Metro 2033 Redux / PC / 12 hodin / #dohranozas jedna upomínka herní historie. tato hra vznikla imho čistě jako reakce na fakt že v době jejího vydání vyšel poslední díl stalkera asi před šesti lety a od té doby tu žádné solídní sovětské postapo nebylo. a zatímco stalker se rozmachuje do openspacu a, soudruzi prominou, čerpá z pikniku u cesty bratří strugatských fakt hodně volně, tak metro nás sváže do světa koridorů tunelů metra a stanic, klaustrofobické temnoty plné plisně, pavučin, stvůr i nestvůr a daleko víc nás protáhne příběhem stejnojmené knihy.
krátký úvod do děje: stručně by se dalo říct že prožíváme fallout v rusku. nacházíme se v roce 2033. dvacet let tomu nazad se lidstvo vzájemě a nediskriminačně vybombilo atomovkama. v moskvě přežilo cca čtyřicet tisíc nešťastníků tak že se ukrylo v prostorách metra. a tam se následujících dvacet let snaží existovat. na povrchu bída, radiace a jaderná zima a aby toho nebylo málo, tak se zdá, že na domovskou stanici hrdiny artyoma utočí "temní". divné aliení bytosti s neblahou mentální telepatickou schopností. a tak artyom popadne raneček s buchtou z hub a líšejníků, akáčko, plynovou masku a vyráží do stanice polis pro pomoc.
rovnou vyzdvihnu hlavní devizu hry a to je prostředí metra samého. na to že jdete celou dobu tupě kupředu z toho čistého principu že tunel vede od á do bé, tak ti toho koridodu prostě z nějakého důvodu vůbec nevšímáte. úplný opak zmíněného stalkera.
všechno v metru dává smysl, obydlené stanice jsou funkční, strážní posty, tržiště, zbrojnice, nemocnice, bary, metro uvěřitelně žije, nebo aspoň přežívá. ve frekventovanějších tunelech jsou hlídky a provoz. naopak opustěná místa jsou krásně zaprášená, rozehnilá, opředená pavučinami a osvícená fosforeskujícima houbama.
zvuky báječně dotváří stísněnou kulisu. o knihovnících se mi bude zdát, svině chlupatý! v metru všude něco kape, vrže a skřípe, na povrchu naopak fouká vítr, zejména se sluchátky je to skutečně naprosto pohlcující. hra prostě báječně vypadá, zní i se hraje. za těch sedmnáct let nezestárla v podstatě ani o den. naopak ve 4k na ultra je to stále naprostá pastva pro oči i když v exteriéru občas nějaký model zatahá za oko. jen ty cutscény, renderované ve fullhd a třiceti fps, ty bolí. ale naštěstí jich je pár, drtivá většina probíha přímo ve hře v ingame enginu.
zbraně můžete nosit pouze tři. na výber jsou jak postapo improvizované tak předválečné. osobně jsem si vystačil celou hru s akáčkem s tlumičem a víceranou brokovnicí. do třetího slotu jsem dávál kořistní zbraň kterou jsem pak s municí prodával ve stanicích a ze zisku upgradoval své zbraně o optiky, vetší zásobníky a laserové zaměřovače. až v posledních levelech jsem svojí svatou dvojici doplnil o plamenomet.
ekonomika hry respektuje fakt, že bankovnky již státní poklad jaksi nekryje, předválečné náboje které jsou výrazně výkonější než to co se zbastlí v dílnách v tunelech, máme tedy munice je dvojího druhu, military-grade, která je zároveň i platidlo a tunel-made konzumní pro běžné užití. jedna z mála her kde můžete svoje bohatství doslova vystřílet do vzduchu :)
nepřáteli nám budou jak mutanti které zplodilo radiační peklo (třeba knihovníci jsou regulerní gorily z moskevské zoo) tak samozřejmě lidé, protože když se náhodou lidstvu povede přežít konec světa, jak jinak lépe oslavit tento fakt než bratrovražednou válkou? hlavní frakce jsou komunisté a náckové, jdoucí si vzájemě po krku a vůbec po krku každého kdo nechápe, že jejich ideologie je ta jediná správná.
hru jsem dohrál v čase jejího vydání. tenkrát jsem to samozřejmě prořeznil jako tichý ninja po jehož tichém průchodu s pomocí nožů a tlumiče nezůstalo v levelu živáčka. protože jsem mezitím zjistil že to jde dohrát na dobráka bez zabíjení lidí a tím se dočkat alternativního konce, zkusil jsem tuto cestu. tj. pouze jsem omračoval a jediné místo kde jsem musel opravdu zabíjet, byla jedna railshooting část na vozíku kdy to prostě jinak přežít nešlo. k mému nesmírnému překvapení je tam hrozná spousta míst, která jde prostě... přečkat! vagon který přivezl posily komunistům nemusíte vyhladit. prostě počkáte až velitel dokecá motivační proslov a oni odejdou na šturm a vám tak uvolní cestu. náckovskou hlídku můžete nechat projít. z odposlechu zjistíte že je nehlídaný generátor a po jeho vypnutí proklouznete jako stín tam kde by vás to jinak stálo dva kýble plné munice. a tak dál. bohužel teda i když jsem dělal co jsem mohl a myslím že krom části s vozíkem jsem neutratil lidský život, konec kterého jsem se dohrál byl stejný, klasické lidstvo, nerozumím, nechápu = bez milosti zničím.
a budu si remcat!
dneska to samozřejmě vím a proto jsem se nenechal rozhodit ale tohle je jedna z těch her která vás na začátku nechá umřít. resp to tak vypadá. musítě zhebnout, první level prostě nejde přežít a ani nemá jít přežít. pamatuju si že tenkrát poprvé jsem se tam vztekal asi půl hodiny a seriozně podezíral vývojáře že pustili do světa úmyslně crack který rozbíjí hru... prostě tohle nemám u her rád no.
dál bych čekal že u takhle dlouho laděné hry v redux edici z gogu neuvidím blikající textury terénů v exteriérech. nebylo to úplně často ale dost na to aby mi to stálo za remc. nějaký bug mi dvakrát zasekl o neviditelnou větev létajícího démona na místě (to mi teda spiš hrálo do karet, na třeří nejvyšší obtížnost už se člověk kolikrát zapotí, tři rány od stvůry jsou konečná).
a kompas resp. navigační šipka k aktuálnímu úkolu ve vicepatrových levelech dostává totální panickou ataku a bude vás vodit v kruzích jak osla na klacku s mrkví.
nicméně, sumasumárum, báječný zážitek a osvěžení vzpomínek. nádherná atmosferická akční adaptace skvělé knížky, doporučuju zkusit oboje.
last light už je stažený. a po něm, po něm přijde vrchol a dosavadní klenot série. exodus. ten pokládám za větší fallout a stalker než jsou poslední zástupci dotyčných značek.
For motherland! For dying at the old age!