• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    absolutně odmítám odpovědnost za to, že to někdo bude zkoušet doma, ale očividně, minimálně podle studie autorů P Ghalioungui, SH Khalil, A R Ammar, uveřejněné v Med Hist. 1963 Jul;7(3):241–246.2., na základě překladu staroegyptských papyrů, těhotenský test prováděný formou čůrání na ječmen a pšenici opravdu funguje.

zatímco zrno zaléváné močí mužů a netěhotných žen neklíčí, zrno zalévané močí těhotných žen klíčí v 70% případů (a to se, prosím, bavíme o moderních odrůdách; ty staré mohly mít na vysokou hladinu estrogenu ještě lepší reakci, ale to se už nedá ověřit).

není ovšem pravda, že by se dalo určit pohlaví dítěte na základě toho, co vyklíčí první. to už byla fakt pověra :-)

ON AN ANCIENT EGYPTIAN METHOD OF DIAGNOSING PREGNANCY AND DETERMINING FOETAL SEX - PMC
    https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1034829/?page=1
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    HOWKING: Tohle taky byla moje druhá nejoblíbenější stránka na wiki (po tý o toaletnim papíru). Bohužel koukám, že rozum převládl, ale v historii najdete tu lepší verzi.

Podle historie soudím, že editorům se tenhle vtip fakt zajídá :D

OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CAROLIAN: jenže takhle statistika nefunguje. Celej Wyoming má stejně lidí, jako Brno. Všechny ty I10-I90 maj v týhle půlce Ameriky nulovej provoz, ta I80 má ve Wyomingu pod patnáct tisíc aut denně, to jsou čísla, který zvládne udělat přivaděč k větší střední škole v L.A. Nehody ve městech překročily nehody na venkově před cca třiceti rokama, před deseti dohnaly i úmrtí. Celej interstate systém má na svědomí nějakejch 12% fatalit na venkově a 20% ve městě. zdaleka nejvíc jich maj colector roads na venkově a arterial roads ve městě. Oboje maj stejnou funkci a oboje jsou stejně blbě navržený. Jak blbě se dá krásně ukázat na náhodným napojení colector rd. na arterial rd. třeba tady:

https://www.google.com/maps/place/E+Montezuma+Ave,+Cortez,+CO+81321,+Spojen%C3%A9+st%C3%A1ty+americk%C3%A9/@37.3510488,-108.5889932,134a,43.2y,227.62h,45t/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x87396f9fcec6f941:0xa7c281ef0ebb6db9!8m2!3d37.3509021!4d-108.5715827!16s%2Fg%2F1tdpmk96?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI2MDQwMS4wIKXMDSoASAFQAw==

Nevím, na čem tam místní dopravní inženýři frčej, a když vidím ty výsledky, tak bych chtěl taky. To je prostě rafinovanej pokus o vyvraždění půlky města, jiný vysvětlení mě fakt nenapadá, a jedinej důvod, proř zřizovatele neobalili dehtem a peřím a nevyhodili z města taky ne...

Urban/rural comparison
    https://www.iihs.org/research-areas/fatality-statistics/detail/urban-rural-comparison

.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CAROLIAN: já ty statistiky nastudovaný nemá, ale U-turn je fakt divnej manévr
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    DRAGON: A další, velmi mírně související, fakt je, že vajec se do ČR loni dovezla zhruba miliarda.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SCHWAB: za dnešní mírně zajímavý fakt vděčíte off-hand komentáři na facebooku, který mě poslal přímo do králičí nory historických zpráv, lékařských výzkumů (tu studii z roku 2012 jsem fakt přečetla) a autobiografií - což je důkazem, že facebook není úplně mrtvý médium, furt se tam dají zjistit zajímavé informace, záleží na nastavení feedu :-)
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    MARASAN: Jak říkám, nad těch 2000+ m.n.m. je jen pár baráků na severovýchodním okraji čtvrti Tajrish...ale ano, je to pořád Teherán a kilák vertikální rozdíl v rámci městské zástavby je hodně...možná snad fakt rekord.
    Zde zmiňovaný La Paz má taky aspoň kilák rozdíl (cca 3200-4200).
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Sem viděl takovej zajímavej klip, tak mě napadlo si něco spočítat. Kdyby měla Milky Way velikost Evropy, naše Slunce by bylo velké jen asi 7 mikrometrů, což odpovídá velikosti bakterie nebo jemného prachového zrnka.
    Takto si lze celkem pěkně představit, jak obrovská naše galaxie je, vědecký zápis typu 9,46 × 10¹⁷ km asi moc lidem (včetně mně) s vizuální představou tolik nepomůže, ale takhle pomocí měřítka jo.

Ale nesmí se jít s představivostí raději dál :) Si totiž pak člověk představí, že jsme součástí lokální skupiny galaxií (3mio sv. let), která je součástí superkupy galaxií Laniakea (velikost 520 mio sv. let), která čítá přibližně 100 000 galaxií, což je tak velká oblast, že i kdybychom ji vnímali přes měřítko Slunce = 7 μm, tak by ta velikost představovala cca 160× vzdálenost mezi Zemí a Sluncem.. tak to pak přestane dávat lidskýmu mozku smysl, madla k uchopení informace se začnou ztrácet, tak budu doufat, že aspoň ta původní informace o Milky Way byl mírně zajímavý fakt.

JFM
    JFM --- ---
    XCHAOS: Díky za informaci, že mám tu zelenou tečku hledat uprostřed. Nejprve jsem myslel, že na mě přichází barvoslepost. A teď jeden fakt: Semafory mají vždy červenou nahoře a zelenou dole. V některých zemích je červené světlo viditelně větší, v případě horizontálního uspořádání bývá červená vždy vlevo. To aby to viděli i řidiči se sníženým barvocitem. Přesto nelze u nás dostat řidičské oprávnění, když napřed lékař neověří mj. barvocit na tzv. bublinkách, které jsou asi stejně těžké rozluštit, jako HOWKING
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    HOWKING: to je skoda:) tak se s nakou aspon zasnub, fakt te podoporime na max!;))
    KURE
    KURE --- ---
    JESTEDMAN: to je nějakej fakt, nebo tě to jen tak napadlo?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    NANTHEI: Čarodějnice z Monty Pythonovic Svatého Grálu: "It's a fair cop." Vrtal mi hlavou ten překlad "Férovej fízl," než jsem se dopátral, že to je "To je fér [že mě chytli na tom, že vážím jako kachna, a tedy že fakt jsem čarodějnice]."
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    si tak projíždím vintage věci na etsy a u tohoto mlýnku na kafe si říkám, že je mi hrozně povědomej, nemůžu si vůbec vzpomenout a pak mi to došlo! Back to the future. Tak začnu googlit Mr. Fusiona abych to porovnal a fakt že jo, je to on, jen v jiný barvě. A najednou dohledám informaci, že nehraje jenom v Back to the Future, ale on hraje i v Alien z roku 1979? pěkný :)

KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    HOWKING: mirne zajimavy fakt je snad i to ze vsude strkaj tuhle shopped verzi, ale vskutecnosti vypada tagle

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mírně zajímavý fakt: šel jsem s tučňákem a dudama na Mastodon a kupodivu, ocitoval mě to Biological Research Data Management team z University of Edinburgh, který o té expedici nikdy neslyšel (sic!). Tak vidíte, jak je tenhle klub důležitý a kam až může sdílení zajímavých faktů zajít :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OMNIHASH: no jasný ale můj point to nemění, podle mě je zadrátování českejch hor do "moderního stavu" prostě zlo, pokud je absence tohodle zla 19. století tak asi... ať žije 19. století! :)

nebo tys to myslel pozitivně? Fakt nevím!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Fakt? Myslel sem, že je tam nějakej limit na počet, nějak kolem 12, nebo tak. Ale viděl sem jen pár dílů, lore vůbec neznám.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHAOS_RK: v podstatě ano... primáti budou v tomhle ohledu podle mě následovat kopytníky, ano. Přirozená reakce na růst hladiny moří a zvyšující se počet bazénů.

Podle mě je vůbec na čase si rozmyslet, kterým směrem v té evoluci primátů člověka dál pokračovat. Mě jako nadějné směry přijdou okřídlení primáti, v podstatě obří netopýři, protože omezení na 2D povrch je celkově svazující, možnost popoletět si přímo na balkón bytu by města skvěle optimalizovala. No, ty tuleni a tak... to je samozřejmě druhá možná cesta... samozřejmě, nejdřív se musíme podívat na to, co s tím hrozným antropocentrismem, ostatní opice fakt mají co dohánět.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    DRAGON: jo, ale já tím myslela, že "osekala" právě ty, který se týkají dinosaurů, což je u stromu, který má zmírnit zmatek okolo ptáků & dinosaurů, poněkud zvláštní ;)

například že uvádí ptakopánvé, ale už ne plazopánvé, mezi který právě ptáci patří... což je navíc dost zajímavej fakt, že ptáci nejsou ptakopánví dinosauři, ale plazopánví dinosauři :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Kamarád si takhle pár koulí naleštil a je to fakt docela kouzlo (viděla jsem až výsledek, ne proces) :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam