NAVRY: Děkuji za komentáře, odpovědi a rady, nasdílím konečné dojmy.
Postupoval jsem víceméně podle návodu ve videu, s několika změnami:
1) bláhový jsem použil kupované mleté maso. Průzkum slepých uliček, dalo by se říct, ale někdo to vyzkoušet musí. Hovězí z Kauflandu, údajně 15% tuku. Hodnocení: moc nahrubo mletý, moc tuku (kapky loje na usušeném). DUH! ale aspoň to máte ověřený.
2) koření jsem použil jen volně inspirovaný. Česneku jako na kilo, ikdyž jsem měl jen půlkila masa. Místo kmínu oregano. pepř, chilli, sůl, ale bez cukru. Pomlít v hmoždíři. Sojovku jsem dal nějakou nounejm, příště zkusim oblíbenýho Kikkomana.
3) válení je ok technika, došel mi voskovej papír, tak jsem potáh váleček potravinovou fólií a válel jsem na plastovym prkýnku. Půlka šla dobře, pak se to začalo chytat, na obě strany. Snažil jsem se udělat takový pásky, cca 5x12cm. Menší by se asi líp dál zpracovávaly, ale jak se to lepilo, nechtěl jsem se s tim celej večer ondit. některý mi vyšly poloviční a ty jsou ok.
3a) možná by mi bejvalo hodně pomohlo tu směs naředit vodou, jak je ve videu, zkusim příště.
4) sušička na ovoce vážně celkem stačí. sušil jsem přes noc (10h) na 50C, vypadalo to, že by to ještě sneslo hoďku nebo dvě, tak jsem přehodil plata (2). Když jsem si za šest hodin na maso vzpomněl, bylo to akorát :)
Celkový dojmy z výsledku:
1) kořenit s rozvahou. Co do mletý směsi dáš, to tam zůstane. Česnek dodává jitrnicovej dojem.
2) jemně mlít. Já mam rád hrubě mletej tatarák třeba, takže mi to nevadilo, ale sneslo by to jemnějsí konzistenci
3) vybrat si maso, očistit, okrájet.
4) při sušení kontrolovat, ale vono se to neposere.