovana a nudna.
--------
Octopath Traveler 0 je prequel, coz mi asi mohlo tak nejak dojit z nazvu, ale zjistil jsem to az v momente, kdy jsem videl mapu. V teto hre hrac nema osm postav a osm pribehu plus jeden celkovy, ale je to v zasade jedna dlouha main story rozdelena na nekolik casti a pod casti podle bosse (+staveni mesta).
Hra se zda byt delana tak, aby uspokojila hrace predchozich her v tom, co se jim u predeslych her nelibilo. Vznikla z toho ale, z meho pohledu, hra dost jina.
Na zacatku si hrac vybere jmeno postavy a par zacatecnich predmetu nebo abilit a nasledne pribeh zacne takovym tradicnim stylem, bydlim si tu v klidu ve vesnicce a pak prijde neco velkeho a zleho, cele to tam vypali a ja jsem skoro jediny kdo prezil.
Postupne zjistite, ze tech prezivsich je vlastne hodne a to je jedna ze storyline - stavite si znova mestecko a sbirate puvodni a nove obyvatele. Je to docela dlouhe a me tohle prislo jako velka nuda, nicmene nutna k odehrani hry.
Pribeh se vas jinak zepta na to, co chcete nejvice; Power, Fame nebo Wealth. At uz si vyberete cokoliv muzete jakoukoli dejovou linii zacit a bud ji celou dokoncit nebo stridat (level requirmenty jsou celkem vysoke).
Ja jsem se chvili toulal po svete a sbiral nejake postavy. O tech se na zacatku hry moc nedozvite, ale ke konci hry jsou companion questy, ktere vam toho reknou vic.
Postav, ktere muzete prijmout do party je az 36. Cast, az 12, si muzete odlozit ve vesnicce, kde budou ziskavat asi tak 80% expu. Zbytek proste ma smulu. Neni treba tudiz expit ruzne skupinky ani nikde grindit expy. Hru jsem hral tak, ze jsem pouzival vsude fast travel a mel jsem nonstop equiple evasive maneuvers. Na konci hry jsem mel recommended level + expy z Cait/Octopuff encounteru (nutno asi rict, ze jsem zabil kazdeho bosse, co jsem potkal). Kazda postava ve hre ma jine ability, nektere mohou byt stejne jako u postav stejneho povolani, ale take ne nutne. Az se naucite vsechny schopnosti, tak muzete zacit vytvaret mastery z abilit. Mastery se daji normalne equipnout. Jsou bud nejakeho akcniho typu (3 sloty) nebo podpurneho (2 sloty). Tohle jsem pouzival nejvic (byt schopen dat pres 9999 dmg je napriklad jedna z tech podpurnych schopnosti). Objevil jsem ji az kdyz jsem sel zabijet Galderu (ten fight sam o sobe teda nic moc, spise to byl pruda - na rozdil od dvojky).
Combat system je takovy v zasade stejny. Mate nejake BPcka, kteryma muzete boostit schopnosti a nepratele maji stity, co muzete zbourat po x utocich konkretniho typu weak pointu.
V combatu mate ale 8 postav ve dvou radach a muzete libovolne prepinat mezi tim kdo je vepredu a tim kdo je vzadu. To znamena, ze muzete o dost lepe vyuzivat BPcka a neni vylozene nutne si je predavat (to jsem teda nedelal ani ve dvojce). Kdyz vam nekdo umre v prvni rade, tak je presunut automaticky dozadu, coz je dobre, kdyz postavu pak ozivite tak okamzite neumre. Vseobecne diky tomuto, je hra lehci.
I kdyz system combatu je tak nejak stejny, celkove combat mi prisla jako velka nuda. Neda se ten system vylozene tak snadno breaknout a vlastne ani neni treba a to ani v pripade velkeho secret bosse. Nejvice pouzivany gimmick pro bosse je zmena weak pointu. Nic moc zajimavejsiho tam neni. Counterovani fyzickych utoku nebo magickych a obcasny SP drain.
Nekdy na levelu 25 jsem prolezl celou dostupnou mapu (do levelu 55) a to jsem nemel ani dobre vybaveni. Nemel jsem na nej penize a v truhlach toho bylo dost po skrovnu a ne zrovna neco extra dobreho. Tohle je spis teda pozitivum. Hra je realne vybalancovana, nenecha vas snadno prijit k vybaveni, na ktere nemate level nebo jste nepokrocili dostatecne v pribehu).
Kazdopadne encountery vypadaly jako turn 1 kill az do konce hry. Ve hre je celkem velke mnozstvi malych bossu, kteri jsou sice zajimavejsi, ale mozkove bunky jsem moc trapit nemusel. Tech 9999 damage je nezabilo, ale kdybych mel Surpassing Power schopnost tak to by je to asi zabilo.
Zpet k pribehu. Hra je z meho pohledu zamerena prave na pribeh, vse ostatni je delano tak, aby to cloveka idealne neotravovalo. Hra ma zajimave zlouny a pribehy obecne nejsou spatne, ale ke konci se to celkem tahne a opravdu nevim kolikrat jsem musel odklepnout vetu 'konec se blizi'. Blizil se celych 9 kapitol (cekal jsem treba 3). To bylo na me uz trochu moc. Stejne jako ve dvojce, kde ne kazdy pribeh postavy se mi libil, tady je to podobne. Nekteri ze zaporaku mi fakt nesedli. Kazdopadne vseobecne se mi pribeh libil, i vsechny questy okolo.
Vseobecne Octopath Traveler 0 je dobra (a velmi dlouha) hra. akorat tim jak je modernizovana a spoustu veci ulehcuje, tim je pro me take nezajimava. Priklad modernizace - kde jsou questy vam je ukazano a z menu se tam muzete teleportovat. Co mate udelat a kde, je take oznaceno (fast travel zase funguje). Itemy i ability ve hre nejsou konecne, ale muzete jich mit vice. Nektere nudne mechaniky muzete 'urychlit' - hrat gachu za penize nebo si ve meste neco postavit, aby se neco jinyho urychlilo (jinak se to meri na combat encountery). V pribehu vas prijde zachranit deus ex machina a tak podobne...
Tot asi vse. Mam smisene pocity, kazdopadne jsem si tech 120 hodin uzil. Hra by to byla super i kdyby koncila po prvni casti. Tech poslednich 9 kapitol bych nejak osekal...