YMLADRIS: Nad touhle otázkou už nějakou dobu přemýšlím. On to ten patriarchální bullshit je, ale na druhé straně je do jisté míry evolučně podložený, a pokud už se něco kácí, tak je fajn přibližně vědět, co by na to uprázdněné místo mělo přijít. Ale možná jsme z širšího pohledu přesně v tom bodě, kde jen víme, že takhle dál už ne, ovšem teprve se formují obrysy toho, co tedy ano.
Proto jsem psal to "i kdyby měl sloužit jen k tomu, že se proti němu někdo vymezí." Sám jsem v některých ohledech hodně vzdálený od tradičního patriarchálního vzoru muže, ale vnímám, že mi ten vzor vlastně pomohl jako checklist, u kterého jsem si mohl říct "tohle zachovat chci, tohle ne, tohle už vůbec...". Na druhé straně mám dojem, že kdyby mi teď bylo třeba dvanáct, tak budu mít jen velmi mlhavou představu, co společnost považuje za dobrého muže a co se tudíž asi (z hlediska identity) stane, když půjdu směrem X, Y nebo Z. Otevřeně přiznám, že nemám názor na to, zda je lepší variantou víceméně převládající patriarchální norma, nebo bezradnost.
EKG: Pokud to takhle je, tak proč se to stalo teď? Válčí se už od úsvitu lidstva, jen prostředky se mění... asi se teda dá argumentovat, že z masomlejna typu dvou světových válek můžou vítězně vycházet jiné typy lidí, než z bojů primitivnějších, ale nedělám si iluze, že z válek vždycky neprofitovali primárně úplně jiné vrstvy, než ti, kteří dobrovolně nebo z donucení cedili krev na bojišti.
AMANT: Neznám, ale tahle scéna mi dává smysl. Když s emocemi neumíš pracovat, tak se snadno vymknou z ruky... ohrožení identity jako z praku :)