• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUNGLERSteam Deck a další handheld PC - Switch je mrtvej Dejve, všechny gondole jsou mrtvý Dejve
    Diskuze ke sdílení zkušeností s různými nastaveními. Proton kompatibilita, dual boot, key bindings atd.....
    rozbalit záhlaví
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    SHARINGAN: taky mi to přišlo divný :) ten datum jsem tam dal protože je napsaný na wikipedii jako datum oznámení. Takže chybka... rezervace byly otevřený opravdu až toho 16.7. A já blbec den váhal a tim jsem si vysloužil nálepku Q2 :D
    SHARINGAN
    SHARINGAN --- ---
    JUNGLER: 15. byli předpokládám nějaké uzavřené rezervace? protože já mám rezervaci 16. a jsem si jistej, že jsem jí poslal 10 minut po otevření :)
    GEE
    GEE --- ---

    Zarezervoval jsem si

    13 hlasy od 13 respondentů

    JUNGLER
    JUNGLER --- ---

    Kdy jsem rezervoval Steam deck?

    21 hlasy od 21 respondentů

    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    tak další měsíc čekání odškrtnutej :)
    Mezitim se můžeme mrknout jak vypadá v akci. Vtipný je to srovnání se Switchem, kterej vedle Decku vypadá jako hubenej střízlík :D Za mě stále super.

    Steam Deck Hands-On Gameplay & Steam Deck Developer Kits Unboxing
    https://youtu.be/HvIJ3r2ekfU
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    RUTHAN: Steam machines si pamatuju a doufam, ze se Valve poucilo. V OS se budes moc hrabat - pujde to odemknout. Pro bezny uzivatele bude RO.
    Kazdopadne ja nerikam, ze nemas pravdu a ze zdrava skepse neni na miste, jen si rad pockam na realny zkusenosti.
    GEE
    GEE --- ---
    RUTHAN: predobjednal jsem samozřejmě hned první den 🙂
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    GEE: Ceny PC jsou ted mimo a jeste dlouho budou, jako dost mozna budou i ty SteamDecky pokud nemas predobjednavku, zase nadruhou stranu pokud mas PS5, Switch, tak zase doplatis na hrach, ja na PC kupuju tak max 3 hry za litr, spis min jelikoz klice jsou druhej den za 35E, za plnou cenu rocne, protoze ty fakt musim hrat hned. Mam PS4 a Xbone na ktery se prasi, kvuli par exkluzivnim hram, to vic hraju retro konzole / retro Amigu(Vampire V4 ta byla asi za 18k.. za to by byla PS5 / novej Xbox), ktery mam taky, ale stejne spis na emulatorech.

    SteamDesk ma levny PC hry, plus samozrejme ma asi 1200 dobrej her (nic nesbiram vybiram fakt jen to chci) na Steamu + Gogu, ikdyz nepocitam tu verbez jako Origin, UblijConnect, Epic kde se taky pomalu kupi za stovka tady, stovka tamhle.. Pokud nemas PC, tak toho asi tolik nemas.
    Jinak pokud neco nezvorou, tak na ten SteamDesk, pujde dostat i Android x86, takze pokus nas neco nakoupeny tam tak reuse, na easy to use emulatory je to lepsi nez PC.

    Jinak je super, ze Xcloud ma linux clienta, to Nvidia Geforce streamovani taky, je tam zase reuse her ze Steam. Origin / Gog / Epic teda furt nic.. takze i tady wokna budou lepsi.

    Co se tyce ty mobility to GPD Win 2, je fakt idealni to se vejde do kapsy u budny, kabatu i pro cestu na obed - kde na tom kdyz to specha odpojim na mail / pripojim se server.. pripojim se mejdlo, pri hodne stahy bych tam narval snad i Switch v pouzdre byt bude kus koupat ven, GPD Win 3 je taky v pohode, ale ten SteamDesk to uz je na batoh.
    GEE
    GEE --- ---
    RUTHAN: jo, jenže ja to pc mám na práci. Fakt me nebaví sledovat, kdy zrovna přijdou nějaký grafický karty a dávat za ne 2x tolik, co za Deck.

    Pro me je to konzole se Steamem, kterou si vezmu do vlaku,na návštěvy a klidně ho i připojím vedle PS5 doma na telku. A navíc to znamená, že mam mašinku i na Xcloud, jestli to bude někdy potřeba.

    V ruce jsem to nedržel,ale jsem presvedcenej, že to s sebou budu do práce tahat každej den a spokojeně pařit celou cestu
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    JUNGLER: Jenze vyvinuli nahodou ten jejich Index s nejakym jinym pul? Matne si neco takovyho pamatuju. Kolik na tom dela Valve, krome toho, ze to prodavaj? Jak moc proto predstavuji profily her nebo tak ? Kolik dobrej her vubec na ten setup, kde betujes pul mistnosti na nejaky majaky je? Me porad prijde, ze VR v takovy polomrtvym stavu, kdyz se porad nevim jestli to byla nebo nebyla dalsi bublina, coz samozrejme neni chyba Valve.

    GEE: Ja v ten potencial veril, nez jsem videl jak to presne vypada, ze to fakt obri nemobilni cihla, je to 2x tak tezky nez Switch a asi 3x tak tlusty a ty touchapy to delaj silene siroky. Prijde mi to jako kdyz se nas Rybka snazil presvedcit, ze 10 palcovej iPad se da nosit v zadni kapse kalhot a jak desne prakticky je ho tahat vsude sebou..
    Ikdyz Valve fanboyove delaj hodne, obavaj se, ze spousta lidi si to pakrat vezme ven uvedomi si, jak je to neprakticky, pak si to pakrak vezme do kresla doma, aby si uvedomila jako fajn.. ala WiiU tablet ovladac, ale kdyz uz jsem doma, tak hrani u kompu je proste lepsi. Samozrejme pokud nejsou to mit doma jako druhy herni zarizeni, kdyz maj komp je obsazenej, nez nemit nic, ale jestli to na tohle utahnou nevim. Mit to klavesnici, tak si to clovek vezme treba na tu chatu, kde hrozi, ze treba bude muset napsat par mailu do prace.. takze sebou radsi stejne potahne notebook.

    Ja Switch mam taky, jenze Nintendo toho zazracne dokazalo za par let vyexpedovat 120 milionu kusu zadny trapny shortage jako u jinyho novyho HW covid-necovid, postavit to levnym HW, takze to stoji pulku a presvedcit lidi, ze i za stary hry budou platit 60 dolaru. Takze se vyplatilo na to delat spesl porty, kteri maj i hodne rozumnou velikost, je tam spousta her s velikosti 5-15 GB, Bitcher III ma tusim nejvic 30 GB, coz porad jeste nejak jde.
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    RUTHAN: fakt bych ti doporučil si vyzkoušet jejich Index a s tim spojený servis. Chapu, že se jim 2 ambiciozní zařízení z počátku HW práce moc nepovedlo, ale já to vnímám jako vývojový kroky. Prostě se to učej a opravdu věřím tomu, že to fakt už umí a nepodělají to.
    GEE
    GEE --- ---
    RUTHAN: tohle ma myslím daleko větší potenciál.Switch prošlapal cestičku a sám z nej preskakuju.

    Na PC jsem nehrál od dob PS3,kdy jsem přeskočil ke konzolím a od chvíle,co jsem predobjednal Deck jsem na Switchi neutratil ani korunu,zato na Steamu knihovna roste
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SAMGARR: A puvodni SteamOS a Steam machines si pamatujes? Dokonce i ten Steam controller snad zastavili.

    Jinak Arch je jedna s nejvic low level distribuci, puvodne SteamOS bezel na Debi(li)anu, pouzivaj to pravdepodobne, ze je to rychly a hodne customizovatelny, s tim, ze na to daj ten svuj frontend a budou doufat, ze v tom nikdo nebude potrebovat hrabat.

    Oni nesli s MS, protoze jsou na nej nastvany z doby Windows 8, co prisel s vlastnim storem a v ty dobe se mluvilo o tom, ze to zamknou jak Apple / Google na 1 store ze vseho si budou brat procenta, tehda se Gabe zatvrdil a i MS verejne kritizoval. Nekdy v ty dobe se objevil Steam na Linuxu a pozdeji Valve zacal sypat penize do vyvoje Linuxu, coz je zasluzny jako, ze se dela alternativa, ale hrani na tom porad voprus, byt uz daleko nesli kvuli protonu, ktery Valve zaplatilo prave u Crossoveru a plati si ted dost vlastnich Linux vyvojaru, sponzoruje projekty etc.

    Taky bych mel strach o to, kolik toho sou schopni vyrobit, aby to nedopadlo jak s Playstation 5, premiovy diky prekupnikum predrazeny zbozi, ktery bude mit par lidi a tim padem, zase Valve nebude mit takovou motivaci to dal podporovat, zvlast kdyz si na to stejne lidi natahaj wokna, uvidime.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    RUTHAN: Porad si myslim, ze je to herni konzole na spousteni her.
    Pokud budu neco ladit, poustet emulatory, instalovat misto archu gentoo - pripojim si LCD a klavesnici.
    Ja verim inzenyrum z Valve, ze maji dobry duvod proc sli cestou Linuxu misto Windows, AMD misto Intelu a peknyho handheldu misto sub/ultra/mikro laptopu.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Konecne sem si nasel chvili si dohledat, kolik vlastne bude ten Linux na SteamDecku "stat", samozrejme muzete doufat, ze jak se to rozjede, tak jeste par FPS nahoni, ale jako fakt se to brat neda. Tady jsou nejaky benchmarky.
    Steam Proton Vs Windows Ryzen 5700G Gaming
    https://www.youtube.com/watch?v=_EwD4hv7ZR8

    https://www.youtube.com/watch?v=L1Y5y3cjH1Q
    Gaming benchmark 2: Windows vs Linux (Proton). 5 games tested
    https://www.youtube.com/watch?v=hir1SQpe_9o

    Jsou hry kde to stoji az tretinu vykonu, muj odhad primeru je tak 20% ztraty vykonu u vsecho co je puvodne na wokna, nativn Linuxi porty tam nejsou, ale ani ty vetsinou nejsou rychlejsi, veci na Vulkanu je porad docela malo, ale i ty porad pouzivaj nektery negraficky specificky wokeni API pro dalsi veci. OpenGL bude lepsi, ale opet na tom skoro nikdy uz par let nic nedela.

    Pak jeste nekdo muze argumentovat tim, ze fakt stary hry DX6 -DX9 bezi na Win tak mizerne, ze na Linuxu bezi rychleji, coz je pravda, ale tam jsou 2 ale:
    1) Plati to do ty doby, nez na Windows tohle poresite pres dgVoodoo wrapper.
    2) Ten HW je tak rychlej, ze i na Windows to bezi dostatecne rychle, ikdyz si s tim MS moc prace nedal.
    3) Na Linuxu ten proton zere dalsi misto, uprimne nevim jestli uz vyresili co hra to jina verze Wine / Protonu, protoze to by byl dalsi zrout mista, kteryho je malo, ja dalsich 300 MB (i vic pokud potrebuje nejaky .Net frameworky etc) per hra. Treba Crossover, kterej dela ta sama firma co Wine a Proton, za prachy jako lepsi reseni, ten to porad takhle ma, nebo jeste nedavno mel, pokud me nejakej Linuxak neotravi.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RUTHAN: Ten Oneplaye 1S ma ted i Ryzen variantu: https://www.youtube.com/watch?v=L-MlRgrKz7c
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jeste jak tu chvalim ten Intel Xe.. ta platforma ma jeste jednu vyhodu oproti vsemu na AMD to je thurder bolt.. a tim padem moznost doku s externi grafarnou a hromadou monitoru, kdyby to nekdo chtel pouzivat jako jedno z hlavnich zarizeni.

    Samozrejme nevyhoda ty Intel Xe reseni jsou horsi ovladace, takze jsou hry, kde sice mate lepsi framerate nez na cemkoliv co je AMD schopny dodat, ale minimalni FPS casto klesnou niz nez na AMD, ikdyz jsou prumerny lepsi tohle plati na woknech, jak je to na Linuxu netusim, ikdyz tam by paradoxne Intel driver mel byt v lepsi stavu nez na woknech.. a jak Intel snad konecne uvede ty desktop grafiku, tak se doufam, ze by s nim holt konecne udelat poradny ovladace.

    Nejaky benchmarky:
    Intel Xe vs AMD Vega - Laptop iGPU Gaming Comparison!
    https://www.youtube.com/watch?v=X7oYCEJYKiI


    Jinak on i 1netbook podava i vlastni SteamDeck like briketu, trochu vic portable.. s poradnym Win supportem a 1 TB snadno vymenitelnym diskem 512 GB i u max Steam Desk varianty je dost malo a navic za ten model uz taky chteji 679E, coz zase od tech 850E - Neo (1000$) a 1000 E za za GPD Win3 uz neni moc daleko a to nemluvim o tom, ze ten Desk aby to melo poradnou konektivitu taky bude neco stat a tahat ho sebou bude lepsi voprus.
    This Handheld PC Has A 5GHz CPU! ONEXPLAYER 1S First Look
    https://www.youtube.com/watch?v=PWlYvApQnew
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SAMGARR: To je slovo do pranice. Je to porad na PC hry a starsi hry na tom behaj nejlip.. Ja mam Toshiba PC convertable dlouho, co se da pouzivat jak tablet samostatne a tak s klavesnici dockem. Pouzivam na tom Linux, Windows a dokonce i MacOS, ale to je ted jedno.

    Mit pulku screenu zakrytou virtualni klavesnici proste sucks.. a hodne bych se bal, ze pokud nam bude Linux a budes se snazit rozjed neco co nefunguje out of box. Tak budes mit pul displaye pouzity na virtualni klavesnici, druhou pulku terminalem.. a pres to nejaky okno toho co se vlastne snazis nastavit to vsechno na 7 palcovym displayi.. a on si to clovek neuvedomuje, dokud to nepotrebuje, ale kdyz si jeste kus displaye zakryjete rukou a prstama. Ten GPD Win2 ma taky dotykac, vzhledem k tomu, ze si nechci neco zakryvat rukou, tak ho pouzivam prakticky jen na scrollovani, kdyz neco ctu.
    Jinam na GPD Win 2 ma taky Linux a Android, vedle woken taky se mi tam ta fyzicka klavesnice moc hodi.

    Druha vec, je se skutecnym supportem tech virtualni overlayu univtr her, jestli fakt vsude vubec ta virtualni klavesnice naskoci ve vsech hrach korekne, kdyz treba mezi v 640x480,800x600,1024x768 a jiny nizsim rozliseni, protoze nutny zadavat treba jmena hrdinu a tak. Steam ma tusim i nejaky virtualni kolecko na plasi na ovladaci, ale netusim jestli to neni jeste horsi nez ta virtualni klavesnice.

    Kdo ma treba tu Aya Neo, uz by mel vedet: https://www.youtube.com/watch?v=jl4wWgKcxMM

    Jinak treba LowSpecGamer tyhle kramy hraje na tom a taky radsi doporucuje GPD Win 3 ikdyz tam ta klavesnice je mizerna.. ale porad kdyz hori tak se hodi.
    Heavy Gaming on the GPD Win 3
    https://www.youtube.com/watch?v=YNfbfPhOiE0&t=753s


    Umim si predstavit, jsem nekde na cestach neco se stane se system budu potreba pustit nejaky LiveCD pro opravu systemu, kde virtual klavesnice vubec neni.. a nebudu mit klavesnici.

    Uz to je pro advanced usera, ale treba Dosbox na tom bude vedat pekne, ale ovladat ho bez klavesnice je taky peknej voprus.. Android na to pekne Magic Dosbox frontend, ale na vokna snad ani nekde takovej touch frontend neni.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    Pro use case Decku je podle me klavesnice zbytecna a konstrukcne by to byla zbytecna vyzva. Navic naprosta vetsina uzivatelu je dneska zvykla datlovat na smartphonech, na klavesnici u handheld zarizeni si ani nevzpomenou.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tezka lacina cihla, pokud to bude mit Win drivery bude to lepsi.. Dobry je, ze to pomuze optimalizovat hry na pomalejsi zarizeni.

    Me se vic libi koncept GPD Win3, kterej je lehci ma aspon nejakou klavesnici, ale mensi display nebo One Gx1 Pro, ten drahej, ale je tam vsechno i 5G a taky ma mouchy jako chybejici mouse mode a uchyceni a propojeni gamepadu, plus se s nima uz dost velkej,
    Nejlepsi form factor je pro me GPD Win2 ten mam, ten ma vsechno jen uz je pomalej a nevadilo by ho udelat o malej kus vetsi s 7 palcovym displayem.

    Jinak tyhle kramy maj Intel Xe grafiku, ktera je rychlejsi nez vsechny ty AMD Vegy, tady se Intelu zadarilo ma samozrejme o kousek horsi drivery, ale i tak je vykon lepsi.
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    JUNGLER: S hardwarem to nepochybně, ale tlačítka a úchyty na steam controlleru žádná sláva po chvilce mě z těch malých tlačítek brní palce. Chápu že kvůli velkému důrazu na tuchpad byl menší prostor pro 4 tlačítka, ale i po letech co ho mám mi moc nesedl. Možná degenerace z xbox controlleru nebo je něco špatně. Rozhodně doufám že jako přenosná konzole se to bude dobře držet v ruce na hodiny a hodiny hraní. :) To nemluvě o pohledové vzdálenosti atd...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam