The Bard’s Tale Trilogy – The Bard's Tale: Tales of the Unknown / 26,5 h / PC / #dohrano Remaster (2018) prvních tří dílů Bard’s Tale (1985, 1986, 1988). Odehrát jsem jen první z nich, The Bard's Tale: Tales of the Unknown.
Nelíbila se mi grafika, která sice hodně věrně vychází z původních obrázků, ale vypadá to jako ošklivá flashovka…
Hrál jsem to v defaultním Remaster módu, který přináší lepší vyváženost, quality of life features a některé herní prvky druhého a třetího dílu už v tom prvním. Trilogie obsahuje i Legacy mód, který až na grafiku odpovídá téměř 1:1 původnímu zážitku, ale hra v něm bude mučivě zdlouhavá. Nebo je tu možnost custom módu.
Příběh prakticky absentuje, bitky se odehrávají prostřednictvím textového menu.
Herní systém je super jednoduchoučký, v zásadě má jenom dva taktické prvky:
1) nepřátelé se objevují v různé vzdálenosti od vás, takže při výběru kouzel řešíte jejich dosah a rozsah, a spolu s tím
2) balancujete zdroje, tedy hit pointy, magické body a čas, který do hry chcete investovat.
Z každé bitky se dá na jejím začátku utéct, nepojí se s tím žádný postih a po většinu hry to má cca 80% úspěšnost. Používal jsem velmi často, bitky jsou strašlivě repetitivní.
Hra obsahuje spoustu kouzel a mezi nimi i hodně takových, která usnadňují prozkoumávání dungeonů a pohyb v nich, něco takového si třeba z Dungeon Mastera nepamatuji.
V Remaster módu je hra poměrně lehká. Vlastně mě low key bavilo prozkoumávat dungeony, pomocí navigačních a cestovních kouzel se potýkat s oblastmi magické tmy, spinnery a teleporty, sem tam odpovědět na hádanku, sem tam odklikat nějakou bitku, před kterou se mi nepodařilo utéct, a postupovat k vchodu do dalšího levelu. Byl to takový casual autobattler, u kterého člověk vnímá progres, ale mozek má zapnutý na 15 %, relaxuje a něco u toho poslouchá.
To se změnilo ve dvou posledních levelech hry (celkem jich je 16), ve kterých šla obtížnost skokově nahoru. To znamenalo buď grind, kterému hra vychází vstříc fixními respawnujícími se encountery s dobrou výtěžností, nebo v mém případě quick save/quick load fest.
Do dvojky a trojky se mi moc nechce, zejména v té dvojce asi nebude navíc nic zajímavého, ale čtyřka, která vyšla až v roce 2019, mě docela láká.