• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

    1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.


    O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

    O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    VYHULENY_UFO: Ty do toho taky vneseš vždycky světlo. :)

    MAGE: Počítám, že za stejný území. Máš u toho zdroj. Ale hlavně je to úplně buřt. Chtěl jsem tim říct, že když přijde taková pandemie, která pokosí starší generaci a zvedne porodnost u mladší generace, může tím být důchodová reforma třeba částečně vyřešená. Že na tom grafu je patrný, jak velký události ovlivňujou porodnost a tim pádem i nastavení celýho systému.

    No a nebo můžeme ještě vycházet z toho, co si myslí vyhulený ufo. To je taky možnost.
    MAGE
    MAGE --- ---
    KOOTCHA: ja je nezpochybnuji jen jsem rikal ze vlastne nevim co v tom grafu je protože česká republika je tu od roku 1993 takže před rokem 1993 jsou to počty živě narozených z jakého útvaru?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KOOTCHA: komunismus byl hodne specifickej, krome toho, ze rozvodovost byla nizka a kolikrat zustavaly deti v nefunkcnich svazcich, tak lidi nemohli cestovat, byli chudi a nezbylo jim nic jinyho nez chlastat, sukat a jezdit na chaty a chalupy. co je podstatny, ze porodnost klesa a osobne si nemyslim, ze vzroste. budoucnost je v migraci a nove prichozich obyvatelich.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MAGE: tyve tak ty tady zpochybňuješ data z ČSÚ a pak argumentuješ sousednim barákem. :D
    U nás na vsi je to přesně opačně. Jen je vtipný, jak komunismus ovlivnil život ve svazku, jak revoluce ovlivnila porodnost, jakej vliv má ekonomickej růst a krize, jakej vliv má válka na nemanželský děti atd.

    Chtěl jsem říct, že ten trend je dost ovlivnitelnej a že za 10 let to může být výrazně lepší, nebo taky horší. Ale vývoj systému to ovlivní asi výraznou měrou. Když lidi zavřeš na půl roku doma, maj najednou jiný priority a prcaj jak králici a realizujou na co dlouho neměli čas. :) .....Možná.
    MAGE
    MAGE --- ---
    CUKI: buh vi jak se to za cisare pocitalo
    v sousednim baraku kdysi zilo 5 rodin, ted je tam jedna, naproti v baraku zily 4 rodiny ted je tam 1 a zbytek AirBnB a tak bych mohl pokracovat =)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAGE:
    KOOTCHA:
    To by mě ale taky zajímalo, protože tu základu určit je asi docela nemožný. Třeba ta špička 1921? Jako bylo po válce ale stejně.

    Další zajímavý fakt je že e v tuto dobu asi 5ti násobek nemovitostí co v té době, kdy nás tady bylo razantně víc!
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MAGE: Mně nešlo ani tak o ta čísla, jako o ty trendy. Před 2008 jsme měli pěkně našlápnuto třeba.
    MAGE
    MAGE --- ---
    VYHULENY_UFO:
    1. na to bych si spis vsadil =)
    2. tak mas nemovitosti ale zadnou cash (pac neni duchod) to prodas kliku aby sis koupil chleba nebo okna abys jel na dovolenou?
    3. to nejde ze, podle me jak to trochu resit ze by se treba po dekadach snizoval vklad o 10-20% s tim ze ti stejne bude klesat narok o 10-20%
    takze dnesni 30 by platili na socialnim jen 80% ale dostali by jen 80% nez dnesni 40, a dnesni 20 by platili 60% s tim ze by dostali jen 60% atd.
    a zbytek penez by si investovali samy.
    MAGE
    MAGE --- ---
    KOOTCHA: tenhle graf je hodne mimo protoze se furt menila ta zakladna chtelo by to pocet narozenych na 100k nebo tak neco, do roku 45 tu bylo hromada nemcu a do 93 slovaci
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Mimochodem s datama do loňska celkem zajímavej graf z ČSÚ. Pěkně je na tom vidět jakej vliv maj na porodnost vnější okolnosti a to množství nemanželskejch dětí je taky vtipný.
    Počet živě narozených v České republice | Století statistiky
    https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/pocet-zive-narozenych-v-ceske-republice

    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MAGE: Docela jsem zvědavej na statistiky porodnosti po covidu. Hodně se vychází z premisy, že ta věková pyramida se bude obracet vzhůru nohama (že starých bude přibývat a mladých ubývat), ale třeba ta pandemie imho zvedla porodnost a situace se může změnit i vlivem takových podmínek. Nebo pokud se změní podpora rodin s dětma. To může problém řešit možná elegantnějš a míň bolestně.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAGE:
    1. ale bez bolesti to proste nepujde. jinak tu za par let mame hromadu populistickych stran, ktery budou chtit brat tem, co si nakoupili nemovitosti ci proste nasporili.
    2. neverim, ze ceny pujdou dolu a ze se vsichni rozhodnou v jednu chvili prodavat.
    3. ano, bez zruseni prubeznyho duchodovyho systemu to proste nepujde. zpet na bod 1.
    MAGE
    MAGE --- ---
    VYHULENY_UFO:
    1. problem je ze to uz nejde udelat bezbolestne a nekdo proste musi byt bitej a to se nikomu nechce rict protoze je to politicka sebevrazda
    2. proto se tolik nakupuji ty nemovitosti, jenze si myslim ze to pak budou chtit vsichni v jednu dobu prodat a to bude tlacit cenu dolu
    3. jo to bude problem, protoze to znamena hromada duchodcu a min pracujicich coz bude tlacit ceny mezd nahoru = krach firem = min na odvodech = mensi duchody = pruser
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAGE: tak ja doufam, ze aspon soucastni tricatnici chapou, ze
    1. duchodova reforma musi probehnout
    2. jejich duchody budou almuzna a budou se muset zabezpecit sami v dalsich "pilirich"
    3. az pujdou do duchodu husakovy deti (silny rocniky), tak to nektery bude hodne bolet.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    MAGE: asi jo, cestou zpet si uz zakladal degiro. Vyexituje to postupne.
    S2FI: Jen klasicky S&P low cost index fund (myslim ze jsem bral fidelity nebo vanguard pro porovnani)
    S2FI
    S2FI --- ---
    ALTOR: Co byl pro zajimavost v tom modelu ten jiny instrument?
    MAGE
    MAGE --- ---
    ALTOR: a pujde do zmeny?
    ja si rikam co to bude za pruser az udelaji tu duchodovou reformu, bojim se ze hodne lidi skonci u financni obdoby bohemia energy
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Odlozim si sem kratky pribeh z posledni sluzebky. S kolegou jsme probirali jeho finance a popisoval mi jak pravidelne investuje do dvou podilovych fondu. Nasel sem si je a udelal mu kratkej model v excelu jak by to vypadalo kdyby to hodil do nejakyho jinyho instrumentu kde by platil zlomek vstupnich nakladu. (navic vykon tech fondu nebyl uplne hroznej, ale zdaleka se jim nepovedlo porazit trh).
    Kolega je jeden z nejchytrejsich lidi co znam, ale tohle proste lidem intuitivne vetsinou nedojde. Kombinace vstupnich poplatku a udrzovacich u valne vetsiny klasickych podilovych fondu je proste smrtelna. (jeho kumulovany % nakladu bylo za cca 5 let 17%). V jeho pripade slo na nakladech o par set tisic a na usle prilezitosti neco pres 1M CZK.

    Skoro jsem si rikal, ze az povesim na hrebik svou soucasnou profesi, tak vazne zvazim jestli lidem nebudu pomahat s fianncema.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DYNK: Mam stesti ze delam v oboru kde je tezky FN nedosahnout a navic jsem se pridal do startupu, co se poved.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DYNK: Lidé kteří se motivují PR články své finanční nezávislosti nedosáhnou pravděpodobně nikdy, spíš k ní pomůžou jiným :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    MIKEE: No to je trochu složitější. Rodina je nejen největší kampelička na čas i prostředky, ale je to taková koule na noze. Kterou si většina z nás dobrovolně na tu nohu nasadí (včetně mě :-))

    Ale jinak s malými dětmi se dá cestovat, pokud je k tomu vybrána vhodná partnerka. Až do školního věku to je celkem snadné. Problematické je to ve školním věku, ale i na to jsou recepty od lidí co na cestách často a pravidelně potkáváme. Ne všechny jsou dle mého přesvědčení, ale jsou.

    Pro odlehčení a pro ty co nekřižují přes zimu slunnou Andalusii:
    https://www.youtube.com/watch?v=F5rPymUoFRw

    Dokument sice stojí za hovno, protože autorka si z toho udělala nahraný scénář, ale nějakou představu to dá :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam