• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    RAB1T: já v normální pokojové teplotě a vlhkosti.
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    Lama dotaz. V jakých podmínkách sušíte vepřové? Teplota vlhkost.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HONCKA: no jasne ze by se dalo. jen proste musis odzkouset, kolik toho mas nasypat k prihlednutim k porci nudli a vody, aby ti to chutnalo
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    STEVIE: já přidával kousky do guláše
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    HONCKA: na to je to malo intenzivni imho. spis to pridat k vode do kuskusu. Coz asi zkusims houbovym prachem.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DEVIL: nešel by ten prach použít na cestách jako instantní polívka?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    STEVIE: ja ten pemikan zkousel, udelal sem ho asi jen kilo, ale bohuzel sem nenasel ty spravny podminky na to, ho snist. par kousku sem snedl ale presto jak byl drahej i tak sem zbytek po roce a pul v igelitaku v lednici vyhodil
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Zkusím všechny tipy a uvidíme co bude nejlepší.

    Nevím jestli můj mixér úplně dá ten prach taky.. ale myslenka to je super. mohl bych to pak využít na další sušení jako koření - to by bylo meta jako prase :))

    Ještě jsem si vzpomněl, že jsme se kdysi na Antropologii bavili o tomhle kdyby chtěl někdo zkusit:
    Pemikan – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Pemikan
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    snazil sem se davat jako zaklad do gulase a tak ale byly to moc velky kusy. tak sem to rozmlatil hasakem, hodil do mixeru a udelal z toho takovou masovou hlinu. mit silnejsi profimixer tak udelam prach
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    me uschnul chorizo, protoze se samovolne ve skrini podle otevrel svar vakuovanyho choriza a ja tam prisel po mesici a neco a bylo to jak beton
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: jo, jasne. jen by me to nenapadlo takhle ouzit, jak rikam, cpal bych to nekam do tepelny upravy. delal jsem to tak s jamonem, kdyz uz ho fakt bylo moc a nedalo se to snist a takhle vysychal.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: lepsi nejak vyuzit nez vyhodit, jestli je to jinak bez plisne
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: to zni zajimave.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    muzes to strouhat, ape doporucuju nejak rozmlatit kladivem na mensi kousky a pak v silnym mixeru z toho udelat prach nebo hrubsi pisek a ten pak sypat na cokoliv. mam takhle houbovej prach a je moc dobrej. ze susenyho masa budes mit insta ochucenou masovou sul. muzes s tim solit maso :D i've put some meat on the meat..
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    STEVIE: krajej to do sapget ala carbonara
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    STEVIE: nastrouhat nebo nahoblovat
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Kluci co udělat s "presusenou" pečení? Jednu jsem na par měsíců zapomněl na chatě a je to tvrdý jak šutr :))
    Jde to nějak "změkčit" do něčeho využít?
    Je mi to líto vyhodit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEVIL: ja mam prave obyc z lidlu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    POHODAVOLE: indefinitely, pokud na tom po tejdnu v lednici nevyroste zelena plisen, tak je to cool. nekdy pri vakuovani pokud mas k dispozici komorovou vakuovacku, tak jak se tam dela vakuum, tak klesa varnej bod a muze se zacit poskvarovat tuk, co tam na tom masu zbyl, tak se nepolekej. v domaci vakuovacce co zavesis pytlik do 'svarecky' to nehrozi
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Btw zkousel nekdo, jak dlouho vydrzi susene maso zavakuovane v lednici? Mam tu ted vic ususenych kusu, u kterych bych byl rad, aby se nepresusily.

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vim, ze to vypada furt stejne, ale prvne jsem prubnul prichut "lovecak" a je to super :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam