• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    NELLAS:
    Some lobsters become blue as a result of a genetic mutation that causes the lobster to produce an excessive amount of a particular protein. The protein and a red carotenoid molecule known as astaxanthin combine to form a blue complex known as crustacyanin, giving the lobster its blue color.

    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Přestože to tak nemusí vypadat, modrá zvířata vlastně neexistují. Zvířata totiž nemají kde brát zdroje modrých pigmentů. Většina pigmentů u zvířat totiž pochází z potravy, kterou přijímají. Plameňáci jsou růžoví díky barvivu, které získávají z konzumace své oblíbené potravy – krevet – a také zlatá barva zlatých rybek pochází z jejich potravy. Ale protože v rostlinách toto modré barvivo není, zvířata ho nemohou snadno získávat.

    Přesto ale spousta na pohled modrých tvorů existuje, zejména ptáků – jsou to například pávi, papoušci nebo třeba vlhy pestré. Jenže tyto barvy nevznikají pomocí pigmentů, ale trikem. Zvířata jsou schopná vytvářet na svých površích struktury, jež mění vlnovou délku světla. Například nápadně modrý modrásek jetelový získal svou barvu tak, že šupinky na jeho křídlech jsou tvarované do jakýchsi hřebenů, které způsobují ohyb světla. A to tak, že jediná vlnová délka světla, kterou odráží, je modrá. Kdyby byly šupinky na křídlech tvarované jinak, modř by zmizela.

    Podobný trik dělají i modří ptáci, například americká sojka chocholatá. Každé její pírko je tvořené mikroskopickými kuličkami rozptylujícími světlo, které jsou rozmístěny tak, že se ruší všechny vlnové délky světla kromě modré.

    Jediným známým druhem živočicha, který je „opravdu modrý“, je motýl, který nemá ani české jméno. Babočkovitý motýl Nessaea obrina totiž získává svou modrou barvu z pigmentu zvaného pterobilin. Modravé barvy sice mají i jiní motýli, ale ty nepocházejí z pravých modrých pigmentů. Například modrozelená křídla otakárka Graphium sarpedon, který se vyskytuje v jihovýchodní Asii a východní Austrálii, vznikla díky kombinaci žlučového pigmentu a karotenoidu luteinu.

    Modrá je v přírodě extrémně vzácná, zvířata šálí smysly — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/modra-je-v-prirode-extremne-vzacna-zvirata-sali-smysly-351749
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ... akorát mu mocně konkuruje Bratislava, která je prakicky za rohem.
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    MEJLA77: no ako nas vsetky filmy a X-files naucili mimozemstania pristavaju zasadne v kdejakej prdeli...
    to sa Brno kvalifikuje...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Mezi skvěle citované matematiky se dostal Larry Richardson, mourovatý kocour — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/mezi-skvele-citovane-matematiky-se-dostal-larry-richardson-mourovaty-kocour-351748

    Dva američtí vědci se pokusili upozornit na nedostatky v systému hodnocení vědy. Ten nedokázal odhalit, že mezi úspěšnými a citovanými matematiky se ocitl mourovatý kocour.

    Larrymu Richardsonovi vyšla spousta vědeckých studií, které získaly víc než 130 citací. Věnovaly se hlavně komplexní algebře. Jenže celý jeho profil byl kompletně vymyšlený, jeho práce nesmyslná a Larry není člověk, nýbrž mourovatý kocour s výrazně zelenýma očima.

    Jeho majitel, postgraduální student Reese Richardson, se z mazlíčka rozhodl udělat vědeckou celebritu. Využil k tomu on-line službu, kterou našel náhodou na internetu. Dostat kocoura mezi citované matematiky mu trvalo jen dva týdny.

    Dosud nejcitovanější vědecká kočka světa je F.D.C. Willard, kocour teoretického fyzika Jacka Hetheringtona, jenž svého siamského mazlíčka uvedl v jedné ze svých studií jako spolutvůrce, aby práce měla více autorů a on mohl používat „autorský plurál“. Práce byla natolik úspěšná, že F.D.C. Willard získal celkem 107 citací.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ASNEK: je otázkou, jestli se ufoni a mimozemšťani nebudou chtít Brnu spíš vyhnout...

    #kecy
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    NJAL: MONIOUS:
    "Město Lop Buri v Thajsku je domovem stovek makaků. Místní obyvatelé považují tyto opice za žáky hinduistického boha Hanumana. V thajské verzi Rámájany (starověký sanskrtský epos) Ráma tuto zemi postoupil Hanumanovi, zakladateli města.

    Populace makaků v Lop Buri neustále roste, což vede ke zvláštnímu soužití člověka a opice. Zatímco někteří lidé je milují, jiní se jich bojí nebo je dokonce nenávidí. Navzdory nepříjemnostem, které často způsobují, jsou makakové obecně respektováni a považováni za posvátné. Zdá se, že jsou si této situace vědomi a volně se pohybují jako skuteční páni města. Většinou všichni žijí v harmonii - tak je tomu už po generace."

    Translated with DeepL.com (free version)

    Shortlist, Monkey City by Joan de la Malla | World Photography Organisation
    https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/winners-galleries/2020/professional/shortlist-monkey-city-joan-de-la
    NJAL
    NJAL --- ---
    MONIOUS: A hele, pridano autorem:
    The city of Lop Buri in Thailand is home to hundreds of macaques. The locals consider these monkeys to be disciples of the Hindu god Hanuman.

    The macaque population in Lop Buri is constantly growing, and this leads to an odd coexistence between man and monkey. While some people love them, others fear or even hate them.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    MONIOUS: Brno, 2024, kolorováno
    MONIOUS
    MONIOUS --- ---
    NJAL: tohle by v tomhle klubu bylo prinosny, kdybys treba napsal, kde to je, proc se to deje a podobne..
    NJAL
    NJAL --- ---
    Massimo @Rainmaker1973
    A young girl has bought food. On her way home, she must use an airsoft machine gun to avoid being attacked and the food stolen by the monkeys.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CDR: Ja ani nevim, kdo byla Lola a proc bezela!
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    RSZ: kdyby jim aspon pustili film..
    CDR
    CDR --- ---
    MAKROUSEK: hele... To se jako fakt podíváš na film, který není příliš srozumitelný, je plný symbolů, hlavní postava je androgynní bytost, která za celý film neřekne ni jiného než "Io sono Kaspar Hauser" a nezjistíš si k tomu background, alébrž vydržíš deset let rafinovaně čekat, až ti někdo ty souvislosti osvětlí na nyxu? Lol .)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    E2E4: Ja vim, akorat jsem ho teda dal na nekolikrat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MAKROUSEK: ten film je mimochodem skvělej, plus výborná hudba (vitalic - Poison lips).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NELLAS: Aha, pak ten film dava smysl! Ja si rikal, co to ma znamenat...

    Legenda o Kašparu Hauserovi (2012) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/310850-legenda-o-kasparu-hauserovi/prehled/
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    RSZ: koukam takovej klasickej RyanAir :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Kašpar Hauser byl mladík, který se v roce 1828 zdánlivě zničehonic objevil v Německu a tvrdil, že vyrůstal v zajetí v izolaci v žaláři a staral se o něj tajemný muž, kterého nikdy neviděl. Neuměl zpočátku mluvit ani psát a nosil s sebou anonymní dopis, v němž stálo, že byl od dětství držen v naprosté izolaci.

    Tento příběh okamžitě zaujal širokou veřejnost a z Hausera se stala celebrita. Tato pozornost se ještě zvýšila poté, když bavorský král Ludvík I. nařídil, aby byl mladík ve dne v noci hlídán. To podpořilo spekulace, že ve skutečnosti by mohl být potomkem bádenského královského rodu.

    Vědci vyvrátili dvě stě let starý mýtus. Záhadný Kašpar Hauser nebyl princ — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/vedci-vyvratili-200-let-stary-mytus-zahadny-kaspar-hauser-nebyl-princ-351681

    Chlapec se objevil v Norimberku 26. května 1828. Nedokázal se orientovat, byl špatně oblečen a hovořil nesouvisle. Měl u sebe dva dopisy. Jeden byl od Kašparovy matky, která uvedla jako jeho datum narození 30. duben 1812 a uvedla, že otcem dítěte byl voják, který padl, a matka se nemůže o dítě sama starat, proto je dává k osvojení. Autor druhého se označuje za chudého nádeníka, který dítě vychoval a nyní žádá úřady, aby byl chlapec přijat k jezdectvu. Chlapec se uměl pouze podepsat jako Kašpar Hauser, jinak nedokázal uspokojivě zodpovědět žádné otázky. Teprve po čase, když se duševně i tělesně zotavil, začal vyprávět, že celý dosavadní život prožil v tmavé kobce a dostával jako potravu pouze vodu a suchý chléb. Jeho jediným společníkem byl dřevěný koník.

    Kašpar se překvapivě rychle naučil mluvit, číst i psát, projevoval také výtvarný talent, osvojil si základní sociální návyky a dostal práci v právnické kanceláři v Ansbachu. Projevovaly se však u něj nevypočitatelné výkyvy nálad (pravděpodobně trpěl epilepsií). Tvrdil, že se stal dvakrát (v říjnu 1829 a v dubnu 1830) terčem vražedného útoku, nedokázal však pachatele popsat a vyšetřování nic neodhalilo. Dne 14. prosince 1833 přišel domů s bodnou ranou v hrudi a řekl svému domácímu Meyerovi, že byl v zámeckém parku napaden neznámým mužem. Ukázal také dopis, který od něho dostal, ve kterém se útočník představuje jménem M. L. Ö. O tři dny později Kašpar Hauser svým zraněním podlehl. Na jeho náhrobku je latinský nápis, který znamená: „Zde leží Kašpar Hauser, hádanka své doby. Původ neznámý, smrt tajuplná.“

    Kašpar Hauser – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1par_Hauser
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam