• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    MAGE: Docela jsem zvědavej na statistiky porodnosti po covidu. Hodně se vychází z premisy, že ta věková pyramida se bude obracet vzhůru nohama (že starých bude přibývat a mladých ubývat), ale třeba ta pandemie imho zvedla porodnost a situace se může změnit i vlivem takových podmínek. Nebo pokud se změní podpora rodin s dětma. To může problém řešit možná elegantnějš a míň bolestně.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAGE:
    1. ale bez bolesti to proste nepujde. jinak tu za par let mame hromadu populistickych stran, ktery budou chtit brat tem, co si nakoupili nemovitosti ci proste nasporili.
    2. neverim, ze ceny pujdou dolu a ze se vsichni rozhodnou v jednu chvili prodavat.
    3. ano, bez zruseni prubeznyho duchodovyho systemu to proste nepujde. zpet na bod 1.
    MAGE
    MAGE --- ---
    VYHULENY_UFO:
    1. problem je ze to uz nejde udelat bezbolestne a nekdo proste musi byt bitej a to se nikomu nechce rict protoze je to politicka sebevrazda
    2. proto se tolik nakupuji ty nemovitosti, jenze si myslim ze to pak budou chtit vsichni v jednu dobu prodat a to bude tlacit cenu dolu
    3. jo to bude problem, protoze to znamena hromada duchodcu a min pracujicich coz bude tlacit ceny mezd nahoru = krach firem = min na odvodech = mensi duchody = pruser
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAGE: tak ja doufam, ze aspon soucastni tricatnici chapou, ze
    1. duchodova reforma musi probehnout
    2. jejich duchody budou almuzna a budou se muset zabezpecit sami v dalsich "pilirich"
    3. az pujdou do duchodu husakovy deti (silny rocniky), tak to nektery bude hodne bolet.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    MAGE: asi jo, cestou zpet si uz zakladal degiro. Vyexituje to postupne.
    S2FI: Jen klasicky S&P low cost index fund (myslim ze jsem bral fidelity nebo vanguard pro porovnani)
    S2FI
    S2FI --- ---
    ALTOR: Co byl pro zajimavost v tom modelu ten jiny instrument?
    MAGE
    MAGE --- ---
    ALTOR: a pujde do zmeny?
    ja si rikam co to bude za pruser az udelaji tu duchodovou reformu, bojim se ze hodne lidi skonci u financni obdoby bohemia energy
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Odlozim si sem kratky pribeh z posledni sluzebky. S kolegou jsme probirali jeho finance a popisoval mi jak pravidelne investuje do dvou podilovych fondu. Nasel sem si je a udelal mu kratkej model v excelu jak by to vypadalo kdyby to hodil do nejakyho jinyho instrumentu kde by platil zlomek vstupnich nakladu. (navic vykon tech fondu nebyl uplne hroznej, ale zdaleka se jim nepovedlo porazit trh).
    Kolega je jeden z nejchytrejsich lidi co znam, ale tohle proste lidem intuitivne vetsinou nedojde. Kombinace vstupnich poplatku a udrzovacich u valne vetsiny klasickych podilovych fondu je proste smrtelna. (jeho kumulovany % nakladu bylo za cca 5 let 17%). V jeho pripade slo na nakladech o par set tisic a na usle prilezitosti neco pres 1M CZK.

    Skoro jsem si rikal, ze az povesim na hrebik svou soucasnou profesi, tak vazne zvazim jestli lidem nebudu pomahat s fianncema.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    DYNK: Mam stesti ze delam v oboru kde je tezky FN nedosahnout a navic jsem se pridal do startupu, co se poved.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DYNK: Lidé kteří se motivují PR články své finanční nezávislosti nedosáhnou pravděpodobně nikdy, spíš k ní pomůžou jiným :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    MIKEE: No to je trochu složitější. Rodina je nejen největší kampelička na čas i prostředky, ale je to taková koule na noze. Kterou si většina z nás dobrovolně na tu nohu nasadí (včetně mě :-))

    Ale jinak s malými dětmi se dá cestovat, pokud je k tomu vybrána vhodná partnerka. Až do školního věku to je celkem snadné. Problematické je to ve školním věku, ale i na to jsou recepty od lidí co na cestách často a pravidelně potkáváme. Ne všechny jsou dle mého přesvědčení, ale jsou.

    Pro odlehčení a pro ty co nekřižují přes zimu slunnou Andalusii:
    https://www.youtube.com/watch?v=F5rPymUoFRw

    Dokument sice stojí za hovno, protože autorka si z toho udělala nahraný scénář, ale nějakou představu to dá :-D
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    CUKI: jenom premyslim, jak presne sedi "muzu si udelat cas a nekolik mesicu rocne cestovat" s tim, ze mas rodinu? jakoze ty cestujes a zena se stara doma o deti aby chodili do skol a tak? :) realne by mne to zajimalo, protoze jsem rekl bych v podobny zivotni situaci a nic takovyho jako "budu nekolik mesicu rocne cestovat" si nedokazu predstavit
    DYNK
    DYNK --- ---
    Jak jít do penze ve čtyřiceti? | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://investice.hn.cz/c1-66987800-jak-jit-do-penze-ve-ctyriceti
    DYNK
    DYNK --- ---
    ALMAD: Podelis se jak dlouho ti trvalo dosazeni cilove castky a jakym zpusobem se ti to podarilo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: No ale to není od zaměstnavatele. Navíc mi to chodí na jinej účet a z toho si přeposílám peníze na rodinej provozní, stejně tak moje žena, která zaměstnancem je. Peníze z nájmů mám na jiném účtu stejně tak peníze které používám na investice. Dohromady to kombinovat nechci, protože bych ztratil přehled.

    Navíc na tom rodiném provozním máme jen peníze které tam potřebujeme pro život a z toho platíme vše, ale v případě ztráty karty, přepadení a pod, tam není zas tolik aby nás to zlikvidovalo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: tobe nechodi platby z najmu na bankovni ucet, vzdyt mas prijem z nemovitosti...
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOJOTUS_KOKOTUS: Jo tyhle kolonky jsou občas zajímavé, hlavně když protistrana převezme iniciativu a zapojí fantazii :-D

    Jen v bance je to naprd. Kdž jsem chtěl kreditku, tak jsem ji nedostal protože nemám příjem od zaměstnavatele :-D. A to jsem tak kvůli tomu strávil asi hodinu. Až se mnou nakonec vyběhli, kvůli jak sami říkali formalitě :-D
    KOJOTUS_KOKOTUS
    KOJOTUS_KOKOTUS --- ---
    ABAP: Osoba o Bitcoinu Zodpovědně Přemýšlející; napsal jsem si před lety do deníčku :-)
    btw. Je sranda, jak většina lidí neví co to je, různý úředníci a doktoři a tak.
    ....Vaše zaměstnání?
    - Nemám, já jsem obzp.
    Takže jste nezaměstnaný.
    - nejsem, jsem obzp....
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Ad to jídlo, to je jedna z věcí kde jsem se hodně posunul. Zatímco když mi bylo dvacet, tak jsem byl ochoten jíst kořínky vifonky abych ušetřil, tak teď naopak beru jídlo jako základ zdravýho života, přesně podle tý logiky že to je něco co nejde koupit zpětně. A dobrý suroviny prostě něco stojej, ještě víc když se s tim člověk nechce vařit, ale myslim si, že to je dobrá investice.

    (Disclaimer: i tak je u mě jídlo ne-zas-tak-dramatická část výdajů, svojí cílový částky už jsem dosáh a navyšuju ji spíš proto že mě práce baví, takže se mi to kecá. Ale tenhle přístup jsem začal mít dřív, než jsem se tam dostal s tim, že si to radši odložim.)
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: To jsou dost velké kydy protože nezapočítáváš srovnatené části. Někde jsem kdysi viděl pěkný rozbor jak to někdo počítal a vypadalo jako ten totalitní vtip o tom kolik lidí pracuje :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam