• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHEWBACCADohrál jsem ...... (PC,XBOX,PS,NS games) HALL of Game na nástěnce!!!
    TERZ
    TERZ --- ---
    Resident Evil Requiem/25h/#dohrano

Pro tuhle serii mam slabost. Mix 7 a 4 funguje perfektně, Leon je badass, retcony mi nevadí. Fanservis na maximu. Další zastávka Code Veronica
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    ELHO_CID: Jj, toho už mám v backlogu :⁠-⁠)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    PRAASHEK: To zní dobře!
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    DEEFHA: Mam pocit, ze logicky pokracovani po madarskem Van Helsingovi je rumunsky Victor Vran: https://store.steampowered.com/app/345180/Victor_Vran_ARPG/
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    DEEFHA: Titan Quest - setting ve světě řecké mytologie
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    DEEFHA: zaujímavé, možno sa nechám inšpirovať.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    The Incredible Adventures of Van Helsing: Complete Pack (2013/2015) / PC / 15 hodin / #dohrano

Takové ty klasické isometrické realtime ARPG vůbec nehraju. Naposledy jsem zkoušel první Diablo, když tehdy vyšlo, a to už je tak hrozně dávno, že to radši nebudu ani počítat. Moje ex nechala tisíce hodin v Diablu 2-4 a se mnou to ani nehnulo (samozřejmě až na ty nekonečné chvíle, kdy mi blokovala televizi, protože od trojky přešla z kompu na PS). Nikdy mě nebavila ta repetitivnost, fantasy setting, všechny ty komunity kolem - a to nemluvím jen o Diablu. Prostě to není můj šálek kávy. Tak jak je teda možný, že jsem první díl téhle maďarské 10+ let staré ARPG trilogie slupnul během dvou dnů jako malinu a hned se pustil do pokračování?

Možná proto, že to není čistokrevná fantasy, ale spíš goticko-steampunková parodie. Možná proto, že hlavní postavě drsného monster huntera Van Helsinga zdatně sekunduje "automatizovaná" společnice Katarina, která sama zastane spoustu špinavé práce (a navíc je duch, takže z principu nemůže umřít). Možná proto, že grafická stránka je sice letitá, ale přesto vypadá na můj vkus dost slušně (a střední kvalitu hru utáhne i můj noťas s integrovanou Intelí pseudografikou). Možná proto, že to celá drží pohromadě jakýs-takýs příběh, takže to není jen bezduché mydlení hord příšer v náhodně generovaných levelech. Ale hlavně má tahle hra duši!

Van Helsing s Katarinou se nemají zrovna moc v lásce, takže každou volnou chvíli tráví vzájemným provokováním, hláškováním a sarkastickými komentáři (hlavně Katarina s rozkošným slovanským přízvukem je v tom hotový mistr). Vedlejší questy jsou mnohem zábavnější než ty hlavní (což je přesně to, co mám rád) a jsou jich hromady, scénáristi se rozhodně vyřádili. Černý humor je všudypřítomný, hra je nacpaná popkulturními odkazy a narážkami všeho druhu, dělá si prdel ze všeho včetně sebe a má takovou mile hravou "nízkorozpočtovou" atmosféru plnou nadšení. Pojďme tam dát ještě tohle! A co by se stalo, kdyby... To je prostě osvěžující přístup.

Absolutně nevím, jakým myšlenkovým vláčkem jsem se k téhle sérii her dostal. Stejně tak netuším, proč přesně jsem si hned za pár kaček koupil Final Cut edici (ta obsahuje všechny tři díly včetně DLC, to všechno bezešvě propojené do jedné maxihry o jedenácti kapitolách) a okamžitě se do ní pustil. Asi už navždy mi zůstane utajeno, proč to hraju zrovna na noťasu myší a kávesnicí, když já přece na PC už desítky let hraju jen DOSovky a na všechno ostatní mám konzole. Je to prostě jedna z těch životních záhad - jako když se cestou z práce stavíte na pár piv a domů pak přijdete s černým kotětem v krabici od kdovíčeho, protože jste ho našli za tou hospodou u popelnic a samozřejmě jste ho tam nemohli nechat. A najednou to tu je a vy nevíte, jak jste bez toho celou tu dobu mohi být.

Faktem prostě je, že mě to zatraceně baví a vůbec se netěším, až celý ten příběh skončí... Budu si pak muset najít nějaké další ARPG! Nějaké tipy? :-)

Technická: screenshoty jsou z konce třetí kapitoly a začátku čtvrté. Přesně tam končí první díl a zcela nepozorovaně začíná druhý.

MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Esoteric Ebb / 27 h / PC / #dohrano

Disco-like interaktivní román. Celkový herní čas hodně záleží na tom, jestli člověk chce proklikat opravdu všechny dialogové možnosti – spousta z nich není relevantní pro nic. (Já teda proklikával.)

Je to vlastně Disco Elysium s jinou grafikou, muzikou a v lehce parodickém DnD fantasy prostředí, které podobně jako DE obsahuje hlubší přesah.

Je to dobrý, ale háček je v tom, že to člověk pořád tak nějak srovnává s Disco Elysium a to je prostě lépe napsané.

Další věc, na kterou jsem si poměrně dlouho zvykal (cca třetinu hry), byl v tom, že je to tomu DE opravdu STRAŠNĚ podobné. Použít ten základ, tj. že základní herní mechanismus má podobu dialogových možností a vývoj postavy je primárně vývoj její osobnosti, respektive jejích složek, které se mezi sebou přou, je fajn.

Ale je opravdu nutné, aby byl hlavní hrdina tak moc podobný Harrymu DuBois? Musí jít zase o detektivní vyšetřování? Musí mít celý setting výraznou politickou rovinu odkazující na realitu? Musí mít hlavní hrdina hned od začátku sympatického sidekicka, který ho sleduje střídavě s lítostí a pochopením? A tak dál a dál a dál, je tam spousta věcí, u kterých člověk neví, jestli je to vykrádačka DE, odkaz na DE nebo pocta DE.

2057760_20260308120719_1

2057760_20260308120754_1
    PALADIUS
    PALADIUS --- ---
    Call of Duty: Modern Warfare Franchise / 15 hodin / #dohrano

Rychlý opáčko a trénink na třetí světovou ;)

CIVETTA
    CIVETTA --- ---
    A Tiny Sticker Tale/3 hodiny/#dohrano

Jednohubka, roztomilost. Puzzle hra se samolepkami. Hezoučké. Hráno na switchi

CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    Minishoot' Adventures / XSX / 8 hodin / #dohrano

Po týraní mozgových závitov v taktických hrách som si potreboval zahrať niečo, pri čom netreba moc rozmýšľať, ale treba sledovať desiatky rýchlo sa pohybujúcich objektov naraz a mať rýchle reakcie, a Minishoot' (áno, z nejakého dôvodu je tam apostrof) Adventures na Gamepasse bolo to pravé. Stredne náročná Zelda-like metroidvania/bullet hell v pastelovom vizuále, s uspokojivou progresiou, nejakými tými nenáročnými puzzle a príjemným technopopíkovým soundtrackom naprogramovaná dvomi ľuďmi je presne tou hrou, pri ktorej si človek za dva dni odpočinie a môže sa vrátiť k niečomu náročnejšiemu.

Takýchto indie jednohubiek si prosím do Gamepassu viac. 8/10

PALADIUS
    PALADIUS --- ---
    Indika / 4 hodiny / #dohrano

Podobné hry mě většinou minou, ale tohle surrealistický ruský psycho mě dost bavilo. Nádherně to okomentoval NAGASAWA a jakékoliv mé další komentáře by byly zbytečné zabírání internetového prostoru ;)

Na gamepass dobrý.

CIVETTA
    CIVETTA --- ---
    Middle-earth: Shadow of War/ 40 hodin/#dohrano

I druhý díl za mnou. Do DLC se mi nechtělo a vynechala jsem některé challenge, ale jinak všechny podstatné questy úspěšně splněny (85% completion). Příběh fajn, člověk si víc užije Saurona, bohužel méně gluma. Kapitáni uměli být pěkné čůzy, bych je prokopla. Kdo hrál a zažil zmrtvýchvstání, chápe. A ten konec hry... mě zaskočil. Více jednotlivých map je příjemná změna, i když některé části jsou až příliš repetitivní. I když je jasné, že to jde těžko jinak, když jde o dobývání Mordoru a kuchání orků. Hru jsem si užila a kdyby byla trojka, šup sem s ní
    Ještě doplním, že mr steamdick sice zvládl high detaily, ale ne úplně ve všech situacích plynule...koukatelné to bylo, i když na PC bych si užila grafiku více

BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    Split Fiction / XsX / 20 hodin / #dohrano

Syn dostal k narozeninám tuhle co-opertativní záležitost a moc jsme si to užili. Kromě pěkného vizuálu, adrenalinové akce se dobře trenuje i postřeh a komunikace. Spolupráce je ve hře klíčová, bez ní to nejde. Občas mne vystřídala dcera, které se to také libilo. Příběh je o dvou spisovatelkách, kde každá píše jiný žánr. Jedna sci-fi a druhá fantasy. Příběh je přivede dohromady do jedné firmy, kde se po nehodě spojí jejich fantazie a musí zíkat cestu pryč. Přitom charaktery poznáváte více do hloubky. Kromě zmíněných žánrů se ve hře mění i pohledy, mechaniky, grafika. Jeden svět je temný, další z cukrárny atd.. Moc moc povedené.

MBR
    MBR --- ---
    Resident Evil Requiem / PS5 / 13h / #dohrano

Naprosto dokonalej resident evil. Horror, akce , parada. Gameplay je totalne vypolishovanej. Jako jedinou chybicku bych videl delku hry. Subjektivne se mi to zdalo kratky (respektive kratsi nez treba 4ka) a neni tam new game +.

Kazdopadne jdu na druhej pruchod bez lekarnicek at mam pak na to infinite rpg na insanity run. :)

MASLIX
    MASLIX --- ---
    DEEFHA: Uplne te chapu. Poprve jsem to rozehral cca pred rokem a po hodine to slo pryc. A na vanoce jsem znova dostal chut to vyzkouset, precejen ten hype 20 let zpatky byl velky. Nemam moc rad hry, ktere vyzaduji velky casovy investment, aby si je clovek poradne uzil. Tady jsem udelal vyjimku :-)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    MASLIX: Huh - koukám jedině dobře, že jsem s tím po šesti hodinách v jedničce přestal. 100+ hodin bych v tom stejně nedokázal nechat :-)
    MASLIX
    MASLIX --- ---
    Mass Effect Legendary Editon / XSS / 107 hodin / #dohrano

Tvrdy orisek, hlavne ze zacatku, protoze ukecane hry nejsou muj salek kavy. Prvni dil (33h) jsem mirne protrpel, pripadal jsem si jako vesmirny psycholog. Vedlejsi mise jen vypln, system upgradu a vyberu zbrani na facku, a celkovy combat byl utrpeni (chvilema jsem to hral na nejnizsi obtiznost jen abych se dostal dal). V druhem dile (34h) uz vsechno hezky odsypa, Miranda!, ale ke konci uz zase odmitam resit cizi problemy a soustredim se jen na hlavni pribeh. Treti dil (40h) je vyvrcholeni po vsech strankach, uzasny skvely vymazleny combat, stisnena beznadejna pred-apo atmosfera ala BSG, vedlejsi mise radost plnit, a hlavne kecani uz tolik neboli protoze scenar dostal velkou peci a lasku :-)

Perfect ending jsem nedal, chybely mi 2 war assety do 7400.

Romance mi nesly stejne jako v realnem zivote :-)

Bude se mi styskat!

CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    (A Gambit teda má mechaniku, ktorá ťa teoreticky má motivovať striedať postavy, ale je to skôr odporúčanie a väčšina hráčov ho bude ignorovať rovnako, ako som ho ignoroval ja)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam