INK_FLO: Co mi hodně nesedí v progresviním kulturním dění, je vylejvání dětí i s vaničkou. Když někdo udělá výbornou práci a.), ale přitom spáchá b.), tak je to a.) diskvalifikované. Kvůli b.) napadáme a.). Místo abych lidi přijali i s jejich chybama a dal jim prostor dělat to dobré a nechat je napravit v b.)
Já jsem se o Petersona začal zajímat, jen protože jsem o něm slýchal. Začal jsem diskuzí Žižeka s Petersen, páč jsem na ni náhodně narazil a zrovna se mi hodila na procházku z čoklem. Peterson tam totálně mimózně napadá práci Marxe, protože Lenin, Stalin a Mao. Argument staví na Komunistickému manifestu a díví se, že Marx tak dobře vystihl podstatu kapitalimsu. To že použije burcující dobový pamflet k pochopení práce Marxe, je totálně vtipné. Sám si naběhne, když považuje Foucalta za marxistu apod. Je prostě vidět, že Peterson to nestudoval, ale má názor, který nějaká část lidí akceptuje, takže s tím může vést svoji křižáckou výpravu.
Když si ale poslechnu ten rozhovor s klukama z ulice, co je zachránil box. Tak ty věci analyzuje správně jako psycholog. Kluci pochází z rozvrácených rodin, chudoby, žádný dobrý vzory, gangy lákaj. A box jim dá pocit, že když budou dobře pracovat, získají respekt ostatních, naučí se zvládat emoce. Není to nic nového, ale pojmenová to správně. Jde o to aby nás neovládali emoce a sílu jsme uměli používat jako nástroj, když je potřeba. A obecně se naučli, že když pracuješ dobře, dává ti to pocit satisfakce.
Vím že se živí jako guru, tj. vydává knihy. To je celkem normální, radit je snadné, aplikovat je to horší;-) Tj. vůbec se nedivím, že se třeba zhroutil. Vzhledem k tomu, jak napadá jiné směry aniž by jim třeba byl schopný porozumět. Tak můžu fabolovat, že to dělá aby se zviditelnil a jeho věci nalákali zákazníky nebo je trochu omezenější ale stejně mu to funguje.
Když ho vezmu jako celek, asi nemám problém přijmout, že se snaží mluvit o věcech, o kterých má pocit, že ho a jeho zákazníky někdo obírá. Jako že síla sama o sobě není špatná apod. Jeho výpady jsou spíš trapné, protože ledabyle nastudované.
Co chci říct, neberme nějteré Petersonovy postřehy jako špatné, jen protože říká nějaké jiné nesmysli;-)