HOWKING:
NJAL:
U spousty věcí se změnily se recepty, ale i naše chutě. Jsme zmlsanější a máme jiné chuťové zvyky. Dám dva příklady u sebe:
Chuť Coca-coly byla úplně jiná, když jsem byl dítě a když mi bylo třeba dvacet. Ten recept byl úplně stejný a přesto jsem tam cítil rozdíl.
Před 10 lety jsem rád pil lager z Brooklyn brewery. Teď jsem si ho z nostalgie koupil a sice ho nevylil, ale už si ho nikdy nekoupím. To samé konkrétní pivo chutná úplně jinak. Ono je v tom směru určitě stejné (ano, mohla se změnit kvalita, ale ne tak moc poměr hořkosti a sladkosti), ale já jsem za ta léta postupně přešel k pivům, která jsou mnohem víc hořká.
Ty konzervanty byly ve spoustě věcí, kde dnes nejsou. A naopak.
Náhražky se používaly míň, protože byly drahé oproti pravé surovině, ale Kofola zrovna celá byla náhražka Coca-coly :-)
A když jsme u té Coca-coly a u náhražek, tak tam je samozřejmě velký rozdíl oproti minulosti v tom, že se místo cukru přechází na fruktózo-glukózový sirup. Ještě před pár lety byl u nás cukr, na Slovensku sirup. Teď už je i u nás. V Německu je ještě cukr, pokud se nemýlím. Ale on je sirup už i v původní zemi, v USA. Pokud chce v USA mít Coca-colu s cukrem, musí si koupit dovezenou z Mexika, tam se ještě vyrábí s cukrem. Tuhle jsem si ji koupil a nemůžu říci, že mi chutnala víc. Chuť je jiná, ale nemůžu říci, že lepší. Btw.nevím, zda je to dosud, ale pokud si člověk chtěl v Chorvatsku koupit Coca-colu s cukrem, musel do drogerie Müller. Protože oni si vše dováží (nebo dováželi) sami, možná až na pár výjimek neberou (nebrali) zboží od chorvatských distributorů :-)