• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne




    Jak obstát výzvám 21. století a sublimovat touhu po střetu do uspokojení jiných potřeb

    Pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exemplář :)

    Vítejte u tématu, které se snad brzo nevyčerpá:)

    Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

    K založení tohoto klubu mě přivedlo (bohužel nikoliv první) setkání s opačným tématem, toxické maskulinity.
    Toxickou maskulinitu opisně vnímám jako něco, co je mužům někdy okolím, sobě navzájem i sobě samými vštěpováno například pomocí frází "kluci/chlapi/muži nikdy:
    Nebrečej, nevoněj se, netulej se k mámě, neprosej, neuhnou, neprebalujou deti, moc necuchaj ke kytkam a necumej na motyly, nevesej zaclony a nektery prej ani vyprany kalhotky wtf, v Sopranos mafiozove ani nepriznavali, ze lizou zencky, protoze kdyz jo, tak bys to urcite udelal i chlapovi cili ses jasna/y/ej %dosadte si ve vasi komunite oblibeny hanlivy vyraz pro gaye%"
    (davejte klidne do klubu dalsi priklady, co pravi chlapi nikdy nedelaj, rad doplnim a zasmeju se, nejspis uz jsem to delal;))

    Zaroven jsou udajne veci, co prej pravi chlapi vzdycky musej umet.

    Rad bych se ale nejdriv bavil o tom mechanismu NIKDY a zajimal by me vas pohled na soubor takovych zakazu jakozto prispevku k rozvoji chlapce v plnohodnotneho muže:)
    Domnivam se obecne, ze vychova pomoci zakazu neni dobra a minimalne polovina vyse zminenych "nikdy" vede k velke emocni frustraci jedince pripadne jeho okoli a naopak rozvoji cloveka brani.
    A v pripade, ze se takove imperativy jeste opiraji o jeho genderovou/pohlavni/sexualni roli, muze dojit k mylnym zaverum, zbytecne omezujicim jeho schopnost vstupovat do mezilidskych a /nebo partnerskych vztahu a udrzovat je (a pripadne je vcas ukoncit;))

    Nehledam uplakane prevonene muze pritulene k mame, co celou dobu prosej a pak stejne uhnou do posranych plinek a cumej radsi na motyly a uprimne doufam, ze takovy clovek neexistuje ani jeden!:))

    Chci se bavit o muzich, kteri se neboji priznat, ze maji emoce, davaji je okoli najevo, dokazi s nimi pracovat a zaroven v nich zeny neztrati opravneny pocit opory, duvery a spolehlivosti.
    Myslim, ze urcity strach z dojmu slabosstvi a z neho vyplyvajici ztrata vyse zminenych atributu muzstvi v ocich zen, je jeden z hlavnich duvodu, proc takovou vychovu mnozi muzi nakonec akceptuji a nektere vzorce chovani je pro ne i v dospelosti velmi tezke menit.

    Pojdme si o tom povidat z pohledu muzu, z pohledu na muze a i ze vsech jinych, ktere jsou vam vlastni nebo blizke.

    Prosim zadne 18+, pripadne jako spoiler s upozornenim.
    Omlouvam se za prechody do a z diakritiky, opravim. carky v souvetich uvitam, uz je moc neumim:)
    rozbalit záhlaví
    XARGH
    XARGH --- ---
    PALEONTOLOG: odkaz na hyperdrahej turistickej web byla jemna narazka na moje "jako lovec-sberac vlastnis pouze tolik, co uneses." :) sperky, zbrane, nastroje atd. hodne se pohrbivali s puvodnim majitelem. a to jeste za dob raneho krestanstvi.
    nebylo to spis tak, ze tahli tam, kde se zrovna nalezala potrava? coz jim nabranilo se vracet do "Macoch" kvuli ritualum nebo na prechodna obdobi.
    prechodem na usedlej zpusob zivota po neoliticky revoluci bylo mozno skladovat prebytky sklizne a posunout celou vec na uplne jinej level. taky rapidne vzrostla hustota osidleni, vznikl "Babylon" - zaklad spolecensky nerovnosti.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XARGH: a ja mam povinnost reagovat podle tvych ocekavani? No tak :)
    Ne lov a sberacstvi ne nevylucovali hromadeni majetku. Duvody jsem uz uvedl.
    Nechapu, ty mi chces argumentovat turistickym vybavenim? Vzdyt i lovci a sberaci meli trvaly sidliste. Ja myslim, ze se hodne mijime.
    XARGH
    XARGH --- ---
    a ted k prirozene hierarchii: hierarchie ve smyslu kompetence ano, nikoliv jako paternalismus, bozsky puvod atd. no gods no masters, neasi
    XARGH
    XARGH --- ---
    PALEONTOLOG: hele, reagujes na neco, co jsem psal jako reakci na Ymladris. a naopak nereagujes to, co jsem adresoval na tebe ;)
    zadnej problem, vynasnazim se, ma ucta, ale nejak ti nerozumim, co mi chces rici, krom toho ze se ti ma reakce asi nelibila. odkazu te na web https://www.pod7kilo.cz/ treba pochopis, jak jsem to myslel s tou gramazi :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XARGH: ad sberaci: i teritorium je svym zpusobem majetek a pri udrzeni rodiny lovem je potreva velky terotorium. Pavlovien hromadil zasoby pri sezonni migraci zvere dolnomoravskym uvalem, napriklad. To same se tykalo kamenne industrie a smennych obchodu. Muzes nejak odkazat, kdo takovou blbost vymyslel?
    Hierarchie je evolucne prirozena a anarchista chce nenulovy respekt, aniz by chtel bojovat o postaveni. Proto taky vetsinove nefunguje :-P

    CYBERKOTLIK: t.mask. je fenomen z 80 let, je to predstava o muzstvi, dal zkus google
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    YMLADRIS: boj je predevsim zabava a adrenalin, to je jako bys rekla, ze te unavuje sex:) teda ted tim myslim boj jako boj.
    Jinak kazdej dela co ho bavi - treba tohle:
    YMLADRIS: vubec ze zivota neznam a prijde mi to jak nejakej "zenskej" konstrukt (podobne jako celej debilni vyraz toxicka maskulinita:)) Pokud nekoho bavi soutezit (v praci, v obchode atd), tak to dela a tim padem ho to motivuje, misto aby ho to unavovalo.


    VENDULKA: to jak v kterych gymech, tyka se to hlavne mist kde chtej rychle oddelit "zrno od plev" a vychovat zavodniky. Myslim ze to ma co delat spis s vypocitavosti nez s toxickou maskulinitou.


    YMLADRIS: agrese je utocne chovani - tim padem jako kazde chovani logicky musi souviset s vecmi jako vychova prostredi povaha atd.

    YMLADRIS: aha, ted uz tomu rozumim. tam kde se driv rikalo "zakomplexovany hlupak" dnes rikate toxicka maskulinita:))
    XARGH
    XARGH --- ---
    PALEONTOLOG:
    "anarchisté by jen rádi koláč, který si neumí vydobít v rámci uspořádání. koukají po ovoci, na který nedokážou konvečně dosáhnout." - si pletes se zlocinci a loupezivymi bandami. ;)

    YMLADRIS: zemedelstvi a domestikace skotu umoznilo akumulaci majetku, jako lovec-sberac vlastnis pouze tolik, co uneses.
    ancap neni anarchismus, protoze opovrhuje solidaritou
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: ad hierarchie a zemědělství, to jsou totální kraviny. hierarchii má snad každá skupina obratlovců, každý vertikální pozice má svý daný možnosti a strategii k přežití a je to naprosto v pořádku a přirozené. anarchisté by jen rádi koláč, který si neumí vydobít v rámci uspořádání. koukají po ovoci, na který nedokážou konvečně dosáhnout.
    omega má možnost přežít na okraji společnosti díky svojí rezignaci na místo v žebříčku a díky tomu je alfa beta a gama nechávají přežít. smíří se s tím posledním místem, straní se tvrdého aktivního jádra a bývají nejčastěji terčem útoku konkurenční skupinou.
    alternativou ke struktuře je chaos.
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: anarchismus neni alternativa ke strukture, ale hierarchii;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RADIQAL:
    AMANT: me to ted rozpremyslelo smerem ze alternativa ke strukture je anarchismus, coz zni lakave, ale skoro nic o tom nevim. vim, ze kmeny ktery zily v anarchii (nikdo nemel pravo druhymu rikat co ma delat) si na obdobi valky volily valecneho nacelnika kterej fungoval vice diktatorsky, do skonceni valky. v obdobi miru asi vse bylo natolik stereotypni a zabehle ze si kazdej delal co chtel a to tak nejak stale dokola.

    vim, ze proponenti anarchismu jsou i fakt uctyhodne osobnosti, napr. Graeber kterej ted bohuzel umrel, zde jeho clanek https://theanarchistlibrary.org/...ry/david-graeber-are-you-an-anarchist-the-answer-may-surprise-you

    kazdopadne jakmile nastoupilo zemedelstvi a majetek, nastoupila hierarchie, mocensky struktury, jak ochranit majetek, jak ziskat mocnejsi pozici atd. takze jestli je to proveditelny (ta nehierarchizovana spolecnost), to nevim. jeste mi to asociauje ten ankap, kde opet nechapu co bude takovej stat presne delat kdyz vypukne pandemie nebo na ne zautoci Rusko

    --

    celkove toxicky beru jako neodpovidajici okolnostem a tim branici plynulemu rozvoji potencialu zivota. hierarchie / civiliazace / spolecensky zebricek muze byt super vynalez ve srovnani treba s nejakym total failed state. jako ze ten omegalol clovek muze fungovat jedine kdyz ho chrani nejaky zdroje (proc nemusi resit postaveni)
    AMANT
    AMANT --- ---
    RADIQAL: to prej neni toxicky, ale (asi nejen) u muzu prirozeny od velmi rannyho veku. proto se prej taky casto v detskym prostredi vyskytujou takovyty hry, vymysleny, abych vzdycky vyhral. protoze i ty deti maj testosteron, kterej je pohani, ale v tom tradicnim rodinnym prostredi nemaj moznost bejt prvni, nejvyssi, nejvetsi, nejdal, nahore, sefoval.
    samozrejme nemluvim o tom drtit trilety dite v pexesu a cekat 4 roky, nez te poprve sejme (to ho bude urcite bavit a vydrzel by to asi jen synek z dynastie pexesaku..), ale o ten podvedomej pocit, ze (i) na jeho pohledu zalezi a podle me je dobry ho v nejakych vymezenych mantinelech pustit k casti rizeni.
    kdyz se treba jde do zoo nebo na hriste, tak se jde podle nej i kdyz to z tvyho pohledu jsou uplny nesmysly a na tom hristi litas jak idiot, protoze vsechny houpacky se musej vyzkouset behem dvou minut a jeste prolozit klouzackou.

    nebo treba v kolektivu, kterej nema jasne danou hierarchii, se v tom lidi dost placaj a pomerne vyrazne se ji dozadujou.

    od toho jsou takovyty ruzny HR hry, jak neznamy lidi musej spolupracovat na pomerne komplikovanym ukolu a oni prave pozorujou tendence tech lidi se v ty neexistujici hierarchii zaradit tam, kde se predstavujou.
    treba:
    "hele musime se nejak domluvit, co kdo bude delat.."
    "navrhuju to udelat takhle"
    "ja bych moh kdyztak dolejvat kafe, budete se u toho muset soustredit"

    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    HONZAL: jasny, na to se neptam. zajima me, co se ti ukazalo, co ta nabubrelost a toxicita a kam ses posunul ;)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    AMANT: fer enough, takže se tu dostavame na prvni toxickej shit: potreba hierarchizace a něco co souvisi se šplhem po spolecenskym zebriku.

    i kdyz... pri pomysleni na vlastni potomky netouzime po tom, aby se meli hur.
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: jasne, treba omegalol:)
    tak muzeme pouzivat treba pojem hypobeta,aby to nebylo matouci:))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMANT: ok dobre ze jsem se zeptala. nekdy to "omega" znamena ultimatni (napr. v kardashev scale je type omega civilizace ta, ktera manipuluje samotnej casoprostor a je teda uz nad hrami o energii), tak jsem si predstavila mozny vyznam - clovek, kterej je mimo tu hierarchickou soutez (pozbylo smyslu to hrat)
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: no nejakej posmesnej opak alfasamce:)
    typek co si obhlidne zrcatkem, co je za rohem, i za bilyho dne, jediny oko, do kteryho je se sebezaprenim se schopnej podivat, je fotoaparat na urade jednou za deset let, kdyz si obnovuje obcanku a tak;)
    neco ve smyslu absolutne neprubojnyho cloveka, kterej bere ohledy na uplne kohokoliv, nechce/neumi/neni schopny se prosadit, protoze mu chybi i zakladni sebevedomi, ze by se vubec byl schopnej neco naucit a nekdo jinej by to ocenil nebo by dokazal nekoho opravdu zaujmout..
    pro me je to spis satiricka figurka.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    RADIQAL: tak myslim, že zrovna internetový diskuze jsou tohodle fenoménu plný. ;-) Přímo ten zážitek a jak se mi to ukázalo asi nemá smysl, to už jsou dost osobní roviny, ale klasicky jako u všech podobných zkušeností se na chvíli dostaneš mimo svoje "vyjetý dráhy" a vidíš se zvenku. Pak mi jedna zkušená uživatelka říkala, že chlapi mají často složitější průběh s ayahuascou a hůř to přijímaj (nemůžu potvrdit, výzkum na to asi neni).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: tak chytrá holka a tak hloupá otázka, snad je to jen otázka řačnická
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a co to teda je, ta omega?
    AMANT
    AMANT --- ---
    RADIQAL: no volil bych asi jiny slova, nez "vozit", to je podle me nejaky dlouhodobejsi proces, ale jinak mas pravdu. ja se nenecham zhierarchizovat nejakym primitivem jen proto, ze ho znervoznujou lidi mimo tu jeho osobni strukturu, pred kym se ohyba a koho ohyba on. oni to vetsinou pochopej, ze to mam jinak a berou me pak mezi sebou jako hosta a zarazovat se nemusim.
    mam to tak uz od zakladky, mival sem strasne dobry znamky a tahal se se sigrama a vyuzival svoji inteligenci k vymejsleni ruznejch promakanejsich sigrovin:)) nebo si to jen namlouvam a tahal sem se s nima jako beznadejna omega, ale to mi nikdy neprislo:) je ty napady taky bavily:))
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    AMANT: tak vozit se po “toxíkách” a na vlastních hřištích vystavovat jejich slabosti, to taky působí jako hra kdo s koho. sice trochu sofistikovanější a s humornými okénky, ale jestli tví soupeři odchází poraženi, nevim nevim co to v nich muže zanechavat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam