• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: jo, jasne. jen by me to nenapadlo takhle ouzit, jak rikam, cpal bych to nekam do tepelny upravy. delal jsem to tak s jamonem, kdyz uz ho fakt bylo moc a nedalo se to snist a takhle vysychal.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: lepsi nejak vyuzit nez vyhodit, jestli je to jinak bez plisne
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: to zni zajimave.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    muzes to strouhat, ape doporucuju nejak rozmlatit kladivem na mensi kousky a pak v silnym mixeru z toho udelat prach nebo hrubsi pisek a ten pak sypat na cokoliv. mam takhle houbovej prach a je moc dobrej. ze susenyho masa budes mit insta ochucenou masovou sul. muzes s tim solit maso :D i've put some meat on the meat..
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    STEVIE: krajej to do sapget ala carbonara
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    STEVIE: nastrouhat nebo nahoblovat
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Kluci co udělat s "presusenou" pečení? Jednu jsem na par měsíců zapomněl na chatě a je to tvrdý jak šutr :))
    Jde to nějak "změkčit" do něčeho využít?
    Je mi to líto vyhodit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEVIL: ja mam prave obyc z lidlu.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    POHODAVOLE: indefinitely, pokud na tom po tejdnu v lednici nevyroste zelena plisen, tak je to cool. nekdy pri vakuovani pokud mas k dispozici komorovou vakuovacku, tak jak se tam dela vakuum, tak klesa varnej bod a muze se zacit poskvarovat tuk, co tam na tom masu zbyl, tak se nepolekej. v domaci vakuovacce co zavesis pytlik do 'svarecky' to nehrozi
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Btw zkousel nekdo, jak dlouho vydrzi susene maso zavakuovane v lednici? Mam tu ted vic ususenych kusu, u kterych bych byl rad, aby se nepresusily.

    Diky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vim, ze to vypada furt stejne, ale prvne jsem prubnul prichut "lovecak" a je to super :)

    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BUNDA: taky mě to zajímalo, ale zas na to, abych vymontoval troubu z linky, to tak horký nebylo :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Dle mého ti to seriózně řekne jen wattmeter. Koupíš za pár stovek do zásuvky a troubu zapojíš přes něj.

    https://www.gme.cz/meric-spotreby-elektricke-energie-dt-26 - např. tato hračka
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KURE: Podle mě bude ještě míň určitě to není lineární, tj hodina na 200 nežere 4x tolik co hodina na 50 taky to bude záviset na tom, jestli máš zaplý ventilátor, jak máš kvalitní těsnění atd..
    CUTOR
    CUTOR --- ---
    SIOLA: Jo už mi visí první dvě vepřové panenky. tak uvidím jak uspěju.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    CUTOR: Dobrý dotaz....rozhodně já na jerky zanevřel. Nestojí to za to, cena/výkon/práce/chuť je určitě výhodnější klasický sušení. Ale toť jen můj názor....
    KURE
    KURE --- ---
    CUTOR: RUTHLESS: právě že ne, to by bylo moc... já nevim logický.
    místo toho je energetickej štítek, s naprosto debilním údajem spotřeba na "cyklus".

    nicméně, lze z toho usoudit*, že při nějakym "normálním" pečení to žere 0.7kw.
    Sušení na 50°C je afaik o dost míň než "normální" pečení.
    Takže bych čekal o hodně menší spotřebu, třeba 1/4.*
    Když si to zaokrouhlíme na Cutorův příklad, tak 10h sušení, při 0.2kw = 2kwh, ergo cca 20kč i po zdraení eletriky.

    *) tohle je čirá spekulace

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    CUTOR: to se asi da spocitat, ne? nerikaji navody na trouby spotrebu/vykon pri ruznych teplotach?
    CUTOR
    CUTOR --- ---
    Zdar tušíte někdo jaká je spotřeba bežné nové el. trouby A++ při sušení Jerky? tj +- 9h 50°
    Nějak to nemůžu najít. Ale zatím jsem dlouho negooglil.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    STEVIE: YT kanál: Chatař v kuchyni :D
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    SIOLA: a máš nějaký osvědčený recept?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam