• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

    1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.


    O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

    O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DYNK: Tak tam by byl postup jasný :))
    Minimálně bylo dobré se poučit z reálných zkušeností místních sousedů.
    Měli byty, koupili domy v místní čtvrti. Ti, co byty prodali, hypotéku splatili o pár let dříve než ti, co si byty ponechali.
    Ti druzí jsou teď vysmátí - měli příjem, který jim částečně umořoval hypotéku. A teď do bytů stěhují své potomky. Nebo si byty drží dál a cestují, investují…
    Ti první chystají finanční základ pro byty pro potomky. A ty náklady jsou dost jinde.
    DYNK
    DYNK --- ---
    ILLUZE: Dulezity je, ze vis kam smerujes a jdes si za tim. Jestli je tvym cilem pasivni prijem, nebo ciste "jen" vytvoreni nadstandardni rezervy je uz jen detail. Ta cesta je k tomu ve finale podobna. U takhle velke rezervy se potom uz taky da pracovat s nejakym rozlozenim tech financi do ruznych aktiv, aby alespon cast z toho jen pasivne nelezela na uctu a neztracela hodnotu.

    Deti jsou docela zajimava kapitola v mem financnim planu. Kdyz vychazim ze svych aktualnich prijmu a nakladu, tak mi vychazi, ze bych dostatecneho pasivniho prijmu mel dosahnout zhruba za 15 let. V te dobe bude detem 18 a 22, coz uz se pomalu blizi veku, kdy predpokladam, ze by mohly mit nejaky svuj castecny prijem (brigady) a mozna uz ani nebudou chtit bydlet s nami, kdo vi. Budu tedy v situaci, kdy budu mit pasivni prijem dimenzovany na ctyrclennou rodinu, ale na naklady uz za par let budeme jen dva. To je tedy takova moje skryta rezerva - kdyby se nadrilo naplnovat investicni plan, tak staci par let pockat. Za tu dobu jednak investice narostou (pokud nebude zrovna krize) a jednak se snizi naklady tim jak se deti budou postupne stavet na vlastni nohy.


    Co se tyka vnimani hypoteky, tak tam jsem si prosel taky zajimavym vyvojem - psal jsem o tom neco vedle, pokud by te to zajimalo [DYNK @ Osobní finance - Investice, úvěry, spoření, pojištění]
    DYNK
    DYNK --- ---
    MAGE: Tohle je normalne Excel, respektive Lobre Office Calc.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DYNK: V tomhle se k tomu stavím asi skromně.
    Aktuálně mi postačí fungovat bez finančních závazků - bez hypotéky. Ale s budováním souběžné finanční rezervy na 2 roky, což není málo na čtyřčlennou rodinu se zachováním aktuálního životního standardu, s nutností fungovat s 1-2 auty a s velkou pravděpodobností placení soukromých škol dětem.

    Takže v současné době je pro mne pojem “finanční nezávislost” primárně o stavu “dluhy nula” (což je jaksi mimo aktuální trendy a s velkou pravděpodobností časem s mužem změníme názor) a zachování si slušné životní úrovně ve vyšším věku, nespoléhat se na důchod a mít funkční portfolio pasivních příjmů.
    MAGE
    MAGE --- ---
    DYNK: v cem delas ty grafy?
    DYNK
    DYNK --- ---
    HLIDKA: Já osobně to naplánované mít potřebuju - jednak proto, abych si mohl čas od času připomenout proč to dělám a také proto, abych mohl vyhodnocovat jestli se mi plán daří naplňovat, nebo ne. S tím, že se to naplánovat nedá nesouhlasím. Samozřejmě se plán může (a pravděpodobně bude) v čase měnit podle aktuálního vývoje, to mi přijde přirozené.

    Ono v životě nejde s jistotou plánovat nic, ale to už je trošku na jinou debatu:)
    DYNK
    DYNK --- ---
    ILLUZE: Ono je to dost individuální a je tam hodně proměnných (inflace, zhodnocení investic). Takže ten výsledek není nic, na co by se dalo skálopevně spolehnout. Je to spíš k tomu, aby člověk získal představu co je a co není reálné.

    Když to vezmu na příkladu, který jsem uvedl níže, tak ten odpovídá člověku, který má teď zainvestované dva miliony korun a po těch patnáct let odkládá do investic 25 tis. Kč měsíčně. Klíčovou roli tady hraje čas (díky složenému úročení), takže pokud by člověk nechtěl FN za 15 let, ale až za 25 let, tak mu místo 25 tis. Kč stačí odkládat 5 tis. Kč měsíčně.

    Pro úplnost ještě dodám, že v příkladu se počítá s každoroční inflací 2.5 % a očekávaným zhodnocením investic 8.3 % před započtením inflace. Osobně to považuju za realistický scénář, ale to je subjektivní.

    Mám rád grafy, takže přikládám ještě pro názornost oba scénáře. Oranžová čárkovaná linka znázorňuje cílovou částku, která díky inflaci není konstantní, ale nehezky utíká stále výš a výš. Tečkovaná fialová reprezentuje očekávaný vývoj investic (vklady a zhodnocení). Ve chvíli, kdy se ty dvě linky protnou, tak je dosaženo FN.

    Pravidelná investice 25tis. Kč měsíčně:


    Pravidelná investice 5tis. Kč měsíčně:
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DYNK: Máš představu o nějaké vývojové číselné lince, jak podobné částky dosáhnout? Tzn. nutná výše počátečního příjmu atd.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    To je snad vetsinou zaklad. Urcit kolik chces aby ti prinasely v prumeru investice rocne, pocitat s predpokladanou % vynosnosti a z toho dopocitat cilovou castku.
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    zkusil sis položit otázku, kolik bys teď a tady potřeboval $$$, abys mohl seknout s prací a užívat si rentu?
    možná by ti to pomohlo ujasnit si, kde je +/- ten obzor, ke kterému chceš směřovat

    bez toho mi přijde nereálné dobrat se nějakého výsledku ;)
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    DYNK: Jedna z cest je pocitat s vyssi cilovou castkou pokud chces mit vetsi jistotu ze to bude stacit. Stanovena s rozumem a s ohledem na to jak jsi pripadne schopen regulovat sve naklady.
    Mne by asi deprimovalo stanovit si to nutnou dobou. U sebe to mam stanovene max. dobou.. pokud to pujde driv tak super, pokud ne tak max. do te doby. Asi podstatne rict ze ta doba v sobe ma znacnou rezervu toho aby FN byla dosazitelna.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    DYNK: Já myslím, že se to takhle naplánovat nedá. Ne když nevím, co budu dělat, tím pádem kolik budu ještě vydělávat.
    Cestování má výhodu, že se dá podle potřeby regulovat, kolik za něj utratit, takže tam si představuju, že se to v budoucnu může pružně přizpůsobovat.
    Na druhou stranu odhadnout třeba pravděpodobnost rozvodu je těžké, a to s těmi čísly zamává úplně zásadně a ani se na to nedá pojistit.
    DYNK
    DYNK --- ---
    HLIDKA: S tím klouzáním zpět souvisí věc, nad kterou poslední dobou přemýšlím. Jde o následující situaci :

    Podle plánu vím, že potřebuju dejme tomu 10M Kč a pomocí investic bych toho měl dosáhnout za 15 let. To je nějaký teoretický předpoklad na základě historické průměrné výkonnosti portfolia, tedy průměrného zhodnocení. S největší pravděpodobností toho finančního cíle ale dosáhnu v jiný čas. Buď bude portfolio během té doby výkonné nadprůměrně a 10M budu mít dřív, nebo budou podprůměrné roky a dosáhnu cíle později.

    A otázkou zůstává co je ten trigger, kdy si řeknu, že můžu začít čerpat rentu. Bude to:

    A) čas - budu se tedy držet plánu a za 15 let začnu čerpat rentu i v případě, že nebudu mít cílovou částku. Budu počítat s tim, že po podprůměrných letech přijdou nadprůměrné a "ztráta" se dorovná

    B) finance - začnu čerpat rentu jakmile budu mít v portfoliu 10M. Tady je ale reálná šance, že jsme před podprůměrnými roky a portfolio klesne pod bezpečnou výši.

    C) musí být splněny obě podmínky - tedy nezačnu čerpat rentu dřív než uplyne 15 let a zároveň budu mít alespoň 10M v portfoliu

    Napadají vás jiné scénáře? Případně který z výše uvedených přístupů byste použili?

    (Nezohledňuju, že cílová výše se v čase mění kvůli inflaci. Tedy, že 10M za 15 let není to samé jako 10M za 18 let. To pro tenhle příklad můžeme ignorovat.)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DYNK: Cestovat a vůbec neřešit, jestli se můj blogýsek někomu líbí :)
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Nemam to jeste 100% rozmysleny, ale laka mne par veci. Jednak zkracenej pracovni tyden a druhak prace ktera by mi davala dalsi smysl.. neco jako projekty pro zabavu (treba nejaky startupy a/nebo dobrocinnost). Pripadne jsem si rikal ze by taky mohlo byt fajn trochu zase cestovat a pripadne po navratu jit na par hodin tydne ucit na vejsku.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    DYNK: "Klouzat zpátky" je situace, kdy si myslím, že jsem FN, ale když přestanu pracovat, začnou mi úspory ubývat.

    Co s volným časem, to je správná otázka. Naštěstí nevím.
    MUXX
    MUXX --- ---
    DYNK: Ja bych chtel delat konzultanta a skoleni. Kaficka a kecani, to by mi slo. A chtel bych tomu venovat maximalne tri dny v tydnu 😃
    DYNK
    DYNK --- ---
    HLIDKA: Co myslis tim "klouzat zpatky"?

    Jinak na FN je pekny to, ze u prace muzes potom uplne ignorovat tu financni slozku. Ja bych treba chtel pracovat prevazne venku, idelane v okoli bydliste. S myma soucasnyma pozadavkama na vysi prijmu je to nerealny. Jakmile zacnu cerpat z investic, tak to tak nerealny uz nebude.

    To by vlastne byla zajimava otazka na ty, kteri za FN jdou. Jak si predstavujete svuj zivot po dosazeni FN? Zmenite praci, budete pracovat min? Co budete delat s volnym casem?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    HLIDKA: vyhoda je, ze kdyz cloveku zacnou dochazet prachy, tak vzdycky muze zacit znova neco dela a privydelat.. ale jasny, ze to chces radsi resit spis mladsi nez pak v 70ti:) na druhou stranu ja si treba moc neumim predstavit, ze bych sel do duchodu v 50ti a pak uz nedelal vubec nic... kdyz si clovek najde neco, co ho fakt bavi, tak je pak pekny pracovat i dal. hlavne kdyz clovek vi, ze nemusi a muze si fakt vybirat:)
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    ALTOR:
    NAVARA:
    KURE:

    Díky za vaše reakce, přiměly mě víc si to promyslet.

    Na začátku je cesta k FN přímočará a dělal jsem to všechno stejně, ale teď, když už se blíží, se ta situace zákonitě proměňuje. Na začátku je to prostě "vydělávat a šetřit", ale cíl přeci je "nemuset dřít a moct utrácet". No a mně nedává smysl brát dosažení FN jako nějaký ostrý zlom, kdy se to všechno převrátí. Jak se člověk blíží a vidí, že jeho práce se na příjmech nepodílí tak zásadním dílem, že výplaty se v těch výkyvech způsobených kolísající hodnotou investic úplně ztrácí, a stejně tak výdaje, tak ta motivace na nějakou extra práci úplně mizí.

    Můžu jen doufat, že úplně nepřestanu pracovat moc brzo a klouzat zpátky. Samotného mě to hodně překvapilo, jak nepříjemná ta situace pár let před FN je, ačkoliv je to objektivně skvělé, že jsem se dostal tak daleko a jsem za to samozřejmě rád.
    DREEK
    DREEK --- ---
    Možná to sem úplně nepatří, ale spoustu tipů a triků, jak ušetřit, lze najít tady https://www.skrblik.cz.
    Musíte investovat svůj čas do přečtení, nemusíte až tak moc investovat čas do vlastního průzkumu a srovnání. Ve finále může ušetřit spoustu financí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam