• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

Sušence ZDAR!!!!

rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SALAM23: omeju a perfektne osusim :)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    POHODAVOLE: když to vytahnes z hrobu tak to taky omyjes ,tak jestli to pak trochu potres nemuze vubec vadit
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    POHODAVOLE: to v podstate skoro hned uschne, zalezi na tom, jak to udelas husty. staci toho malo, protoze je to koncentrakovany..
    este mi nikdy nic nechytlo jakoby zlou plisen, protoze vse bylo hutne nasoleny
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEVIL: uprimne jsem z toho furt docela vysranej, tak si nedokazu predstavit, ze bych mel maso potirat cimkoliv vlhkym. To prubnu max, az udelam susici box, ktery predpokladam bude stejne brzy treba kvuli hmyzu :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    POHODAVOLE: me ten granulat jako nevadi, kdyz ho dam nekam do tekutyho jidla - omacka/polivka/peceny maso, ale jednou sem ho prave dal na nakou susenou peceni, protoze sem byl linej ho loupat a delat pastu a jak to vyschlo, tak z toho bylo cejtit takova divna neliba prichut. nic moc jako no.. od ty doby na to davam pozor.
    co se mi nejvic osvedcilo, co sem odkoukal od svyho reznika, je udelat cerstvou pastu z cesneku. normalne se oloupe, v konvici se uvari voda, zchladne se a pak se to tycak rozkydli - voda s cesnekem. a vydrzi to fakt dlouho v lednici
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    DEVIL: prave ze granulovanou mrdku,priste radsi udelam pastu z cerstvyho
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Jinak vcera jsem zkusil dve nove prichute a to asii a cervenou papriku, tak jsem na to zvedavej :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEVIL: granulovany davam ja a jede mi teda :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SALAM23: jakejs daval cesnek? cerstvej/granulovany mrdky/rozmixovany suseny platky?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    PRDELOID: panenka
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    PRDELOID: jasná panenka od pohledu :)
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    SALAM23: co je to za maso?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak usušeno, 11 dní ,slanost úplně ideální ,trochu jsem přestřelil s pepřem a česneku to chtělo míň, ale příště to bude lepší, tohle bude takový spíš ke kalení ať je žízeň ,ale i tak spokojenost

SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: POHODAVOLE!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak mam hotovo :)

DEVIL
    DEVIL --- ---
    vcera sem zkomacenej po praci zmatecne usnul u naky snury autoplay jewtube videi. uz nevim v kterym to bylo a jestli sem byl v limbu, ale pamatuju si, ze tam nakej chlap rikal, ze aby nebyl susenej produkt moc slanej, tak to dela nasledovne:
    dava teda ale dusitanovou smes 50mg na kilo.
    zvazi celkovej objem susenyho masa, odecte z toho 30% hmotnosti, co se ztrati schnutim, vyjde mu finalni vaha produktu a napocita diky tomu, aby konecnej hmotnostni podil soli neprekrocil 2 az 2,5%.
    nam od patku jede novej lockdown, tak uvidim, co mi napisou za hodiny v praci a stvoril bych neco podle toho...
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Tak to zatím mám v dóze a ty kraje pěkně meknou. Plíseň nepozoruju, uvidíme, co dál. Ale zase moc dlouho asi nepřežije :-)

SUCHNA
    SUCHNA --- ---
    NIGHTFURY: vyhodit to je škoda peněz. přinejhorším si z toho uděláš dobrou polívku
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    NIGHTFURY: muzes ji nechat ve vode, kterou parkrat vymenis. osmozou se ta sul vrati castecne do vody. dal bych tak tri dny ve vode a pak bych kus uriznul a ochutnal, jak to je slany
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    NIGHTFURY: za me je to ok, rozhodne nevyhazvoat, to by byla skoda. Usis a uvidis. Ale to pujde.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    SIOLA: Zkusím, díky. Obalila jsem ji v koření, zabalila a dala do špajzu, tak snad bude aspoň trochu použitelná.
    Příště si nastavím nějaké upozornění, úplně jsem na ni zapomněla :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam