Nechodím teda v takovém tempu, jako Howking, ale když si dávám odpočinkový den, místo ranního cvičení se jdu projít tady po vsi a do polí (tady = venkov u Ženevského jezera). Mám vytipovanou trasu cca 9km a dám to tak za hodinu padesát, převýšení cca 200 metrů, a dělám u toho pauzy na focení východu slunce (můj fetiš). Teď, jak slunce vychází až o půl osmý, už mě to tolik nebaví, neb o půl osmý už musím být doma, uvidím, jak přes zimu.
TILIO: školy na to nemám, ale řekl bych, že jen pohybem se zhubnout nedá, pohybem zlepšuješ fyzickou kondici, hubnutí ovlivníš především stravováním. Nicméně kalorický příjem musí být kompenzován taky výdejem, a k tomu si myslím chůze poslouží jako cokoli jiného, s tou výhodou, že se dá začít fakt hodně nenáročně a pak to stupňovat. Zrychlovat, volit náročnější trasy, hodit na záda pár kotoučů od činky nebo třeba dítě v krosně. Za sebe bych chůzi určitě doporučil.
Jak psal Howking, tenhle druh pohybu je šetrnější ke kolenům. Mně ještě do padesátky pár let zbývá, ale kolena mě zlobí. Zatím nic, s čím bych šel za doktorem, ale i prevence se počítá.
S holemi jsem chodit zkoušel, hlavně když jsem začínal s dítětem v krosně (tak před osmi lety), taky kvůli stabilitě, ale na tyhlety ranní vycházky jsem to vzdal, nemám asi správnou techniku a ty hole mě spíš sraly.