• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SALAM23: no těm mým panenkám by stačilo tak 8-10 dní. Po 13 dnech už jsou vyschlé až dost. Je teda pravda, že jak cukr, tak sůl z nich také vytáhly překvapivě dost.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Nejde mi odpovídat na novým nyxu - jo po fotce jsem to zasypal , byla by to pak jen fotka soli a cukru v dóze ,zavřel a přes noc dal do ledničky , docela mě překvapilo kolik vody to vytáhlo do rána - teď po 3 dnech to začíná vypadat že to možná bude suchý dřív jak za 14 dni - já to teda radši víc suchý
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    SALAM23: Doporučil bych více zasypat....
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak jsem pohřbil 3 kusy

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    tady prosim klasicky suseni bez nitratovejch soli... https://www.youtube.com/watch?v=3SNoryubiwU&ab_channel=FoodInsider holt taliani no
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    POHODAVOLE: ja sem to mel tak ve zrarne, kde sem zlikvidoval vsechny pavuciny a pod, ale na par kusech co byly ve strevech a zevne popepreny, tak se tam udelaly z niceho nic pavucinky takovy obaleny a vevnitr byli naky zmrdi pak a ja to musel vyhazet. pravda, ze to byly velky kusy, co tam byly cca 5 mesicu. taky nevim jak se tam ty brouks mohli dostat
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SIOLA: je to libovy valecek, takze kyta dle google :)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: Co máš za hovězí?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: urcite ne, je to fotka hned po poveseni. Je tam mlety pepr a pavuciny jsem se snazil zlikvidovat :)
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: nelezou na to nejaký hmyzácí?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Ja uz jedu bucek, peceni a hovezi :)

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: U Bundů se budou teda mít :)))
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: Osobně si myslím, že u sušení masa koření méňě je více :))
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DEVIL: jo tenhle kousek je placatější, ta druhá bude kulatější. Je slanější, ale méně než Jerky a je tam více chuť sušeného česneku.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    omg to se smrsklo, jak takovej lovecacek. ale cejtim z toho teda tezkyho slanecka...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Tak po 13 dnech ochutnávka :)

    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Technickej dotaz - vídám, že před marinováním se na maso nejdřív nasype suchá část, a teprv pak se naleje sojovka a spol. Proč? aby to nezůstalo v hmoždíři?
    Přijde mi, že by bylo lepší marinádu udělat komplet zvlášť, aby se všechno pěkně a rovnoměrně promíchalo, a třeba aby se rozpustil med, a až nakonec nalejt do masa. Nebo je jinej důvod?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    KELDA: V kuchyni u ventilačky :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Tohle je můj krasavec, začínali jsme lehce přes kilo...
    A je jen potreny sojovkou.

    KELDA
    KELDA --- ---
    SIOLA: kde si susil?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    SIOLA: Obaleno v hořčičném semínku (trochu podrceno), pepři a sušeném česneku, 28 dní sušeno, potom v lednici ve vakuu, okrajováno, potom zase vakuováno....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam