Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty/25 hodin/#dohranoPokračuju v Metal Gearu.Kojima si zjevně řekl "MGS se celkem dobře ovládal, s tím musíme něco dělat" a přidal first-person střílení které se ovládá levou páčkou a člověk musí držet střílecí čudlík ale jenom u některých zbraní a u jiných nevidíte kam míříte dokud to nepustíte full auto. Argh! Konzolový střelec nejsem takže jsem dost trpěl, hlavně třeba při boji s Vampem (narazil jsem na názor že je to problém rereleasů, ale nechce se mi emulovat původní release jen kvůli porovnání). Ale jinak cool, zas trochu rozšířené možnosti hráče i nepřátel, zase příběh co začíná relativně střízlivě a postupně se promění v melodramatické psycho. Ale nemělo to úplně tu atmosféru co MGS. Třeba opening - MGS má střízlivou scénu jak z thrilleru podle Toma Clancyho, MGS2 má anime salto z mostu a superhero landing. Taky hudba a sound design mne už tolik nedostávaly - u MGS jsem si každou chvíli říkal "škoda že součástí té Master Collection není soundtrack" a v MGS2 je tak maximálně to hlavní téma a jinak nic. (už jsem ten soundtrack našel, ale Alert nebo Boss fight témata tam zdá se nejsou, a není samostatný)
Co se týče příběhu, nemám ten dobový kulturní kontext, Snake jako protagonista mi trochu chyběl ale jako postava tam je tak co? Na konci už jsem se dost přestával orientovat v tom kdo je s Patrioty, kdo je proti, kdo je proti ale ve skutečnosti je Patrioty manipulován atd., tak jsem se soustředil víc na ten subtext a vibes a vyplodil jsem následující myšlenku:
Úplně se nedivím, že gamerům se nelíbila hra, jejíž teze je "Hraní videoher z vás nedělá
drsňáka ale i kdyby ano, tak by to bylo špatně" ale někdo to říct musel.