• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    VOY
    VOY --- ---
    GOZER1: s jakou velikostí portfolia bys toho chtěl docílit?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GOZER1: v tomhle je idealni, kdyz se ti konicek prehodi to prace. ja mel kompy jako konicka od rannyho detstvi, dnes me celkem uz nadprumerne zivi a vlastne diky tyhle vasni jsem objevil i krypto. akorat za tech skoro 30let, co jsem pripojen k internetu vim, ze akcie rostou a padaji, zvlaste kdyz si vzpomenu na dotcom boom.
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    FRONEMA: Můj plán je FI do 50 let, pak přestat pracovat úplně. Zatím jsem totiž nenašel práci, která by mě dlouhodobě bavila. Alokován jsem 100% v akciích, který si konzervativně vybírám (zejména DGI). Brzy doplatím hypo na dům na vsi kde teď bydlím. Cíl je v těch 50 letech mít z dividend 1000 kč denně. Pak být třeba 14 dní v Egyptě, měsíc doma, v zimě 2 měsíce v asii, léto v ČR, apod. Po dobu co budu v ČR se mi hromadí dividendy na útratu na to co mě bude v tý době bavit. Pokud něco zbyde, automaticky reinvestuju do portfolia který pořád roste, nic neprodávám, 4% pravidla neřeším, jen sosám dividendy.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    MUXX: Je to jen o mire pravdepodobnosti. Staci to projet par simulacema na historickejch datech a dojdes k vlastni toleranci rizika. Tech cca 3.5% by melo stacit na to aby na zaklade historickych dat nedoslo k poklesu hodnoty porfolia (tzn neomezena renta). I kdyz jde clovek na 4% nebo lehce nad tak je porad 90% sance ze bude v pohode.
    Ale ma to dva problemy:
    - Tech mene nez 10% sance ze dojdou penize je pro nektere lidi hodne odstrasujici.
    - Cele je to zalozene na historickejch datech. A neni zaruka, ze trhy nebudou delat jine veci nez v minulosti.
    MUXX
    MUXX --- ---
    https://www.investors.com/etfs-and-funds/retirement/retirement-savings-4-percent-rule-401k-ira/
    Tak pry 4.7% rule. Akorat nevim, jestli to plati i pro stredni evropu…
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Situace u mne:
    - Vydelavam predevsim svym casem, tzn muj pasivni prijem zatim nedosahuje velkych vysin. Profesne v soucasny dobe takova holka pro vsechno, ale nyni casove asi nejvic M&A.
    - Jako investor jsem celkem konzervativni, takze zadne krypto. Predevsim nemovitosti (pronajem), vlastni nemovitost na bydleni. Obe financovane hypotekou. K tomu trochu dluhopisu a vetsinou drzim nejake akcie a nejake PE. Ted mam v akciich malo, ale chci se k nim zase vratit (mix indexu a stock picking)
    - Asi bych teoreticky mohl jit uz ted do lean FIRE, ale bylo by to dost zbytecne na krev. Spis to vidim na plnohodnotnou praci tak cca do 45 (pokud bude neco co mne bude bavit a dobre zivit). A pak uz spis tak nejak pro zabavu.
    - Ohledne cisla je to trochu osidny. Hodne s tim hejbe cena nemovitosti a k tomu je vazana velka cast me NW. Dlouhodobe bych ale rad mel cast portfolia zpatky v akciich.
    - Jedna z moznych dalsich praci je delat operating partnera v PE fondu a tam bych musel ko investovat, takze by mi to taky zavazalo cast financi.
    - Takze takhle asi zhruba za mne. U tehle oblasti tim jak trva dlouho, tak beru vse tak nejak s rezervou. Jak jde cas nektere plany se meni. Nekde neceho dosahnu hodne rychle a nekde naopak ceste nevede. Tak to beru tak nejak pozvolna. Navic pokud to jde tak se snazim nekomu trochu pomoct s nahledem na finance a investice a to mne na tom bavi.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    FRONEMA: Jasne clanky nasdilej, tyhle pribehy jsou vetsinou jednak zajimavy ale i poucny
    VOY
    VOY --- ---
    Já jsem taky programátor a rád bych si během následujících zhruba 20ti let zajistil úspory, které mě ochrání před irelevancí na trhu práce. Pokud si relevanci zachoval tak zas třeba abych nemusel v nějakém tuhém korporatu psát COBOL do sta let. Předpokládám ale že dokud to půjde budu pracovat, abych mohl svoji hromádku etf dále doplňovat nebo nemusel zbytečně čerpat úspory. Pokud se to povede dřív jak za 20 let nebudu se zlobit :-))
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    GOZER1: jo, to je moje oblibena stranka prestoze existujou i mnohem vymakanejsi.

    Tak o me. Narazil jsem na FIRE myslenku na zacatku 2017 a okamzite jsem se rozhodl ze to je vec pro me. Jsem programator, a mel jsem v tu dobu asi 400k jen tak na uctu. Muj hlavni problem je ze mam deprese a uzkosti a obcas skoncim nekolik mesicu na nemocenske nebo nezamestnanej protoze proste hlava dost nefunguje. Taky je to cast moji motivace. Aby jsem takovy budouci situace zvladal lip s vedomim ze se o sebe postaram financne sam.

    Moje portfolio jsou prevazne akcie a bitcoiny. Akcie (SP500) kupuju prubezne a bitcoin mi roste, koupil jsem ho kdysi levne a ted prikupuju jen uplne minimalne. Zkousel jsem ruzny P2P ale po spatny zkusenosti je uz jen rozpoustim.

    Muj puvodni cil byl superlean 5M protoze ziju levne, deti neplanuju a tak. Po precteni SWR serie jsem to zvedl na 7m a ted navic premyslim ze bych si precijen koupil byt na hypo a pak bych chtel aby vydelek splatil i splatku takze jeste vic.

    podle toho jak se u toho bytu rozhodnu me ceka v praci bud cca tri roky nebo tak sedm.

    Jinak pisu o kazdym roku clanek, kdybyste meli zajem tak nasdilim
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    FRONEMA: jak dlouho to bude trvat si můžeš spočítat třeba tady: https://networthify.com/calculator/earlyretirement
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    FRONEMA: po cca peti letech, kdy se mi podarilo vyplnit diru na trhu jsem se z vetsi casti odprostil od manualni prace smerem k planovani, vylepsovani, rozsirovani. Manualne pracuju spis pro zabavu a pripravuju pozici pro dalsiho zamestnance, potazmo pracovni skupinu. Plan je takovej, ze se chci dostat v rozumny dobe do stavu, kdy budu muset z domu jezdit jen na konzultace. Plan je dostat to cele co nejdal a pak predat detem.
    Staci tak?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NAVARA: diky! jen skoda ze to je anonymni.

    Ja bych rad poznal ty co dali to prvni, v jaky jste situaci? jak to delate a jak to planujete? jaky mate cislo? kolik vam t jeste bude trvat? Abychom vedeli s kym se tu vlastne bavime, prijde mi to zatim takovy kusy tady
    NAVARA
    NAVARA --- ---

    Jaky je vas cil?


    Instrukce:
    https://nyx.cz/discussion/273403/id/54425476

    82 hlasy od 82 respondentů

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GHOSTSTALKER: v nedozitych 68 umrela moje teta, zustal po ni docela solidni balik a nejaky nemovitosti, ktery jsme si s brachou rozdelili. penize si neuzila, ale my s brachou ano.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    GHOSTSTALKER: No já bych ještě přidala to "záslužné" a dehonestování klasického kapesného - to je ve výchově fakt cesta do pekel.
    Kapesným rodič učí děti práci / používání financí. Také mu dá příležitost zjistit, co kolik stojí a co úsilí x čekání to může stát, aby si danou věc pořídili.
    Že se nedá šetřit, když je člověk na tom finančně špatně, je také pitomost.
    Upřímně - nejlépe se nám šetřilo právě v období, kdy to finančně (rodičák) dost drhlo.

    Má tam dobré myšlenky (už jen ta ne/koupě auta je jasná, ale ten kluk, co dotaz dal, to nepochopí), ale to podání je fakt spíše pro člověka, co má slušné finanční vzdělání a přehled v investicích.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    muzete nekdo dat anketu?

    jaky je vas cil?

    Smeruju k celkovemu FIRE. tj byt sobestacny z investic a pracovat pripadne jen pro radost
    Chci financni nezavislost ale neplanuju odchazet z prace
    Chci jen uspory na lepsi stari
    smeruju nebo jsem v nejake castecne variante coastFire nebo baristaFire
    Momentalne se o tema jen zajimam a jeste nemam nadefinovany cil.
    vysledky
    MAGE
    MAGE --- ---
    SPIKE411: proto se to ma pocitat v realnem zhodnoceni ocistenem o inflaci a ty 2M budes mit v nakupni sile dnesnich penez ale v nominalni hodnote budoucich penez
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Já si akorát říkám, že 2M podle dnešních měřítek je něco jinýho než 2M za 20 let. :)
    MAGE
    MAGE --- ---
    GHOSTSTALKER: na tom na cem radi on urcite =)
    ja uz jsem ho parkrat slysel takze vim ze ma tech 1500 za mesic za 20 let naucene na 1M a holt si to neupravil pro ty 2M
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MAGE: Zhodnocení 14,18 % p. a. ti přijde nereálné? :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam