Taktéž koncept, dovednosti a další ještě budu specifikovat podle potřeb, zatím jsem použil základní z pravidel. Taktéž bych v duchu Fate poprosil o případné komentáře ostatních.
Maj. Jára Cimrman
Koncept: Vynálezce, technik, práce všeho druhu, chemik, fyzik, filosof, intelektuál, skladatel, básník a výtvarník, který byl naverbován po vypuknutí konfliktu jako osoba zodpovědná za technické fungování celého MASHe.
Problém: Bručoun, misantrop, přesto však pacifista a opůrce války jakožto špatného principu řešení sporů ("Proč si do prdele radši nezahrajou šachy?!"), nemá rád, když ho někdo ruší u práce. Nic jiného, než práci a čtyřhodinový spánek neuznává.
Nedávná historie: Když před jeho dům v Liptákově již po mnohokráté přijel UAZ s Arm. Gen. Jeho Jméno Je Mi U Prdele, zase znechuceně odešel od rozmalovaného plátna (levou rukou) a rozmontovaného přístroje na odhánění špačků a otevřel. "Pane Cimrmane, tedy promiňte, Majore Cimrmane, tentokrát už pojedete s námi. Nemáte na vybranou." Podal mu vojenský batoh s uniformou, čapkou a několika zbraněmi a požádal ho, aby se oblékl. Po dvou minutách vyšel Cimrman ven s nedbale oblečenou uniformou, majorskou čepicí nakřivo a probodával armádního generála pohledem: "Spokojenej?" Arm. Gen. chvíli potlačoval vojenskou zlobu a dodal: "Budete mí říkat PANE!" Cimrman si odplivl a z úšklebkem procedil skrz zuby: "Panejo..." A s výrazem blazeovaného pacifisty znechuceně nastoupil do UAZu.
Vztahy: Vyhledává samotu, ztratil víru v lidstvo, přesto je však dobrosrdečný, jakkoliv to nedává znát. Prostě nevyhledává lidskou společnost. Pokud si však s někým může v tichosti a soukromí ("Přece jim nebudu ukazovat, že se s někym bratříčkuju!") zahrát partii šachů, go, nebo hovořit o filosofii a o tom, jak je válka špatná, nebo o pěkném poprsí té nové sestřičky, je tuze rád a někdy i zjihne a ukáže svoje lidství.
Dovednosti:
+4 Učenost
+3 Řemesla
+3 Provokace
+2 Střelba
+2 Pozornost
+2 Skrývání
+1 Klamání
+1 Vůle
+1 Vyšetřování
+1 Řízení
Triky:
"Albert Einstein je můj mladší bratr." - Vyřeší bravurně rychle jakýkoliv vědecký problém během několika sekund.
"Ušiju z hovna bič." - Dokáže postavit funkční a pojízdné auto z hromady šrotu a pneumatik a podobné analogie.
"Mám všem říct, že pícháš Praporčici Hildegardu?!" - Pokud jej někdo otravuje, zastrašuje jej provokací a dokáže udeřit na jakoukoliv citlivou oblast, kterou díky schopnosti vyšetřování a obrovské dedukce má. Je mu prostě všechno hned jasné.