• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: ano, vicecimene i v hospode u stolu se snazi opilci vzajemne prervat. zivot je celozivotni boj o to, aby sis urvala svuj kousek stesti. sestimsmir.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: myslis to tak, ze v kazde lidske interakci je inherentne ten boj mezi lidma, takze neni uniku a nevis co resim?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: urcite nemas nejakyho nymanda, ktery se necha zivit zenou, do prace nechodi a nijak se neangazuje. urcite ma aspon ucet na socialnich sitich, de resi dulezite problemy lidstva a mysli si, ze je ten chytrejsi. ne?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HONZAL: musk seriozne zvazoval ze se zabije, protoze zivot nedava smysl, ale pak si precetl Stoparova pruvodce po Galaxii, nejak mu to pomohlo, a rozhodl se ze jeho smysl je pomahat lidstvu stat se multiplanetarnim druhem. jeho prvni napad byl snazit se sehnat vice penez pro NASA, pak zacal jezdit do Ruska jestli by mu prodali nejaky rakety, a pak zjistil ze kdyz precte vsechno o raketovem inzenyrstvi, je schopen stavet lepsi a levnejsi rakety, mnohokrat mu to vybuchlo, mnohokrat byl na pokraji bankrotu, ale nejak to dal. kdyby jeho cil byl zviditelnovat se, mohl by prave delat cokoliv mene vycerpavajiciho, ale
    jeho cil je jinej - nasledovat svou misi

    to ti ted nepisu jako ze abys zmenil svuj nazor na nej, ale jako ze do debaty, co teda ktere muze pohani. pro me asi je sexy kdyz ten chlap (nebo obecne clovek) ma nejakej cil, kterej neni na tema "co na to reknou lidi"


    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: no to jo, ale ja jsem si ho vybrala, protoze byl originalni a delal si co chtel. ne proto, ze by mel pozici ve smecce a historii vitezstvi nad jinymi muzi. tak nevim
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: nemuzes zit bez smecky, i ty mas svoji smecku, do ktere si pribrala jiste pritele nebo manzela, ktery vyhovuje a nebylo ti uplne jedno, koho sis vybrala.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    YMLADRIS: tak tohle beru tak, že v sobě holt trochu toho zvířete máme po našich předcích a pár tisícovek let kultury kultury je jen mrknutí oka, takže nějak to vyiignorovat je nemožný, resp. je to poltačování a vykořenění. Může to člověk kultivovat, ale asi to nejde vytěsnit.

    V Guiney to třeba do značný míry ventilovali v tanci během slavností - prostě tam na sebe machrovali, kdo to dá nejvíc (viděl jsem tam celkem zřetelně, kde má kořeny battle v rapu a breakdancu).

    Musk to taky dělá, aby byl vidět nade všemi, to je jasný, jinak by nic tak zbytečnýho nedělal.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: me nevadi hrdinska cesta. kdyz se musk rozhodne ze zazalohuje vedomi na vedlejsi planetu a dava do toho 80 hodin tydne, je to sexy. nebo jakykoliv reseni nejakyho ukolu, problemu, zlepsovani cehokoliv. do it or die trying. to je sexy

    vymezuju se proti tomu, ze zahadnych duvodu soucasti tech cest je skoro vždy to vybojovavani si pozice ve smecce, tj soutez kdo kam dobehne prvni, kdo komu pri tom nejvic podrazi nohy atd. Proc. je nekonecny mnozstvi zajimavych misi, na kterych by se dalo delat, ale né .. jednodussi je bojovat mezi sebou o blbosti
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Já myslim, že něco jinýho je zdravá kompetetivnost a něco jinýho je posedlost výhrou (viz třeba Trump)

    Navíc to nevyhnutelně vede k zahořklosti - v globalizovanym světě je nemožný být v něčem nejlepší a cca od 40+ už by to člověk mohl zabalit, protože mladší jsou rychlejší, bystřejší a nadrženější. (ano, starší maj zase kapitál - tedy moc, ale těch je jenom určitá část)

    Ehm, tak ono to tak mnohdy je, že začnou být chlapi s věkem morousové nasraní na život, že.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: typicky uvazoveni omega cloveka, rezignace na prirozenou kompetivnost v kolektivu.
    Oni i omega lide maji svoje evolucni vyhody, ale drtiva vetdina je nastsvena jinak
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: to je bohuzel evoluce, do ktery my jsme si pridali emoce a takzvane logicke mysleni. jinak smyslem zivota je predat geny dalsi generaci a vitezi jen ty nejlepsi a nejsilnejsi.

    jinak me to ani nevadi, protoze zivot je taky soutez. kdyby lide nesoutezili a nechteli byt lepsi a lepsi, silnejsi nebo mocnejsi, nebyl by vyvoj a ty by si misto kecani na nyxu dodnes s kamoskama kecala pri skrabani tuku kamenem z kuze nekde u potoka.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VYHULENY_UFO: a stoji vam to za to? co je odmenou v tom boji proti ostatnim muzum? ziskas teda tu nejlepsi samici kterou jses schopen ziskat. ok. pripada mi to unavny a obrovskej collateral damage kolem toho
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: ale priroda a zivot je boj. zivot v prirode je boj, kde mrda bud alfasamec nebo alfasamice, podle toho jak to ma smecka nastaveny. a plati to i mezi opickami bonobo.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    STENNY: kdybych měl synátora, tak bych zrovna nějaký BU viděl jako ideální sport. Dost se mi líbíé Krav maga, která aplikuje i psychologii.

    Já hrál jako kluk hokej a jsou to ty nejlepší vzpomínky a má to dopad dodneška (například vim, že když chci něčeho dosáhnout, musim na tom zamakat). Problém ale byla hokejová třída - příliš mnoho testosteronu, málo kontaktu s "ženskym" světem a obecně to člověka navádí do bubliny profesionálního sportu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    co si predstavuju, ze by mi vadilo, kdybych byla muzem. pripada mi, ze ta hrdinskost/cesta/dosahovani = snaha dosahnout vytčeného cíle se hrozně často/skoro všude mění na boj. představuju si, že muži neustále musí řešit svoje postavení v hierarchii, přeměřovat si péra, tajit svou zranitelnost, tajit svoje slabá místa, snažit se vyhrávat, tj snažit se porazit svoje protivníky, shazovat, potápět

    máme to civilizovaný, takže v mnoha kontextech se hraje podle (nějakých) pravidel, spektrum od války až po hru, ale stejně by mě strašně unavovalo vlastně pořád být ve střehu a dokazovat nějakej výkon

    ale nevím. třeba to tak necítíte, anebo vyšší množství testosteronu vede na to, že to není unavující, ale fajn?

    --

    (ženský boj, ženský kolektiv, ženská zákeřnost, soupeření v ženských disciplínách je samozřejmě taky peklo, ale jako by jiny a už mnohem vic rozkličovany pres feminismus)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STENNY: to je teda strasny, s tema bojovyma sportama. tezko si predstavit lepsi kultivaci tohoto a ucitelky jeste drzkuji? no jen to prileva do ohne myho nazoru na "skola = toxicka femininita"

    jeste by mohly problematizovat ten skaut a taboreni, jako ze bezďáctví a pobudové, OMG
    STENNY
    STENNY --- ---
    YMLADRIS: Osobně vnímám jako největší problém vztah k emocím. Tlak na to, aby muž byl emočně nejen stabilní, ale taky aby emoce spíš neprojevoval, nemluvil o nich, neřešil je - a s tím související fakt, že je z hlediska image mnohdy přijatelnější chlastat nebo třeba běhat až do padnutí než s emocemi nějak rozumně pracovat. Připadá mi, že tenhle požadavek často produkuje lidi, kteří, když dojde na opravdu špatné situace, vlastně nevědí, co dělat s tím tlakem, který jim vevnitř bublá.
    Taky s tím souvisí určité omezení "přijatelných" emocí pro muže, zdá se mi. Je asi přijatelnější se rozzuřit než být smutný, neřkuli brečet.
    Oblast, u které nemám názor moc utříděný, je (z nedodstatku lepších slov) schopnost fyzické agrese. Ve školním prostředí vnímám, že žáci, kteří cvičí bojové sporty, jsou leckdy vnímáni jako potenciální sígři, i když s nimi žádný problém nikdy nebyl. Jako kdyby ta samotná schopnost říkala, že to nemají pod kontrolou, nebo že jsou v běžných situacích agresivnější než ostatní (což se nepotvrzuje). Je to bráno jako divná záliba. Ale to může souviset s tím, že školní personál bývá převážně ženský a za jejich mládí se tohle moc neprovozovalo, takže učitelky nerozlišují "cvičí karate" a "rve se po ulicích". Já přitom vnímám, že ta schopnost agree v nezbytných případech k mužské roli patří - ne ve smyslu, že kdo se neumí porvat, není chlap, ale že by to měla být přijímaná součást toho, co genetika mužům často nadělí a dokud je to ovládané, tak je to OK.
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: ja nerikam, ze je veskera maskulinita toxicka, stejne jako kazda kazajka neni sveraci:)) ale nad tou otazkou se zamyslim a zkusim to nejak naformulovat, aby to nevyznelo jako stezovani si, nebo nejaky jiny projev s problematickou urovni muznosti, kterou by pak nepozorni lide mohli zacit pripisovat me osobe jako celku:)) a takova nedorozumeni ja nerad;))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pro mou analytickou mysl by bylo nejpřímější se vás zeptat, v čem kdo z vás konkrétně cítí tu krizi mužství a v čem je pro vás maskulinita toxická. tj. co se vlastně řeší, co vlastně chybí

    nic z toho ale asi nebude, protože "stěžovat si" právě není mužné ...
    AMANT
    AMANT --- ---
    AMANT: tahle scena je skvela v jedny veci, stejne jako u mnoha dalsich scen, kdy je tony u dr. melfi,
    ze ona mu polozi otazku (tady trochu chybi imho zacatek, ona se ho iirc pta "do you feel depressed" par vterin pred tim YT klipem) a necha ho projit sirokym spektrem emoci, ktery v nem ta otazka vyvola a pak ji polozi znovu.
    citite se depresivne?

    a on projde pekne vsema peti stadiema
    popirani-ticho a odvadeni pozornosti ke spolecnymu puvodu, zoufale hleda jiny tema..
    hnev-zacne se hryzat do rtu a pak po ni vyjede, ze se musi zabyvat sam sebou (jako by to byla jeji vina)
    smlouvani - hele ja mam rok a pul naky vejsky, rozumim vo co vam jde, ale muj svet tak proste nefunguje, kdo by se nekdy nemoh cejtit stastnejsi, ale tak to proste chodi.
    deprese - jo..cejtim..od ty doby, co odletely kachny...

    (v bazenu mu nejaky tazny kachny vyvedly mlady a on z toho byl nadsenej, ruzne si nastudovaval co zerou a co zerou mlady, krmil a ony jednou zamavaly kridlama a odtahly zase do kanady,
    pak mel prvni zachvat paniky s naslednym bezvedomim a jeho praktik ho poslal k terapeutce, protoze fyzicky priciny kolapsu neobjevil..a tim ten serial tak nejak zacina. fakt doporucuju)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam