• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Hej hej! Tak co suchaři? Sušíte? :)

    Panenka:
    1 den cukr
    1 den sůl (příště půl dne, zdá se mi to dost slaný)
    obaleno v drceném hořčičném semínku, pepři a troše nepálského chilli
    13 dní pověšeno ( taky moc, stačilo by 8-9 dní)

    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    MOODYCAT: dělal jsem několikrát, taky mam sušičku na ovoce. oproti hovězímu je to jemnější, ne tak podešvoidní - v zásadě mi asi chutná víc než hovězí. jedu to na cca 45 stupnu, prvních pár hodin na víc.
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    CAMELLA: Jj. I tyhle se daji. Ale dodelal jsem i jedny co jsem jen obratil a poradne umyl. Takze v pohode. A pouzivam je stejne jen na maso.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    POHODAVOLE: nevím jaký má andynesta, ale mnohé cukrářské pytlíky se dajkl hodit do myčky, takže čištění no problem ;)
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    SIOLA: Klarstein Jerky 9 plat. Je peckova. Ale bezedna. Vejde se tam cca 5kg masa. Strasny :-D
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANDYNESTA: Btw co máš za sušičku?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANDYNESTA: To vypadá moc hezky! To musim zkusit áno :)
    TERRANCE
    TERRANCE --- ---
    POHODAVOLE:
    ANDYNESTA: Nemám strojek, ale dělám "placatou" variantu. Maso rozválím na pečícím papíru na placku cca 1 mm a nakrájím na proužky. Souhlasím, vyhovuje mi to mnohem víc než klasický jerky i chuťově
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    MOODYCAT: Kamos to dela. A taky ma susicku na ovoce. Dal bych to na nejvyssi teplotu a na dyl
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Zkousel nekdo delat kruti jerky? Mam i takovou tu susicku na ovoce, jestli je to k necemu dobry.
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    POHODAVOLE: Taska ma spar. A roztrhne se. Ale je to o zkouseni. Drzim palce
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ANDYNESTA: ten bych pak nechtel cistit, ale verim, ze by mohla pomoci taska nebo petka viz DEVIL
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    POHODAVOLE: Delam to normalnim pevnym cukrarskym pytlikem s kulatym otvorem. Hvezdicku sem zkusil jednou a to rozedrany patro a tvare nejsou nic moc :D ale je to fakt pecka. Petku sem zkousel taky. Ale tolik nadavani… az hanba
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jako sratko na to maso pouzij velkou pravidelnou petku, jak ji rozriznes tak ten spodek obrat a pouzij jako pist. jestli teda nemas plnicku. nedavej tam moc tuku, ten zlukne
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ANDYNESTA: strojek nemam, ale koukal jsem, ze par kusu delal taky ruco a vypadalo to v klidu. O vzhled mi rozhodne nejde :)
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    POHODAVOLE: Ahoj. Ja to delam casteji nez jerky/klasicky suseny maso. Tycinky jsou akorat voser, ze to jde blbe pokud nemas strojek na to udelat to takhle do valecku. Ale je to prijemnejsi na zvykani - nejsou tam slachy atp. Koreni se to stejne. A nejvetsi vyhoda je, ze na cesty je to skladnejsi - udelate si takovej tvar a velikost co vam vyhovuje. Mam poslednich 5 kousku z 2,5 kg. Delal sem v polovine cervence.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zkousel nekdo neco takoveho? Predpokladam spravne, ze docilim podobneho efektu v troube?

    Diky!

    VÝROBA MASOVÝCH TYČINEK | SUŠENÉ TYČINKY Z MLETÉHO MASA
    https://www.youtube.com/watch?v=4uKGtosJtz0&ab_channel=JendavKuchyni
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ještě něco detailů k sušení....Vepřovou pečeni o váze 1 kila jsem očistil od přebytečného tuku a blanek, následně na cca hodinu jsem dal maso do mrazáku. Po hodině jsem flákotu vyjmul a začal krájet po vláknu na cca 4-5 mm plátky.
    Potom přišlo na řadu koření: 3/4 PL chilli z nepálu cca
    3/4 PL cukru
    3/4 PL soli
    3/4 PL drceného pepře
    1 panák sojovky
    2 panáky jablečného octu ( doporučuju z DM - bio 40,-za 0,7L)
    3 limety

    Vše jsme pořádně zamíchal.
    Následně jsem maso zavakuoval na cca 12 hodin. Po marinování vytáhnul z vakua a napíchal na špejle a zavěsil na rošt z trouby ( ještě jsem nekoupil sušičku :)). Nastavil troubu na 80 st. kvůli škodlivým bakteriím a nechal cca hodinu, poté jsem stáhnul teplotu na 55st. a sušil 12 hodin. Po
    usušení jsme maso zavakuoval po cca 40g, což je cca 4-5 ks masícčka na pytel.
    Výsledná váha masa z 1kg byla 290g s tím, že tak 150 gramů z toho kila ještě vyřezal a použil na vývar :)))
    Poznatky na příští sušení. rozhodně pořídít tu sušičku a krájet na menší a užší kousky

    Sušení zdar!!!!
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    První jerky:
    vepřová pečeně
    chilli z Nepálu
    limetka
    jabl.ocet
    sojovka
    sůl
    cukr

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam