• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    POHODAVOLE: nevím jaký má andynesta, ale mnohé cukrářské pytlíky se dajkl hodit do myčky, takže čištění no problem ;)
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    POHODAVOLE: Taska ma spar. A roztrhne se. Ale je to o zkouseni. Drzim palce
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ANDYNESTA: ten bych pak nechtel cistit, ale verim, ze by mohla pomoci taska nebo petka viz DEVIL
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    POHODAVOLE: Delam to normalnim pevnym cukrarskym pytlikem s kulatym otvorem. Hvezdicku sem zkusil jednou a to rozedrany patro a tvare nejsou nic moc :D ale je to fakt pecka. Petku sem zkousel taky. Ale tolik nadavani… az hanba
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jako sratko na to maso pouzij velkou pravidelnou petku, jak ji rozriznes tak ten spodek obrat a pouzij jako pist. jestli teda nemas plnicku. nedavej tam moc tuku, ten zlukne
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ANDYNESTA: strojek nemam, ale koukal jsem, ze par kusu delal taky ruco a vypadalo to v klidu. O vzhled mi rozhodne nejde :)
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    POHODAVOLE: Ahoj. Ja to delam casteji nez jerky/klasicky suseny maso. Tycinky jsou akorat voser, ze to jde blbe pokud nemas strojek na to udelat to takhle do valecku. Ale je to prijemnejsi na zvykani - nejsou tam slachy atp. Koreni se to stejne. A nejvetsi vyhoda je, ze na cesty je to skladnejsi - udelate si takovej tvar a velikost co vam vyhovuje. Mam poslednich 5 kousku z 2,5 kg. Delal sem v polovine cervence.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zkousel nekdo neco takoveho? Predpokladam spravne, ze docilim podobneho efektu v troube?

    Diky!

    VÝROBA MASOVÝCH TYČINEK | SUŠENÉ TYČINKY Z MLETÉHO MASA
    https://www.youtube.com/watch?v=4uKGtosJtz0&ab_channel=JendavKuchyni
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ještě něco detailů k sušení....Vepřovou pečeni o váze 1 kila jsem očistil od přebytečného tuku a blanek, následně na cca hodinu jsem dal maso do mrazáku. Po hodině jsem flákotu vyjmul a začal krájet po vláknu na cca 4-5 mm plátky.
    Potom přišlo na řadu koření: 3/4 PL chilli z nepálu cca
    3/4 PL cukru
    3/4 PL soli
    3/4 PL drceného pepře
    1 panák sojovky
    2 panáky jablečného octu ( doporučuju z DM - bio 40,-za 0,7L)
    3 limety

    Vše jsme pořádně zamíchal.
    Následně jsem maso zavakuoval na cca 12 hodin. Po marinování vytáhnul z vakua a napíchal na špejle a zavěsil na rošt z trouby ( ještě jsem nekoupil sušičku :)). Nastavil troubu na 80 st. kvůli škodlivým bakteriím a nechal cca hodinu, poté jsem stáhnul teplotu na 55st. a sušil 12 hodin. Po
    usušení jsme maso zavakuoval po cca 40g, což je cca 4-5 ks masícčka na pytel.
    Výsledná váha masa z 1kg byla 290g s tím, že tak 150 gramů z toho kila ještě vyřezal a použil na vývar :)))
    Poznatky na příští sušení. rozhodně pořídít tu sušičku a krájet na menší a užší kousky

    Sušení zdar!!!!
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    První jerky:
    vepřová pečeně
    chilli z Nepálu
    limetka
    jabl.ocet
    sojovka
    sůl
    cukr

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE:
    Zapomněl jsem uvést, že sušičku chci primárně na jerky.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak jsem to uz vcera nevydrzel a zarizl po cca mesici a tydnu tento bucek, ktery ma zatim ubytek 35%. Dal jsem na zkousku jeden platek a zatim asi nejlepsi, co jsem kdy mel, tak to snad pujde po rozpuleni rychleji :)



    SIOLA: ja jedu v te klasicke krabici podle "Jenika" a jsem max spokojenej. Nejaky mensi kousky proschnou i za mene nez tyden.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj, tak konečně jsem se dostal k nákupu sušičky.
    A mám tu dvě varianty, priorita byl ventilátor a nějaká rozumná plocha. Potřebuju sušit aspoň 5kg naráz.
    Prosím o reakci, či zkušenost, pokud někdo vlastní jednu z nich.
    ETA sušička ovoce Vital Air II 2302 90000 | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/eta-2302-90000?gclid=CjwKCAjw87SHBhBiEiwAukSeUWFZrtfvfUJ5b6yvVhNSAWQLFG1wO4kwGqooLwvm68sAfJr5Xol0ThoCBg4QAvD_BwE

    SENCOR SFD 6600BK Automatic PRO12 | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/sencor-sfd-6600bk

    Ta ETA se mě zamlouvá víc…
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Panenská svíčková 1kg (Makro):
    - očistit od tuku, odblanit (co šlo, možná zbytečně pečlivě)
    - podle rady nechat 2h v mrazáku - blbec jsem to tam dal všechno v krabičce, takže něco bylo do půlky zmrzlý, něco vůbec. Akorát mě zábly prsty, příště to vynechám.
    nakrájet na plátky - hodně ostrý nůž. něco se mi povedlo cca 4mm, něco cca 8mm (snažil jsem se kolmo na vlákno). ideální by bylo něco mezi (viz shrnutí na konci).
    - marináda: lžíce oregana (zhmoždit). lžička česneku, lžička tymiánu. půl lžičky soli a třtinového cukru. 1dl sojovky obyč, 4 lžíce Kikkomana. Worcester mi ujela ruka, tak 0.5dl, byl bych dal tak třetinu. (stejně jsem to lil od oka). Posledně byly stížnosti, že to je moc ostrý, a málo slaný.
    - cmrndnout marinádu do krabičky, vyskládat vrstvu masa, lžičkou polejt, další vrstvy (aby bylo namočený všechno ze všech stran). Nechtěl jsem riskovat míchání rukama, hodně se trhá.
    - 12h v lednici, pak do sušičky - 1h na 80°C, pak 12k na 40°C. Tenčí kusy vyndat, (technologická přestávka přes noc, abych to nepřesušil), dosušit cca 5hodin, než to vypadalo dobře.

    Maso je krásně měkký, rozhodně na poměry jerky. Krásně se žvejká, hlavně ty tlustší kousky. Snad je to ošetřený dostatečně, já si teda libuju. Chuť je (možná kvůli worcestru a cukru) zbytečně sladká, ale jinak super jemná. Dá se mlsat samostatně (chodí mi na to tříletá, co nerada páivý. To přepepřený minule se krásně chladilo pivem).

    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SIOLA: mam 2x Ezidri FD1000 Ultra s dohromady 30 platy. Tu prvni mam snad uz 15 let.
    GALE
    GALE --- ---
    SIOLA: Suším hovězí s trochou wolchesteru (lžička až dvě na kilo masa) a pak jen sůl a pepř. Množství soli asi 1 zrnko na 1 mm². Pepř dle chuti.
    Nakrájené maso v misce promíchat s omáčkou a na platě pak osolit a opepřit. Během sušení to chce přehazovat plata častěji než u ovoce.
    ZKAZENYHLEMYZD
    ZKAZENYHLEMYZD --- ---
    SIOLA: https://m.heureka.cz/susicky-potravin/concept-so1020/ používáme tuhle, susim hovězí válečky, recept klasika- naložení sojovka, worcestr, pepř, jablečný ocet a k tomu občas nějakou palivku a za den je to ususeny. Ale rád se priucim, jestli máte někdo další varianty)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Tak další fešák hotov. Kilo kulaté plece, tři dny hrob, tři týdny vis. Obaleno trochou uzené papriky. Kůrka kamenná, vnitřek úžasně měkký, až mě to překvapuje. Dám ještě do fólie odležet, ať kraje změknou. Za mě mnohem lepší než vepřové, ale ta uzená paprika mi moc nesedla, přijde mi, že z ní zbyla taková trochu zatuchla chuť. Ale já mám hodně citlivý nos, ostatním chutná. Teda mě chutná taky, ale hovězí dám příště bez koření a vepřové kořeněné, to mi zase přišlo nic moc samo o sobě.

    CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    SIOLA: Nepodařilo se mi najít rozměry. Podle obrázků mi přijde malá. Jinak za ty prachy vypadá parádně.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SIOLA: já suším jerky i v obyčejné sušičce bez regulace teploty co stála 700,- ale záleží, kolik do toho chceš investovat.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj,
    chystám se dělat poprvé jerky. Trochu ve větším množství. Potřeboval bych doporučit nějakou sušičku a vaše osvědčené recepty prosím.

    Můj tip na sušičku zde:
    G21 Breezer, nerez | MALL.CZ
    https://www.mall.cz/susicky-potravin/g21-breezer-nerez?gclid=EAIaIQobChMIn9XFj6W68AIVgqOyCh3xawKmEAQYBSABEgJLU_D_BwE
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GALE: mam to v technicky mistnosti, uvidkm co panenka po 14 dnech, t 19C
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam