Panenská svíčková 1kg (Makro):
- očistit od tuku, odblanit (co šlo, možná zbytečně pečlivě)
- podle rady nechat 2h v mrazáku - blbec jsem to tam dal všechno v krabičce, takže něco bylo do půlky zmrzlý, něco vůbec. Akorát mě zábly prsty, příště to vynechám.
nakrájet na plátky - hodně ostrý nůž. něco se mi povedlo cca 4mm, něco cca 8mm (snažil jsem se kolmo na vlákno). ideální by bylo něco mezi (viz shrnutí na konci).
- marináda: lžíce oregana (zhmoždit). lžička česneku, lžička tymiánu. půl lžičky soli a třtinového cukru. 1dl sojovky obyč, 4 lžíce Kikkomana. Worcester mi ujela ruka, tak 0.5dl, byl bych dal tak třetinu. (stejně jsem to lil od oka). Posledně byly stížnosti, že to je moc ostrý, a málo slaný.
- cmrndnout marinádu do krabičky, vyskládat vrstvu masa, lžičkou polejt, další vrstvy (aby bylo namočený všechno ze všech stran). Nechtěl jsem riskovat míchání rukama, hodně se trhá.
- 12h v lednici, pak do sušičky - 1h na 80°C, pak 12k na 40°C. Tenčí kusy vyndat, (technologická přestávka přes noc, abych to nepřesušil), dosušit cca 5hodin, než to vypadalo dobře.
Maso je krásně měkký, rozhodně na poměry jerky. Krásně se žvejká, hlavně ty tlustší kousky. Snad je to ošetřený dostatečně, já si teda libuju. Chuť je (možná kvůli worcestru a cukru) zbytečně sladká, ale jinak super jemná. Dá se mlsat samostatně (chodí mi na to tříletá, co nerada páivý. To přepepřený minule se krásně chladilo pivem).