• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne




    Jak obstát výzvám 21. století a sublimovat touhu po střetu do uspokojení jiných potřeb

    Pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exemplář :)

    Vítejte u tématu, které se snad brzo nevyčerpá:)

    Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

    K založení tohoto klubu mě přivedlo (bohužel nikoliv první) setkání s opačným tématem, toxické maskulinity.
    Toxickou maskulinitu opisně vnímám jako něco, co je mužům někdy okolím, sobě navzájem i sobě samými vštěpováno například pomocí frází "kluci/chlapi/muži nikdy:
    Nebrečej, nevoněj se, netulej se k mámě, neprosej, neuhnou, neprebalujou deti, moc necuchaj ke kytkam a necumej na motyly, nevesej zaclony a nektery prej ani vyprany kalhotky wtf, v Sopranos mafiozove ani nepriznavali, ze lizou zencky, protoze kdyz jo, tak bys to urcite udelal i chlapovi cili ses jasna/y/ej %dosadte si ve vasi komunite oblibeny hanlivy vyraz pro gaye%"
    (davejte klidne do klubu dalsi priklady, co pravi chlapi nikdy nedelaj, rad doplnim a zasmeju se, nejspis uz jsem to delal;))

    Zaroven jsou udajne veci, co prej pravi chlapi vzdycky musej umet.

    Rad bych se ale nejdriv bavil o tom mechanismu NIKDY a zajimal by me vas pohled na soubor takovych zakazu jakozto prispevku k rozvoji chlapce v plnohodnotneho muže:)
    Domnivam se obecne, ze vychova pomoci zakazu neni dobra a minimalne polovina vyse zminenych "nikdy" vede k velke emocni frustraci jedince pripadne jeho okoli a naopak rozvoji cloveka brani.
    A v pripade, ze se takove imperativy jeste opiraji o jeho genderovou/pohlavni/sexualni roli, muze dojit k mylnym zaverum, zbytecne omezujicim jeho schopnost vstupovat do mezilidskych a /nebo partnerskych vztahu a udrzovat je (a pripadne je vcas ukoncit;))

    Nehledam uplakane prevonene muze pritulene k mame, co celou dobu prosej a pak stejne uhnou do posranych plinek a cumej radsi na motyly a uprimne doufam, ze takovy clovek neexistuje ani jeden!:))

    Chci se bavit o muzich, kteri se neboji priznat, ze maji emoce, davaji je okoli najevo, dokazi s nimi pracovat a zaroven v nich zeny neztrati opravneny pocit opory, duvery a spolehlivosti.
    Myslim, ze urcity strach z dojmu slabosstvi a z neho vyplyvajici ztrata vyse zminenych atributu muzstvi v ocich zen, je jeden z hlavnich duvodu, proc takovou vychovu mnozi muzi nakonec akceptuji a nektere vzorce chovani je pro ne i v dospelosti velmi tezke menit.

    Pojdme si o tom povidat z pohledu muzu, z pohledu na muze a i ze vsech jinych, ktere jsou vam vlastni nebo blizke.

    Prosim zadne 18+, pripadne jako spoiler s upozornenim.
    Omlouvam se za prechody do a z diakritiky, opravim. carky v souvetich uvitam, uz je moc neumim:)
    rozbalit záhlaví
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TUILE: mě je Houdová sympatická, ta holka je sice úplně mimo, ale tak nějak mile a nesere mě a skoro jí to přeju. Ze všech těhlech ezobohyň jí jediný věřím, že jí pár lajniček v pralese prošťouchlo ty správný čakry.
    TUILE
    TUILE --- ---
    LOPIK: ja si pod toxickou feminitou predstavim liliu a houdovou.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Neco bude na tom, ze to spojeni je fakt divny - toxicky jsou klobasy prenesene dejme tomu treba spatny vztahy, ale maskulinita tuhle kvalitu nema.. Prehnana budiz ale spojovat to s toxicitou je opravdu hodne zavadejici. Predstavim si toxicka zenskost a nevim no..
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    LAKSHMANA: nevím no, to je zase o té konfiguraci ne?...když bude nějaké militantní feministce vadit, že jsem svojí bejvalku odtáhl za vlasy (a to radši ani nerozebírám Itálii, která se děla za zavřenými dveřmi) a jsem v jejích očích díky tomu šovinistický majetnický prase, tak si holt nejsme souzeni. Ona si bude muset najít subtilnějšího muže a já nějakou v očích feministky selku uznávající středověké hodnoty a hrubou sílu (aneb okřídlené slovácké "už mňa nebije, už mňa nemá rád"....eh, doufám, že máme smysl pro humor)

    Že mají některé ženy potřebu či snahu muže kastrovat je jasný, někdo se nechá, někdo ne. Nakolik se z této tendence tvoří nějaké ideologické hnutí nevím, do těchto temných social justice vod se bojím pouštět, protože to je oblast velice tenkého ledu, kde pouhé jedno slovo může rozhodovat o rozdílu mezi životem a smrtí :-)))
    NYA
    NYA --- ---
    LAKSHMANA: haha, mě jsi dost pobavil. Takže je tu spiknutí žen s cílem potlačit cokoli mužské? :)) Došly tak daleko, že třeba upozorňují na vynechávání ženských vědkyň v diskuzních panelech případně odborných sbornících :))
    (Tím to začíná a vrháním gendermanů přes palubu končí!)
    AMANT
    AMANT --- ---
    LAKSHMANA: takovouhle mysogynni sracku jsem snad jeste necet.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Ve vztazích je to o konfiguraci - může být člověk, kterej z nějakýho důvodu opakovaně své partnery svým chováním provokuje k žárlivosti, scénám, nejistotě. Přičemž když si ty jeho protějšky pak najdou jiné/více kompaktibilní, tak se už takhle neprojevujou. Tzn. že tu nejistotu tam primárně vytvářel ten, na kterýho se žárlilo než ten, kterej žárlil...

    Podobně jako se říká, což je pochopitelně dost kontroverzní psychologická teorie, že určité typy žen (submisivní puťka, oběť, pasivně agresivní) k sobě přitahují opakovaně násilníky, protože ten hněv-agresi, kterej si u sebe nemůžou/nechtějí přiznat, se pak k nim obloukem jako bumerang vrací z okolí channelovanej skrze toho partnera.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    HONZAL: Nezvládnutý emoce který internalizuješ a nezvládnutý emoce kvůli kterým se potřebujěš povyšovat/whatever. Jsou obojí škodlivé a tedy toxické. Toxické jsou i přírodní látky.

    Když někdo prosazuje svoji vůli silou, tak už vykročil od diskurzu k prosazování. Člověk musí být připraven, že některé situace nejde vyřešit komunikací jakmile jedna strana přejde k síle. Pak vyhrává silnější.

    Tohle jsme se jako společnost rozhodli instuticionalizovat. Tj. pokud není po ruce exekuční moc státu, vyhrává v danou chvíli síla/moc. Problém je, že fyzická konfrontace má zdravotní následky. I zvířata kalkulují s tím, zda boj nepřinese příliš velké riziko zranění.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INK_FLO: uz vickrat mi v tomto klubu prislo, ze nekdo "toxicka maskulinita" cte "maskulinita je toxicka", pritom ja to ctu "projevy maskulinity ktery tak hypertrofovaly ze jsou jedovaty"
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    HONZAL: jasný, osobně to jsou pro mě obvykle těžký situace, když vidím (někdy aktuálně, někdy zpětně), že se chovám křivácky, připosraně, zavidím, chytračím, pouštím emocionální jed, projektuju nějaký svoje mindráky apod. Když ti to pak někdo dá jasně najevo, tak není nic jednoduššího, než se urazit/nasrat nebo vidět to na něm. Vyklepanej ratlík štěká a otravuje tak dlouho, až narazí a pak se diví.

    Otázka je, kdo je toxičtější - jestli ratlík, kterej útočí "nenápadně" a ze zálohy, nebo ten, kterej mu dá upřímný férový dělo :-)
    AMANT
    AMANT --- ---
    INK_FLO:dik ze ses nevyhnul odpovedi;) ale tvl:)) to si te asi neumim predstavit:)) za vlasy dost husty no, nicmene maloco me dokaze tak nasrat, jako kdyz ze me ("moje") zencka dela pitomce, nota bene treba pred jejima kamosema, ktery ja neznam. ja ji prece taky neshazuju pred jinejma zenckejma a uz vubec se na ne nelepim, kdyz je ona pobliz... njn, nektery zencky nekdy davaj najevo i maly sympatie dost zvlastnim zpusobem.

    (na jednom DIY karnevale me bejvalka seznamovala se svoji kamoskou. nvm, pro me rutina, buchta mi dala pusu na tvar a objala, tesi me. bejvalka pak pul dne zurila, co si to ta cuza dovoluje me objimat, ze to jako urcite chtela se na me tisknout prsama, abych vedel, jaky je ma:)) ja to v tom vubec nevidel, pro me to byl zdvorilostni kontakt:))


    R_U_SIRIOUS: ale neeee. to chlapactvi jakozto urcita slozka, dejme tomu osobnosti nebo charakteru..:)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    INK_FLO: já myslim, že toxik je držet tu agresi v sobě. Dodneška lituju spíš toho, kolikrát sem byl pacifista a nechal věci bejt (potlačená agresivita), než abych raději 1) poslal nějakýho chytrolína do prdele 2) dal chytrolínovi dělo.

    Chytrolín je někdo, kdo mi chce dát najevo, že je nějak lepší v obecnym smyslu, situace jsou různý. Prostě "dělání ramen". Dneska mam z těch situací divnou pachuť, kdybych se nebál nechat vyeskalovat do přímýho i fytzickýho konfliktu, možná to bude lepší pro všechny :-))
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    AMANT: Hmmm, člověk jako chemická sloučenina? Ne že by to nemohlo být ve větším množství otravné, ale je to poněkud redukcionistická metafora. :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    AMANT: pamatuju, v tom tehdejším kontextu mi přišlo, že si na tom borcovi něco hojíš, jsi moc přehnanej. Plus to mohlo asi souviset i s tehdejší životní situací, ale do toho jsem v ten moment neviděl. Na druhou stranu se snažím nedělat unáhlený závěry/podléhat prvním dojmu. Takže později, když jsem zjistil, že jsi v klidu, tak jsem to bral prostě jako nějakej momentální (z mýho úhlu pohledu) úlet, kterej netřeba generalizovat.

    Podobná situace - s bývalou přítelkyní jsme byli na akci, piva + panáky, našel jsem jí pak za stagi, jak se tam lepí na nějakýho nabíječe, tak jsme si to vyříkali. Za nějakou dobu po dalších panácích jí nemůžu najít, tak jí hledám na předchozím místě činu, a zase se tam lepí na toho samýho :-). Tak mi ujely nervy, vletěl jsem tam a odtáhl jí za vlasy a vypičoval. Na záchodě si mě pak vyhlídl nějakej borec z toho soundsystemu, kterej to viděl, začal mi tam promlouvat do duše a opravdu si dal záležet na tom, ať si vychutnám, jak moc mnou opovrhuje. Nijak ten samotnej akt neomlouvám, byla to interakce víc věcí (ovlivnění alkoholem, neposedná přítelkyně), která aktuálně udělala dojem, že jsem agresivní macho kokot. Každopádně tam ten potenciál očividně mám, protože jsou pacifisti/jemní/ultimátně netoxičtí mužové, kteří by se nikdy k něčemu takovýmu nesnížili nebo nenechali vyprovokovat.
    AMANT
    AMANT --- ---
    INK_FLO: me to prijde v tomhle kontextu docela trefny:

    Toxicita je vlastnost chemických sloučenin spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo vstřebaly kůží.
    V zásadě všechny chemické sloučeniny mohou být při užití příliš velkého množství toxické.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    kámoš mi na to téma napsal tenhle postřeh:

    Mě něčím irituje to samotný adjektivum toxický.
    Toxické vztahy, toxická maskulinita... Asi mi to vadí ale jen v psychologickém kontextu. Toxické životní prostředí je adekvátní slovní spojení... Nějak to implikuje to že je někdo/něco jedu/agrese prosté, zdravé, normální a pak je něco na čem zas nelze shledat nic pozitivního. Samotné pojmosloví mě - užito v kontextu vztahovém - vede k úvaze o projekcích a štěpení.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    HONZAL: velmi specifický.. mám kámoš přes padesát.. už má dospělý děti a svobodný, zkoušel si najít ženu ve svém věku, ale je to hudebník, leze na stromy, zdravý muž a ty maminy mu nestačili. Tak nakonec založil ještě rodinu s holkou přes třicet.

    a ty rodiny s dominantními ženami, moje generace jsou třícátníce..
    AMANT
    AMANT --- ---
    INK_FLO: jinak co se tyce ty agrese..pamatujes tu situaci tenkrat, kdyz jsme se seznamili? prislo mi, ze si mnou byl dost znechucenej a nechapal jsi, jak si neco takovyho muzu dovolit..je to tak?
    AMANT
    AMANT --- ---
    INK_FLO: jj. tu toxicitu vidim v ty neprirozenosti. kterou si treba ale ani uz po "tech letech" dotycny neuvedomuje:) jak pises, nejistota (a neklid, jako opak toho, co pises pak;)) jestli je dotycny "dost", vede potom k tomu prehaneni a prejimani poz a vzorcu, ktery mu nejsou vlastni, nejcastejc to prvoplanovy chvastani a jeho derivaty. i ta nekdy asi zbytecne prehnana agrese, na to se jeste budu muset poradne podivat do zrcadla..
    no a protoze ta neprirozenost generuje stres (v podstate skoro porad "hraje divadlo"), tak je to toxicky jak pro jeho organismusm tak psyche a v dusledku i pro okoli, na ktery ma nejaky vliv.

    "Tichý pevný hlas může budit větší autoritu, než vyřvávání a bušení se do prsou."
    a tohle podle me plati a to "muze" je zbytecne mekky, proc se asi tak skoro kazdej v urcity fazi dospivani pokousi autority vytocit, kdyz je prilezitost?;) imho aby nad nim ztratily moc, aby ze sebe odhodil ten pocit jejich svrchovanosti nad nim.donutit ty autority, aby ukazaly tu vlastni nejistotu a pochyby, ze ta moc neni vlastne tak samozrejma a nemenna.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LAKSHMANA: Mi ty progresivní proudy taky přijdou v přímym rozporu s tim, co píše Deida.
    Taky z mý irl zkušenosti (nevim statisticky) neplatí YMLADRIS:
    Zajištěný ezo lesany, co chodí na semináře seberozvoje na ženský kruhy, mnohdy tohle vymazání rolí úplně neuznávaj a spíš jedou toho Deidu. Řekl bych, že mezi různejma ezo lidma dost rezonujou řekněme konzervativní hodnoty. Jak zmiňuješ Trumpa, tak ne náhodou byl/je u těchto lidí celkem populární.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Nebo je příjemný, když oba o těch (ne)očekáváných rolích feminita/maskulinita ví a hrajou si s tím nebo na to, dělají si z toho srandu atp. Jakože je v pořádku si zahrát na kurvu-megeru a burana-opici (některých situací/interakcí je to skoro nezbytný koření), když oba ví, co dělají a ta maska jim nesroste s obličejem. Vytváření dynamiky a divadla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam