• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KOOTCHA: Samozřejmě. Hypotéka byl můj první a jeden z nejlepších investičních nástrojů aniž bych to tušil. Dneska díky ní mám kde bydlet, mám zánovní auto a ještě se mi z části sama platí. A díky pojištění v případě mé smrti bude mít žena i děti, kde bydlet, čím jezdit a navíc ještě pasivní příjem.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Není pojistka OT ? Pojistka znamená spíše finanční závislost, než nezávislost.
    Cílem pojišťoven je především zisk. Být v klidu a počítat se slušným plněním se může nevyplatit.

    Z mé vlastní hořké zkušenosti: Pokud vám škodu na nemovitosti zaviní známý pachatel, vaše pojišťovna se tim oprávněně odmítne zabývat.
    Třeba město jako investor stavby, sám nebyl dostatečně pojištěn a z náhrady škody se proto kombinací průtahů a nesplněných slibů vyvlékne a když se vám to nelíbí, můžete tak akorát soudit.
    Vzhledem ke stavu právního státu v ČR to je běh na hodně dlouhou trať s nejistým výsledkem. Pokud máte rodinu, která potřebuje mezitím někde bydlet, máte zkrátka smolíka.

    Lepší než mít pouze pojistku, je pojistka a raději i úspory pro případ katastrofy bokem.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    WARBABY8: Jenže ty sis na to půjčil, žejo?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    EZOP: Tak já to beru podle sebe. Dokud jsem žil sám a měl s prominutím hovno, tak jsem neměl ani žádnou pojistku. Ale pak to začalo. Nejdřív to bylo starý auto, tak teda povinné ručení, potom byt, kde je pojistka základ, dále hypotéka, pak rodina a děti v ten okamžik je pro odpovědného člověka pojistka povinnost (pokud nemá dostatečný pasivní příjem) až po nové auto, kde už pro mě havarijka dává smysl. Takže celkově pojistky u mě znamenají výdaje v řádech desítek tisíc korun, ale vím, že mi to za to stojí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Nevím jak se k tomu postaví tady jinde ve světě jsou to dvě rozdílné věci a není problém z toho pro pojišťovnu nějak vybrousit. Jde opravdu jen o to jestli převáží negativní reference nad pojistným plněním a nebo ne.

    Nemovitost za několik milionů nepojistíš 1:1 bez výhrad za několik tisíc. To je cena jen obyčejné pojistky se spoluúčastí, kterou se ti většinou stejně nevyplatí použít i když škodná událost nastane a hlavně nekreje vše bez výhrad. Většinou stejně zjistíš, že to a to pojištěno není.

    Měl jsem několik pojistných událostí a vždy to byl výsměch akorát ztráta času a nervů. A neplatili jsme zrovna málo. Ale nebaví mě fakt se dohadovat a řešit ve který čas mi vykradli auto a kde přesně se ty věci nacházeli. A že se to nevztahuje na policii a na to co u toho zničí.

    Takové největší fauly jsou vytopení (prostě voda z řádu), vandalismus (vykradení počítají až po tom co zloděj odcizí něco cenného) Dále mají nemovitost rozčleněnou cenově do nějakých částí, které ale neodpovídají škodě. Mnoho věcí musíš složitě dokazovat, mít od všeho nějaký doklad, fotku... Stojí to vůbec za to?

    A to nemluvím o tom že požár je automaticky chyba elektroinstalace, ale to jistě víš velmi dobře. Někdy je to až tak absurdní že špatný stav elektroinstalace způsobí požár v domě i když už je druhý rok bez hodin... To se fakt stalo.
    EZOP
    EZOP --- ---
    WARBABY8: Jednoznačný souhlas, každý má úroveň strachu nastavenou někde jinde, musí si ale být vědom situace a co z ní muže vyplynout. Švýcaři mají standard ale i mentalitu úplně někde jinde. Nemyslím si ale ze by to nutně mělo být správně. Připadá mi to jako porovnání kde má lepší pojistku v US nebo kdo má hezčí a dražší fáro u nás. Vždyť mi muže být jedno co má soused. Ale znám lidi kteří na tom jak drahý a pěkný mají auto budují svůj společenský statut a je to primární na čem jim záleží. Ale to už jsem odběhl.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KOOTCHA: Ano a proto je to jako s každým produktem nebo výrobkem, buď si na netu naklikáš něco za nejnižší cenu nebo třeba jako já mam člověka, který se mi o to stará a mám kompletně vše u jedné pojišťovny. Samozřejmě, že to není nejlevnější, ale vím, že mám vše dobře pojištěno a už jsem si to i několikrát ověřil. A samozřejmě z časového hlediska se o nic nestarám a jen jednou za rok zajedu na kafe a uděláme aktualizaci pojistek.


    CUKI: Bavíme se o pojistných podmínkách né o meteorologii.

    Popravdě i když plně respektuji soukromé rozhodnutí každého jedince, tak nepojištění nemovitosti a jejich zařízení mi přijde jako totální hloupost. Vzhledem k milionové hodnotě vlastněného majetku a několikatisícovému ročnímu nákladu na takovou pojistku, kde ten poměr je naprosto enormní. U auta to chápu, kde na statisícový majetek je pojistka v řádech desítek tisíc, ale u těch nemovitostí mi to fakt hlava nebere.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAGE: Co říká pojišťovák, nikdy nekoresponduje s tím co říká pojišťovna po škodní události.

    Většinou ta základní pojistka 2. odspodu kde už se nějaké škody řeší je cenově asi 5-10% té pokud to chceš opravdu pojistit 1:1 na vše. Když jsem chtěl vycházet z toho abych se nemusel s někým hádat a hledat co je tam psáno malými písmenky. Dostal jsem částku která odpovídala 1/22tině ceny nemovitosti... Tedy už bych ji přes polovic nemovitosti zaplatil... Takže tak
    Tedy jinými slovy pokud si ty peníze budu dávat stranou a nebo je dokonce investuji, tak z toho opravím i dům po Tornádu a nemusí na nic čekat a s nikým se dohadovat.
    Ono taky pokud ta stavba za něco stojí, tak přijde max o střechu a prosklení větších oken. To zdaleka není zásadní škoda. Většina staveb co měla alespoň použitelný věnec takto dopadla.


    WARBABY8: Není, vichřice nemá točivý moment, je to jiný druh větru. Vzhledem k tomu že nejde o nijak závažné procento většiny pojišťoven to pojistka nějak pokryje, protože to nedělá dobrou reklamu, ale pokud dojde na lámání chleba nemá pojistník žádnou šanci.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    WARBABY8: Koukal jsem na to a fakt máš pravdu. Povodeň a záplava je ale opravdu rozdíl, kterej by mě třeba nenapadl. A bůh ví kolik takovejch termínů v těch podmínkách figuruje.
    Povodeň nebo záplava? Chrání Vás pojištění tak, jak myslíte? | Pojisteni.com
    https://www.pojisteni.com/blog/povoden-nebo-zaplava-chrani-vas-pojisteni-tak-jak-myslite-1208/
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DYNK: Jde o to, že dobře pojištěný člověk většinou má co ztratit a proto se pojištuje. Nepojištěný to buď nemá nebo to netuší. Dneska se tomu říká řízení rizik.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KOOTCHA: To je samozřejmě nesmysl a hoax. Vichřice je fakticky to samé co tornádo čili poryv větru. Rozdíl je pouze v síle.
    MAGE
    MAGE --- ---
    KOOTCHA: hele kamos co dela v Generali rikal ze se na to ta zakladni protizivlova vztahuje a normalne to proplati.
    Druha vec je jestli nemeli stare pojistky a nebyli tak podpojisteni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DYNK: Pěkně napsané. Peníze se dají vydělat snadno, ale 20let na víc si nekoupí ani Babiš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Teď bych nerad štoural do lidského neštěstí, bylo tam dost obětí na životech, to je nevyčíslitelná tragédie co se tam stalo. Byl jsem tam asi tejden po té. Ale hodně lidí na této akci taky nemálo vydělalo. Tedy nebral bych to jako dobrý příklad. De facto mít pojištění nebyla zas taková výhoda, často z toho moc nedostali.
    Většinou se jednalo o historicky slepované dnes dávno už nevyhovující stavby. Za to nepohodlí budou mít slušnej základ pro novou.
    Jedinej problém kterej tam je, že se to sešlo najednou, tak je těžký najít někoho kdo to udělá.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Můj strejda, žijící poblíž řeky Nisy, dostal kdysi dávno po ničivejch povodních taky prdlačku, protože to byla povodeň a ne potopa, nebo tak něco, co měl ve smlouvě. Stejně dopadla značná část sousedů.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    WARBABY8: Od ničivého tornáda na jižní Moravě uplynul týden. Některé domy jsou téměř opraveny, jiné už zbourány. Všichni pročítají pojistky a bojí se, zda jim škodu pokryje. „Pojištění máme. Problém je, že smlouva nezná tornádo, jen vichřice,“ řekl MF DNES například ředitel zemědělského podniku Agromoravia.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/tornado-morava-odklizeni-pojistky-skody.A210630_152531_domaci_stad

    Si tu jen tak odložim :D
    DYNK
    DYNK --- ---
    WARBABY8: Ona ale samotna potreba vyjadrovat tim zivotni uroven jde trosku proti smyslu financni nezavislosti.

    Ja jsem si svoji zivotni uroven definoval tim jak moc casu mi zbyva na cinnosti, co delat chci. Cim vic takoveho casu mam, tim vyssi mam zivotni uroven. Definovat zivotni uroven cimkoli spojenym s financema je cesta do krysiho zavodu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    EZOP: Tak třeba ve Švýcarsku se tím, jak dobře si pojištěn, vyjadřuje životní úroveň. Myslím, že problematika pojištění byla letos dost dobře osvětlena během tornáda na moravě. Každému co jeho jest, ale ať pak nebrečí.
    EZOP
    EZOP --- ---
    K tématu; jeden blogger, kterého už nějaký ten rok sleduju. Líbí se mi jeho přístup ke spotřebě.

    Mr. Money Mustache — Early Retirement through Badassity
    https://www.mrmoneymustache.com/blog/
    EZOP
    EZOP --- ---
    Pojištění je přeci od toho, když má někdo reálné obavy o něco, sebe, někoho, tak se pojistí, aby mu to bylo vykompenzováno, lépe Špičan cítí se dobře. No a ty obavy má přeci každý individuální, jinak velké, nebo žádné.
    Některý fotbalista bude mít strach o nohy, některý živnostník že onemocní a nebude mít příjem. Znám majitele nového auta, který neměl strach že by auto naboural a tak si ho kromě zákonné pojistky proste nepojistil.
    Chci tím říct ze pojistky jsou extrémně individuální a podle mého slouží k tomu aby se člověku lépe spalo pokud má o něco strach.
    Mě se jeví ideální mít pouze zákonné minimum a než dávat peníze na pojištění je raději “šetřit” a být připraven když se něco posere.
    Ale jak písmu nahoře je to extrémně subjektivní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam