• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    si tak projíždím vintage věci na etsy a u tohoto mlýnku na kafe si říkám, že je mi hrozně povědomej, nemůžu si vůbec vzpomenout a pak mi to došlo! Back to the future. Tak začnu googlit Mr. Fusiona abych to porovnal a fakt že jo, je to on, jen v jiný barvě. A najednou dohledám informaci, že nehraje jenom v Back to the Future, ale on hraje i v Alien z roku 1979? pěkný :)

KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    HOWKING: mirne zajimavy fakt je snad i to ze vsude strkaj tuhle shopped verzi, ale vskutecnosti vypada tagle

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mírně zajímavý fakt: šel jsem s tučňákem a dudama na Mastodon a kupodivu, ocitoval mě to Biological Research Data Management team z University of Edinburgh, který o té expedici nikdy neslyšel (sic!). Tak vidíte, jak je tenhle klub důležitý a kam až může sdílení zajímavých faktů zajít :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OMNIHASH: no jasný ale můj point to nemění, podle mě je zadrátování českejch hor do "moderního stavu" prostě zlo, pokud je absence tohodle zla 19. století tak asi... ať žije 19. století! :)

nebo tys to myslel pozitivně? Fakt nevím!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NELLAS: Fakt? Myslel sem, že je tam nějakej limit na počet, nějak kolem 12, nebo tak. Ale viděl sem jen pár dílů, lore vůbec neznám.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHAOS_RK: v podstatě ano... primáti budou v tomhle ohledu podle mě následovat kopytníky, ano. Přirozená reakce na růst hladiny moří a zvyšující se počet bazénů.

Podle mě je vůbec na čase si rozmyslet, kterým směrem v té evoluci primátů člověka dál pokračovat. Mě jako nadějné směry přijdou okřídlení primáti, v podstatě obří netopýři, protože omezení na 2D povrch je celkově svazující, možnost popoletět si přímo na balkón bytu by města skvěle optimalizovala. No, ty tuleni a tak... to je samozřejmě druhá možná cesta... samozřejmě, nejdřív se musíme podívat na to, co s tím hrozným antropocentrismem, ostatní opice fakt mají co dohánět.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    DRAGON: jo, ale já tím myslela, že "osekala" právě ty, který se týkají dinosaurů, což je u stromu, který má zmírnit zmatek okolo ptáků & dinosaurů, poněkud zvláštní ;)

například že uvádí ptakopánvé, ale už ne plazopánvé, mezi který právě ptáci patří... což je navíc dost zajímavej fakt, že ptáci nejsou ptakopánví dinosauři, ale plazopánví dinosauři :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SALVATOR: Kamarád si takhle pár koulí naleštil a je to fakt docela kouzlo (viděla jsem až výsledek, ne proces) :D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    NELLAS:mírně zajímavý fakt je že klip skupiny Queen i want to break free je pocta tyhle show.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a rovnou teda přidám japanofilní mírně zajímavý fakt, kterým je existence umění zvaného dorodango, alias proměny kusu bahna v krásnou lesklou kouli:

Mythbusters toho samozřejmě využili pro otestování idiomu "naleštěné hovno" :-)

Mythbusters Polishing a Turd
    https://www.youtube.com/watch?v=yiJ9fy1qSFI&t=237s
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    HUGH_BOYLAN: Nezapomeň, že mluvíš s milosrdným, dobrotivým a osvíceným, ale pořád přece jenom diktátorem, autokratem a absolutistou klubu. Z toho titulu se nepotřebuju nijak obhajovat, ale fakt, že někdo věnuje celou profesní kariéru jedný postavě podle mě mírně zajímavý je.
    Navíc klub z principu nemá pravidla, tak se nesnaž nějaký vymejšlet a vynucovat, na to nemáš. Jestli se ti to nelíbí, bejt tady nemusíš.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Vono to neni slozity, staci si ten plyn predstavit jako maly kulicky molekul, ktery do neceho strkaj, protoze se porad hejbaji sem a tam. A to je ten tlak / vztlak. Kdyz jsou bliz u sebe, strka jich do kridla vic, nez kdyz jsou od sebe dal.

Ostatne loni to poprvy dokazali matematici, ze tomu tak fakt je.

2025's Biggest Breakthroughs in Mathematics
    https://youtu.be/hRpcWpAeWng?si=8yohEkmTjGpV3CEe
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    A pardon za OT, právě mi najíždí Atarax a začínám mít veselou náladu, než sebou půjdu švihnout do pelíšku.

Abych to vyrovnal, mírně zajímavý, opět fyzikální, fakt.

Když přikryjete hořící svíčku dostatečně velkou sklenicí, aby měla alespoň nějakou dobu přísun kyslíku potřebného k hoření a dáte se do pohybu (ideální je experiment v rychle jedoucím vlaku nebo autě), plamen svíčky se bude vychylovat ve směru pohybu. Zase poměrně jednoduché vektory. ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    R_U_SIRIOUS: je fakt, že s tou televizí si mi připomněl, že já třeba v dětství přeci jen netoužil poznat, jak funguje třeba záchod "uvnitř" :-) Většinou se mladí mudrcové zabývají raději vznešenými otázkami typu gravitace, magnety, nekonečno nebo právě aerodymamika :-) U té televize jsem ji poměrně brzo zařadil do podobné kategorie, jako záchod, i když v mezifázi jsem k ní měl připojený 8bitový domácí počítač...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HUGH_BOYLAN: eh, jasně, hydrofoil efekt, hydrodynamický vztlak, je aerodynamickému vztlaku podobný, ale všimni si: tím, že řekneš, že něco je zhruba podobné, jako něco, tím pořád nepopisuješ mechanismus toho "něco".

"Prostě kurva proto", umíme to změřit, zopakovat a využít, tak co chcete řešit? ale neznamená, že ten jev chápeme. Sám jsem uvedl příklady pár dalších věcí, u kterých to umíme popsat, ale fakt jen velmi malý počet lidí přišel s tím, "jak fungují uvnitř" - a ještě se většinou mýlili.

To "proč" se podobá spíš analýze, ptaní se "jak to funguje uvnitř". Když máš hodinky, a jejich analýzou zjistíš, že je tam spousta koleček, ale pak je nedokážeš složit zpátky dohromady, tak je velká otázka, jestli si "zjistil, jak to funguje uvnitř" :-) Současně ale pochopení "jak věci fungují uvnitř" je kritické proto, aby si mohl zkusit, "jak by mohly fungovat jinak", nebo vymyslel nějakou novou věc, která funguje! Zpřesňování popisu, jak věci fungují, není to samé, jako chápání "jak fungují uvnitř". Jako dobře, jsou věci, u kterých si holt s intuitivním chápáním vystačíš: třeba asi nikdo se neptá na to, jak funguje kladivo, zákon zachování hybnosti bereme jako intuitivní věc, taková aristotelovská fyzika. U těch křídel je to napůl stejné, odpor vzduchu, když se od něj opřeme nějakou plácačkou, všichni cítíme, takže zase úplně jako "magie" to nevypadá... i když vlastně je.

Třeba u té aerodynamiky je to docela hodně zajímavé téma, které vůbec není uzavřené... kromě hledání účinnějších tvarů můžeš hledat třeba tišší tvary, třeba anulární listy vrtulí nebudou nějak ultra-účinější, ale budou o dost tišší (třebsa na dronech), ale zase pro letadla bude blbý, že ty listy nebudou stavitelný, ale zase pokud letadla začneš dělat se spoustou vrtulek, jako drony....
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    CHAOS_RK: Pravdu díš, F-18 má lag 4 - 6 sekund, F-14 o něco menší díky většímu výkonu. U dopravních letadel je to samozřejmě vzhledem k hmotnosti všechno úplně jinak a nedá se to srovnávat. F-18 dokáže odstartovat v podstatě z pětníku díky EM katapultu a plnému tahu motorů a prostě se dostat přes V1. Chtěl jsem jen sdílet mírně zajímavý fakt, ne rozpoutat diskuzi. ;)
    JFM
    JFM --- ---
    JFM: A ještě jeden zajímavý fakt z Kolubie. MHD v Bogotě je peklo, jsou tam jenom autobusy v nekonečných kolonách. V centru jsem ale viděl pozůstatky tramvajových kolejí. Od roku 1910 se tramvajová síť v Bogotě úspěšně rozrůstala. Při povstání "El Bogotazo" v roce 1948 se z většiny vozů staly barikády a pak už tramvajový provoz neobnovili. A na Calle 7 je krásný vstup do metra, vypadá jako ty secesní schody do metra v Paříži, ale z plánů na výstabu metra zatím už dvacet let zůstávají pouze ty schody.
    JFM
    JFM --- ---
    TERRANCE: Jestli kolumbijští vojáci běžně znají morzeovku, tak je to nádherný způsob "kryptografie". Přidávám mírně zajímavý fakt, že současný prezident Kolumbie (Gustavo Urrego) je bývalý člen FARCu. Byl zvolen především kvůli příslibu, že on prosadí některé požadavky povstalců, FARC naoplátku přestane bojovat a dostane generální pardon na všechny předešlé zločiny. V Kolumbii měl už konečně nastat trochu klid. Toto ale doteď nefunguje. Hned po zvolení nového prezidenta některé frakce FARC oznámily, že s takovou dohodou nesouhlasí a bojuje se vesele dál. Byl jsem tam v listopadu, FARC vyhodil do vzduchu dálnici, po které jsem zrovna chtěl jet. A místní mi říkali tranquilo, no paso nada.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    HNILOB: Tady do toho hází malinko vidle fakt, že roky dělitelné 100 nejsou přestupné, ale roky dělitelné 400(prozatím) přestupné jsou.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    87HIGHFLYER: Tak já vím o Africe starou belu, ale z nějakých přednášek jsem vyrozuměla, že se v ní velmi angažuje Čína. Pro ruštinu asi fakt není důvod, ale pokud tam čínský vliv dál poroste, umím si naprosto živě představit, že se začne v některých státech nějaký čínský jazyk vyučovat povinně ve školách. A vzhledem k módnímu dekoloniálnímu diskursu, který se strefuje především do evropské kolonizace (která je ovšem bezpečně mrtvá), by měli Číňani na nahrazování angličtiny i parádně nabito.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam