• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: Desítky nemovitostí? To víš asi o něčem co já ne :-D
    8 napsal že mi 15k stačí ne že je to můj jediný příjem, ale víc prostě neutratím, nemám za co. Protože to nepotřebuju. nikomu to nevnucuju. Každý má svojí cestu.
    Mě ta má vyhovuje, stejně jako možná tobě ta tvá. A +-50 mi tedy naštěstí taky není :-D

    Ale za to ve svých necelých 40ti si mohu dovolit udělat čas a jen na několik měsíců ročně cestovat. Mohu si kdykoliv udělat čas na svou rodinu kdy je to potřeba. Můžu dělat práci která mě baví a vybírat si dělat to co chci. Někdy to dělám třeba zadarmo, protože mi to umožní má situace a mohu si to dovolit. Nepracuji protože musím, ale protože chci. A to je to co je pro mě největším bohatstvím.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GHOSTSTALKER: to nemusis, ja tvrdim, ze kvuli tomu, aby ses mel dobre, musis hlavne pracovat a nezabijet cas. a pracovat musis tvrde. jak se rika, za stestim musis jit, na stesti si nepockas.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    VYHULENY_UFO: To ale pises o uplne jine urovni bohatstvi. Na to, abys byl financne nezavisly, opravdu nemusis byt reditelem spolecnosti ani podnikatelem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ACKO: ne tady se to zuzilo na to, ze cuki vlastni desitky nemovitosti, ale zivotni styl ma orezany na prijem 15k mesicne.

    ja si teda rad obcas vyhodim z kopytka, protoze minimalni mzdu jsem si uzil jako elev v it a ted si rad i uziju plodu dlouholete kariery, penize sice nejsou vsechno, ale chci si zivot uzit, tak abych mel aspon na co vzpominat. a zit ve veku +-50let za 15k mesicne fakt neni muj zivotni cil.
    jasny, kazdej to ma jinak, nicmene k dosazeni financni nezavislosti a nebo aspon prijmu, kterym si uspokojis sve potreby a touhy, musis proste makat. sezenim na internetu a celodennim zvanenim o tom, kolik toho mas, co delas, proste nevydelas a hlavne na internetu si kazdej rad svy uspechy zvelici. to rikam jako obycejnej malomestak, kterej dela akorat blbyho predsedu svj a ma matku ucetni.

    co ja znam opravdu uspesne muze, viz treba lide, pro ktere pracuji, tak ti rozhodne netravi cele dny na fejsikach ci nyxech. mi zamestnavatele travili ze zacatku svych podnikatelskych karier v praci 15-18h denne, vikendy nevikendy a az ted v dobe svych duchodovych veku maji procesy nastaveny tak, ze chodi do prace na 2-3ny v tydnu na par hodin, protoze maji kolem sebe zodpovedny lidi, kteri za ne dost veci udelaji. jak ses reditel soukrome spolecnosti, jednas uz jen s rediteli jinych spolecnosti a domlouvas u vina byznys.

    to je stejny jako s uspesnyma zenama matkama. co znam uspesny zeny podnikatelky s detmi, tak ani ty rozhodne netravi cely dny na nyxech ci facebookach v auditkach, kde davaji rady jinym matkam....
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ACKO: Nevim, jak jsi na neco takoveho prisla - nevybavuji si zde prispevek (rozhodne ne muj), ktery by vyznival tak, ze nekdo spori proto, aby co nejdrive prestal pracovat. Je to o tom, jak sama pises, abych mel moznost prestat pracovat (coz neznamena, ze tak skutecne ucinim). Vetsina lidi, ktera ma nejaky financni plan postaveny na tom, ze chteji byt v roce X financne nezavisli, po dosazeni toho roku X zjisti, ze chce dale pracovat (ackoli nemusi) - a je to samozrejme v poradku, protoze pak ten plan muze dopadnout jen lepe (prodluzujes obdobi sporeni a odkladas obdobi cerpani). Horsi je, kdyz nemas zadny plan - nevis, kolik majetku budes zhruba potrebovat a co delat, abys ho vytvorila.
    ACKO
    ACKO --- ---
    DYNK: nojo, ale jak už bylo řečeno, až děti vyrostou, najednou ti hrozně času přibyde :-) jinak práce na zkrácený uvaze je skvělé řešení, já když jsem měla dceru malou, pracovala jsem na 6 hodin a stíhala jsem s přehledem všechno, když jsem to pak natahla na normální pracovní dobu, byl to šok, protože jsem nestíhala absolutně nic.
    DYNK
    DYNK --- ---
    ACKO: Me prace taky bavi a uplne bych prestat urcite nechtel. Mam ale mnoho dalsich aktivit, ktere bych rad delal a pri praci na plny uvazek na ne nezbyva cas - napriklad outdoorove konicky, (zatim) nevydelecny projekt, cestovani, traveni casu s detma, rodicema, udrzba a zvelebovani nemovitosti. Me proste nevyhovuje travit vetsinu zivota praci. Mam rad pestry zivot a full time job mi ho neumoznuje.
    ACKO
    ACKO --- ---
    Já v tom vašem filozofování o finanční nezávislosti vidím hlavní problém v tom, že to směřujete k tomu, kolik je třeba mít aktiv a jaká částka vám bude stačit, abyste mohli přestat co nejdříve pracovat a pak si konečně realizovat ten nezávislý život. Jako pokud vás práce štve a chodíte tam jen kvůli penězům, tak to fakt děláte blbě. Ten zabitý čas vám nikdo nikdy nevrátí. Já svoji finanční nezávislost řeším z toho úhlu pohledu, jestli bych mohla přestat pracovat, kdyby nastaly nějaké okolnosti, že bych k tomu byla donucena a jinak fakt hodlám v pohodě pracovat nejméně do těch 65 i dýl, podle situace.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    ILLUZE: mne treba tvuj prispevek ohledne jidla prisel podnetny, protoze jestli je nekde v rozpoctu cerna dira, je to jidlo. takze cas od casu prehodnotit, zda to, co delam, delam s maximalnim pomerem cena/vykon, neni od veci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Zrovna dálnice je zde naprosto OK, ale je to jedna z krajních chatek a nad ní se klikatí stará plzeňská. Cena pozemku je podle mě mnohem víc než polovina ceny. Je to jedna z nejhorších lokalit tady na jižní straně, přesto tam chodí zájemci...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    HLIDKA: No já to třeba neberu jako šetření, ale jednoduše správu a přesun nákladů a příjmů vhodným směrem.
    Tzn. ve zjednodušeném modelu - v klubu Domácnost (GHOSTSTALKER: promine ,-) ) jsem vložila základní systém, jak se dá ušetřit na výdajích na jídlo. Ale to, co se ušetří, pak část vezmeme a jdeme s dětmi do kvalitní restaurace nebo jedeme na dovolenou, kde prostě neřeším, že vydáme yx tisíc navíc a máme zajištěný plný servis.
    Část financí pak použijeme na odložení do investic, část právě na dříve zmiňované pojištění - jištění, že v době nemoci nezůstaneme z mé strany bez příjmu.

    Aktuálně si jsme vědomi, že nejdražší položkou je můj a partnerův čas. Takže tím, že máme paní na úklid, sice zatížíme rodinný rozpočet, ale za její čas, co tu je, jsme schopni vydělat yxnásobek toho, co jí zaplatíme.
    A hlavně nám svou prací uvolní čas, který pak můžeme trávit společně s dětmi.
    Podobně náklady na kvalitní elektrospotřebiče neberu jako zbytečné výdaje, ale mají pro mne tu přidanou hodnotu úspory našeho času a současně i třeba nákladů za vícenáklady za “hotové” jídlo nebo čistírnu.
    Nemluvě o opětovné následné úspoře a přesunu financí jiným směrem.

    Zažila jsem pár lidí, kteří šetřili na dřeň, “aby jednou…”. Respektive jejich partnerky, rodiny. A tohle fakt ne - prakticky dotyční “budoucí rentiéři” parazitovali/ují na lásce svých blízkých a jejich nemohoucnosti se vzepřít podobnému jednání.

    Takže jasně - v budoucnu nás nečekají takové výnosy z možných investic, jako kdybychom to vzali přes sebe a vše poctivě oddřeli sami. Ale také bychom se toho nemuseli dožít a hlavně by to odnesly naše děti.
    Člověk by neměl jen přežívat.

    Ty hranice si však musí každý v sobě či ve vztahu/rodině musí nastavit sám.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    GHOSTSTALKER: to máš celkem jedno, pořád je to nemovitost. U novostavby dejme tomu nemáš technické problémy, ale zase je vysoká pořizovací cena. Důležitá je i lokace novostavby, která je mnohdy nezajímavá.
    Cena chatky, kterou ukázal CUKI, vyjadřuje z poloviny cenu lokality, nikoli stavby jako věci. Dle mého to jako rekreační objekt nemá smysl, protože je to vzdušnou čarou pár metrů od dálnice. Je to pro někoho, kdo chce bydlet blízko Prahy. Na druhou stranu, když bude holý pozemek, tak podobná novostavba bude ještě dražší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Souhlas. Je to převážně jen ta část z bydlením. občas řeším nějaké objekty k podnikání, včetně dílen a pod. Tam se řeší hlavně energetický audit.

    ale aby jsi si nemyslel novostavby jsou dost často zrádné pasti. Asi ne tak jako ty staré stavby, ale tam se s něčím takovým počítá, ale málo kdo si uvědomuje že novostavba většinou taky není dokonalá. Hlavně když se staví dnes, kde to dělá každý, kdo má ruce a nohy.
    Dokonce i novostavby bytů mají často dost divoké vady. Nevhodně vyřešená elektrika, rozvody vody a odpady. spatně použitelný půdorys, špatně rozmístěná okna, hluk a velice často i chyby vedoucí k vlhkosti a plísním.
    Mnoho věcí člověk co si jde koupit první byt při prohlídce prázdné novostavby vůbec nevidí (a často ani nechce vidět).
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: Venujes se jen male casti trhu. Problemy, co popisujes, nejsou treba u novostaveb, parkovacich mist, pozemku...
    DYNK
    DYNK --- ---
    HLIDKA: Az ti posledni dite odmaturuje, tak budes mit uz tolik casu, ze budes rad, ze muzes chodit do prace :) Pokud jsi zivitel rodiny, tak ti v tu dobu taky uz celkem klesnou vydaje, takze jestli ti ted tvoje investice pokryjou cca 60 % vydaju, tak v te dobe ti to stejne portfolio pokryje vic, nez 100 % vydaju (nevim ale jestli ty vydaje nepocitas uz ted jen pro svoji osobu).

    Ja jsem puvodne chtel dosahnout FN co nejdriv, coz vychazelo priblizne k te maturite nejmladsiho ditete. Jenze jsem si uvedomil, ze abych toho dosahl, tak bych musel uprednostnit praci pred detma a volnym casem, ktereho je v tomhle zivotnim obdobi nejmin a diky tomu jsem byl zbytecne ve stresu a snazil se pracovat co nejvic. Takze jsem trosku povolil uzdu a na ukor investovani vyssich castek jsem si dovolil brat volno jen tak, protoze chci stravit cas s detma/svym konickem atd. Vytvoril jsem si graf, kde krome aktualniho stavu portfolia mam predpokladany vyvoj podle vyse investovane castky a zaroven tam mam zobrazene jakou uroven portfolia v case musim mit pro dosazeni renty 10 - 50 tis. mesicne. Diky tomu vim, ze i kdybych nezainvestoval uz ani korunu, tak v duchodu budu mit dostatecnej pasivni prijem a jsem v klidu. Prestal jsem resit kdy to nastane, protoze jsem si uvedomil, ze si chci zivot uzivat ted a tady (coz ale neznamena vse ted a tady utratit:).
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Nebavím se o ceně i když ta už je dnes i u nás astronomická: https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/chata/nucice-nucice-v-hlubokem/443554652#img=0&fullscreen=false
    za chatku ke zbourání. Ještě před Koronou by to mělo cenu tak mega.
    Ale co je největší problém, že to co je na trhu s nemovitostmi je prostě šílenej odpad.
    Já dělám pro lidi stavební a technické konzultace, krom jiného nejčastěji před koupí nemovitosti. Aby věděli do čeho jsou, jaké bude úskalí, co do toho budou muset vrazit, co je třeba si pohlídat...
    No a popravdě cca od jara už to těm lidem z 90% vymlouvám rovnou po e-mailu, protože je škoda času tam jezdit. A pokud to za něco stojí hned to zmizí. Takže tak. Na trhu se teď objevují většinou nemovitosti, které mají přímo výčet skrytých vad a dalších nezanedbatelných rizik.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    ILLUZE: No právě. Tak jak moc mám šetřit teď?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    HLIDKA: A co přijmout, že se rozhodneš podle aktuálních sil a životní situace? ,-)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HLIDKA: To si musis urcit sam podle svych preferenci.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    GHOSTSTALKER: Jó plány, ty jsem měl vždycky taky. Od těch prvních se změnily k nepoznání. K plánu ale stejně vždycky potřebuju vědět, kdy chci přestat s prací za peníze, a co pak hodlám dělat. Ani jedno z toho netuším. Až mi poslední dítě odmaturuje? Nebo to je moc brzo? Nebo pozdě?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam